Οι εξελίξεις με την επανεθνικοποίηση των πετρελαίων στην Αργεντινή έχουν γίνει σημείο αναφοράς για τον ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει των εκλογών στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι αναδεικνύει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Αργεντινής να εθνικοποιήσει κατά 51% την ιδιωτική Ισπανική πετρελαϊκή εταιρεία YPF-REPSOL.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να δείξει ότι έχουν πολιτικό ρεαλισμό προτάσεις του για την οικονομική ανασυγκρότηση της Ελλάδας που θέτουν στον πυρήνα τους την ανάγκη τα ενεργειακά αποθέματα των χωρών να αποτελούν τη δεξαμενή για κοινωνικές φιλολαϊκές πολιτικές.

Ετσι, οι εμπειρίες από την Αργεντινή επιστρατεύονται στην προεκλογική Ελλάδα από τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα , ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά τόνισε την Κυριακή (22.12.2012) σε συνέντευξή του στην Αυγή «εμείς είμαστε με την επιλογή της σημερινής κυβέρνησης της Αργεντινής, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος είναι με τις εκθέσεις και τα σχέδια του ΔΝΤ».
Για να συμπληρώσει: «Με το μνημόνιο Βενιζέλου και την κυβέρνηση Σαμαρά- Παπαδήμου όλη η δημόσια περιουσία και οι φυσικοί πόροι της χώρας εκχωρήθηκαν στους δανειστές και το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτό είναι το μεγάλο όραμα , το εθνικό συμφέρον για το οποίο μας καλούσαν σε σιωπητήριο οι κύριοι Βενιζέλος και Σαμαράς. Για κακή τους τύχη, οι συγκυρίες και οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης της Αργεντινής τους εξέθεσαν».
Μια ημέρα αργότερα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προέβαλλαν , με μια… Αργεντίνικη επίσκεψη την ανάγκη να εθνικοποιηθεί και στην Ελλάδα , συνολικά, ο ενεργειακός πλούτος της, «στο πλαίσιο μιας νέας προοδευτικής πολιτικής». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν το μεσημέρι της Δευτέρας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ κ. Κώστας Ήσυχος και το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Γεωργακάκης με την επίσκεψή τους στην πρεσβεία της Αργεντινής στην Αθήνα. Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ είχε συνάντηση με τον Γενικό Πρόξενο, επικεφαλής του εμπορικού τμήματος της Πρεσβείας κ. Μαρτίν Λαφόρχε.
Η αντιπροσωπεία εξέφρασε την αλληλεγγύη της στην πρωτοβουλία της Αργεντινής, η οποία συνιστά «μια νόμιμη και αναγκαία πράξη προστασίας και ανάπτυξης του εθνικού πλούτου της χώρας, απέναντι στην ασυδοσία και τη ληστρική εκμετάλλευση της ιδιωτικής πολυεθνικής εταιρείας».
Επίσης, χαρακτήρισε «απαράδεκτες ενέργειες» τα αντίποινα της Ισπανίας, και τόνισε ότι θα αντιπαλέψει σθεναρά κάθε ενδεχόμενη κίνηση του Ευρωκοινοβουλίου και της ΕΕ που θα στρέφεται κατά της Αργεντινής.
Η εθνικοποίηση του πετρελαϊκού πλούτου της στέλνει, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, θετικά και ελπιδοφόρα μηνύματα ανεξαρτησίας και δικαιοσύνης σε όλες τις χώρες και τους λαούς, «που υφίστανται την ιμπεριαλιστική εκμετάλλευση».