Την τακτική που ονομάζεται «το πάτημα της γάτας» ακολουθεί η Χρυσή Αυγή, ώστε να μη γίνεται αντιληπτή και να εφορμήσει στη «λεία» της. Οπως τα αιλουροειδή όταν εντοπίσουν το θήραμά τους περπατούν στην άκρη των νυχιών τους, το ίδιο ακριβώς κάνει και η Χρυσή Αυγή δημοσιοποιώντας ανήμερα την 21η Απριλίου τα ψηφοδέλτιά της. Επιχειρεί να τα κοινωνικοποιήσει διανθίζοντάς τα με απλούς λαϊκούς ανθρώπους. Προσπαθεί να δείξει ένα φιλολαϊκό προφίλ αποκρύπτοντας επιμελώς το σκοτεινό φασιστικό πρόσωπό της και το – συχνά – τρομοκρατικό προφίλ της. Θέλει έτσι να δείξει ότι κόπτεται για τους απλούς ανθρώπους, ενώ προωθεί με κάθε τρόπο στα ψηφοδέλτια σκληροπυρηνικούς, στενούς συνεργάτες του αρχηγού της κ. Ν. Μιχαλολιάκου.

Ποια είναι ακριβώς η πραγματική ταυτότητα αυτών που απαρτίζουν τα ψηφοδέλτια του πιο ακραίου κόμματος και ποια ιδιότητα έχουν δεν γνωρίζει κανείς, ούτε καν… ο κ. Μιχαλολιάκος, που δηλώνει ότι «δεν ξέρω όλους τους υποψηφίους, ρε παιδιά, ούτε ξέρω πώς έχουν συμπεριληφθεί στις λίστες».

Δεν λέει βεβαίως λέξη για το γεγονός ότι πολλά από τα στελέχη και από τους νυν υποψηφίους υπήρξαν στο παρελθόν ή είναι ακόμη νυμφευμένοι με… μετανάστριες. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το ανέκδοτο που κυκλοφορεί στον στενό κύκλο των οπαδών της φυλετικής καθαρότητας: «Εξω οι ξένοι, μέσα οι ξένες».

Με τον αέρα των δημοσκοπήσεων, η Χρυσή Αυγή άλλαξε την τελευταία στιγμή ρότα, σχεδόν απαρνήθηκε το ακραίο παρελθόν της, παραμέρισε τα ναζιστικά σύμβολα και τους διθυράμβους στον Χίτλερ, ανέστειλε το κυνήγι μεταναστών στον Αγιο Παντελεήμονα και με 200 και πλέον υποψηφίους διεκδικεί την ψήφο των Ελλήνων. Η κατάρτιση των ψηφοδελτίων έγινε, όπως λένε όσοι γνωρίζουν την τακτική και τη στρατηγική Μιχαλολιάκου, με μαεστρία, ώστε να μπορεί να παραπλανήσει τον ανυποψίαστο ψηφοφόρο.
Ετσι, ενώ όλοι περίμεναν, ύστερα από συνεχείς πληροφορίες που εν πολλοίς η ίδια η Χρυσή Αυγή διοχέτευε, ψηφοδέλτια με πολλούς απόστρατους αξιωματικούς, ελάχιστους τελικά συμπεριέλαβε. Εβαλε τελευταίο στη λίστα Επικρατείας τον… 88χρονο απότακτο αξιωματικό της τάξης του ’48 κ. Ηλία Παπά, ο οποίος, κατά τον κ. Μιχαλολιάκο, «πολέμησε τους κομμουνιστοσυμμορίτες της Νάουσας» και ήταν «από τους πρωταγωνιστές των ιδεών της επαναστάσεως της 21ης Απριλίου 1967». Εναν άλλον αντισυνταγματάρχη Καταδρομών ε.α., τον κ. Πολύβιο Ζησιμόπουλο, τον τοποθέτησε πρώτο στη λίστα στην Α’ Θεσσαλονίκης.
Το μεγάλο κόλπο της Χρυσής Αυγής ήταν ότι άνοιξε την πόρτα των ψηφοδελτίων της σε ανυποψίαστους για τη δράση της στο παρελθόν πολίτες κυρίως από τον Αγιο Παντελεήμονα. Και γι’ αυτό υπάρχει λόγος. Το τελευταίο διάστημα οι κάτοικοι του Αγίου Παντελεήμονος έχουν διαπιστώσει ότι η Χρυσή Αυγή στην περιοχή τους δεν ήταν και τόση μαχητική (δεν κυνηγούσε δηλαδή με τόσο πάθος τους μετανάστες) και, το κυριότερο, ο κ. Μιχαλολιάκος ως δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων δεν έκανε τίποτε γι’ αυτούς. Ετσι, δημιουργήθηκε κάποια καχυποψία για τους Χρυσαυγίτες, τόση που ανάγκασε τον κ. Μιχαλολιάκο να συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια απλούς πολίτες, χωρίς καμία κομματική δράση, χωρίς φασιστικό παρελθόν, όπως βιοτέχνες, ταξιτζήδες, ψαράδες, σεκιουριτάδες, τραπεζικούς, αγρότες, μία λογίστρια, έναν οικοδόμο, έναν ντελιβερά, εμπόρους, δυο-τρεις δημοσιογράφους, δημόσιο υπάλληλο, δημοτικό υπάλληλο, αλλά και επιχειρηματίες (πρώτος στη λίστα Επικρατείας είναι ο 50χρονος καταστηματάρχης επίπλων κ. Χρήστος Παπάς, από τα παλαιότερα στελέχη της Χρυσής Αυγής, η υπογραφή του οποίου φιγουράριζε στο ομώνυμο περιοδικό της οργάνωσης που τότε είχε εξώφυλλο τον Χίτλερ).
Αφησε ωστόσο εκτός ψηφοδελτίων τον υποτιθέμενο θεωρητικό του κόμματός του, από τους πλέον σκληροπυρηνικούς, τον κ. Ι. Περδικάρη, ίσως επειδή αυτός είχε συγγράψει στη δεκαετία του ’80 την ιδεολογική διακήρυξη της Χρυσής Αυγής με το κόκκινο εξώφυλλο, τον αετό και τη ναζιστική ρούνα, η οποία σήμερα είναι επιμελώς εξαφανισμένη. Είναι επίσης άξιον απορίας γιατί ένα άλλο πρωτοπαλίκαρο της Χρυσής Αυγής, ο κ. Αντώνης Ανδρουτσόπουλος, ο επονομαζόμενος και «ξανθός» (που επί πενταετία παρέμεινε έγκλειστος στη φυλακή για επίθεση κατά αριστερών φοιτητών) εγκατέλειψε το κόμμα. Ελάχιστοι γνώριζαν ότι ο Αντώνης Ανδρουτσόπουλος ήταν ο περίφημος «Περίανδρος» ο οποίος έγραφε ιδεολογικά κείμενα και άρθρα στο περιοδικό του κόμματος. Μήπως επειδή, όπως έλεγαν μέλη της Χρυσής Αυγής που έχουν αποσκιρτήσει, μετά την προ διετίας αποφυλάκισή του κατηγορούσε τον πρώην αρχηγό του με ενυπόγραφα κείμενά του στο Διαδίκτυο ότι πούλησε αυτόν και τον αγώνα του;
«Αρχηγό» αποκαλούν τον κ. Μιχαλολιάκο τα μυημένα μέλη της Χρυσής Αυγής. Ο «Αρχηγός» δηλώνει ως επάγγελμα μαθηματικός. Αν και ουδείς γνωρίζει αν έχει εργασθεί με αυτή την ιδιότητα, πληροφορίες αναφέρουν ότι για κάποιες εβδομάδες «έγραψε» μεροκάματα στην πάλαι ποτέ εκδοτική εταιρεία του κ. Γ. Κοσκωτά, συνήγορος υπεράσπισης του οποίου ήταν όλως τυχαίως ο αδελφός του κ. Τάκης Μιχαλόλιας (ένας από τους δικηγόρους του προφυλακισμένου, σήμερα, κ. Α. Τσοχατζόπουλου). Ο τρίτος αδελφός της οικογένειας Γιάννης ήταν αντιστράτηγος.
Απροσδόκητη επίθεση όμως στον κ. Μιχαλολιάκο εξαπολύει με την προκήρυξη των εκλογών ένας παλαίμαχος του εθνικοσοσιαλισμού στην Ελλάδα, ο επί δωδεκαετία έγκλειστος για τρομοκρατία στις ελληνικές φυλακές κ. Αρ. Καλέντζης, ο οποίος χαρακτηριστικά αναφέρει: «Οι Ελληνες δεν θέλουμε να αναδείξουμε νέους βεζίρηδες στη θέση των ήδη υπαρχόντων, αλλά να κρεμάσουμε τους υπάρχοντες με τα άντερα αυτών που τους ανέδειξαν». Ο κ. Καλέντζης είχε ξεκινήσει τη δράση του αμέσως μετά τη Μεταπολίτευση πρωτοστατώντας σε επεισόδια μαζί με τον κ. Μιχαλολιάκο κατά αριστερών πολιτών, όπως έγινε στην κηδεία του Μάλλιου.

Προπηλακισμοί και επιθέσεις


«Ψαρεύουν» στον Αγιο Παντελεήμονα

Ο κ. Μιχαλολιάκος απέφυγε επιμελώς να τοποθετήσει στα ψηφοδέλτια στελέχη που είχαν αποσκιρτήσει από τον ΛΑΟΣ, με τον φόβο, όπως λένε οι γνωρίζοντες, μήπως εκλεγούν και μετά αποσκιρτήσουν προς άλλα κόμματα, όπως απέφυγε να τοποθετήσει πρωτοκλασάτα στελέχη της που μεσουρανούσαν στις συγκρούσεις στον Αγιο Παντελεήμονα. Ετσι έμεινε εκτός ένας κατηγορούμενος για… παιδοφιλία και ένας άλλος – που ήταν μάλιστα στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές υποψήφιος… περιφερειάρχης -, έγκλειστος σήμερα στις φυλακές για τον φόνο ενός αστρολόγου στο Χαλάνδρι.
Αντιθέτως, εμφανίστηκε στα ψηφοδέλτιά της ένα παλαιό στέλεχος της ΕΠΕΝ, πρωτοπαλίκαρο του χουντικού κ. Κ. Πλεύρη. Συμμετείχε, όπως αναφέρουν στοιχεία της Αστυνομίας, «στο ξύλο με τους αριστεριστές στη δεκαετία του ’80». Πρόκειται για τον κ. Δ. Πατριαρχέα, υποψήφιο στην Α’ Αθήνας. Στην ίδια εκλογική περιφέρεια υποψήφια είναι και η κυρία Θέμις Σκορδέλη, πρωταγωνίστρια προπηλακισμών πολιτών και πολιτικών στον Αγιο Παντελεήμονα, όπως στο γιαούρτωμα του κ. Αλέκου Αλαβάνου, την υπεράσπιση της οποίας είχε αναλάβει τότε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Αθ. Πλεύρης. Η κυρία Σκορδέλη, η φωτογραφία της οποίας έγινε αφίσα από αριστερές οργανώσεις λόγω των συχνών προπηλακισμών στους οποίους πρωταγωνιστούσε, δήλωνε προ μηνός αγανακτισμένη από τους «συντρόφους» της επειδή δεν την υπερασπίστηκαν στις δίκες που είχε.

Συγγενείς και πουλέν

Παρά τα όσα λέει ο κ. Μιχαλολιάκος – ότι δεν γνωρίζει όλους τους υποψηφίους του κόμματός του – είναι αδύνατον να μη γνωρίζει τη… σύζυγό του κυρία Ελένη Ζαρούλια (επάνω δεξιά), εισοδηματία από ακίνητα που βρίσκονται στο υποβαθμισμένο κέντρο της πρωτεύουσας, η οποία φιγουράρει στην τρίτη σειρά στο ψηφοδέλτιο της Β’ Αθήνας. Ή είναι αδύνατον να μη γνωρίζει τον κ. Ηλία Κασιδιάρη (επάνω αριστερά), μακρινό συγγενή του, επονομαζόμενο και «σκιά ή πουλέν του αρχηγού», που είναι πρώτος στο ψηφοδέλτιο του Υπολοίπου Αττικής και που για χάρη του και για να είναι πρώτος στη λίστα ο κ. Μιχαλολιάκος έκοψε κάθε άλλον υποψήφιο που το όνομά του άρχιζε πριν από το… κάπα. Ο κ. Κασιδιάρης είναι γεωπόνος και υπήρξε επικεφαλής των Χρυσαυγιτών που είχαν προσκληθεί στη Χαλυβουργία, έδωσε δώρα και μίλησε στους απεργούς του ΠΑΜΕ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ