Τα τμήματα χημικών μηχανικών ασχολούνται με τη μελέτη όλων των κλάδων της χημείας, της βιοχημείας, της χημικής μηχανικής και της θερμοδυναμικής. Σκοπός αυτών των τμημάτων είναι η προαγωγή της γνώσης στα θέματα της χημείας και η κατάρτιση τεχνικών επιστημόνων ικανών να αντεπεξέλθουν στη λειτουργία και την παρακολούθηση των χημικών εγκαταστάσεων και την παραγωγή, τον σχεδιασμό βιομηχανικών συσκευών και εγκαταστάσεων και την παραγωγή των αντίστοιχων προϊόντων σε βιομηχανική βάση.
Τι πρέπει να ξέρω πριν από τις Πανελλαδικές
Οι υποψήφιοι για τα τμήματα Χημικών Μηχανικών δεν πρέπει να δώσουν κάποιο ειδικό μάθημα για την εισαγωγή τους.
Πού μπορείτε να σπουδάσετε
Στην Ελλάδα τρία τμήματα εδρεύουν στις εξής περιοχές:
–Στην Αθήνα, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, από το 1917
–Στη Θεσσαλονίκη, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, από το 1973
–Στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, από το 1977
Μόρια εισαγωγής
Τμήμα
2012
2011
μεταβολή
ΕΜΠ
17.716
17.760
-44
Θεσσαλονίκης
17.184
16.585
599
Πάτρας
16.603
15.982
621
Τι μαθήματα γίνονται
Ως τμήματα με το ίδιο αντικείμενο σπουδών τα μαθήματα και των τριών πανεπιστημίων είναι πανομοιότυπα χωρίς βέβαια να λείπουν και διαφοροποιήσεις ή εξειδικεύσεις ανά πανεπιστήμια τόσο στους τομείς – κατευθύνσεις αλλά και στα μαθήματα.
Στο τμήμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου οι φοιτητές διδάσκονται μαθήματα: Χημικών Επιστημών. Ανάλυσης, Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Διεργασιών και Συστημάτων. Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών. Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών.
Στο τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διδάσκονται: Χημεία. Τεχνική των Φυσικών Διεργασιών και Εφαρμοσμένη Θερμοδυναμική. Ανάλυση, Σχεδιασμός και Ρύθμιση των Χημικών Διεργασιών και Εγκαταστάσεων. Τεχνολογιών.
Στο τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών οι φοιτητές μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα: Μηχανικής Διεργασιών και Περιβάλλοντος. Χημικής Τεχνολογίας και Εφαρμοσμένης Φυσικοχημείας. Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών.
Τι μεταπτυχιακά μπορώ να κάνω
Εκτός απ’ τις προπτυχιακές σπουδές τα τμήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα προσφέρουν και σπουδές σε μεταπτυχιακό επίπεδο εφάμιλλα με το αντικείμενο των προπτυχιακών σπουδών.
Το τμήμα της Πάτρας προσφέρει πέντε ΠΜΣ: «Επιστήμη και τεχνολογία Υλικών», «Ενέργεια και Περιβάλλον», «Φυσικές, Χημικές και Βιοχημικές Διεργασίες», «Προσομοίωση, Βελτιστοποίηση και Ρύθμιση Εργασιών», «Επιστήμη και Τεχνολογία Πολυμερών».
Το τμήμα στο Αριστοτέλειο προσφέρει τα Διατμηματικά Μεταπτυχιακά Προγράμματα: «Διεργασίες και Τεχνολογία Προηγμένων Υλικών», «Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού».
Επίσης στο τμήμα του Πολυτεχνείου Αθηνών υπάρχουν τα μεταπτυχιακά προγράμματα: «Διδακτική της Χημείας και Νέες Εκπαιδευτικές Τεχνολογίες», «Επιστήμη και Τεχνολογία Υλικών», «Υπολογιστική Μηχανική», «Συντήρηση και Αποκατάσταση Αρχιτεκτονικών Μνημείων και Συνόλων (Προστασία Μνημείων)», «Οργάνωση και Διοίκηση Βιομηχανικών Συστημάτων με κατεύθυνση Συστήματα Διαχείρισης Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος», 6) «Παραγωγή και Διαχείριση Ενέργειας».
Επαγγελματική αποκατάσταση και δικαιώματα
Οι απόφοιτοι των τμημάτων αυτών αποκτούν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα καθορίζονται με τον νόμο 315/1928.
Επίσης οι απόφοιτοι μετά το πέρας των σπουδών τους είναι οι πλέον αρμόδιοι για τη μελέτη, τον έλεγχο και την επίβλεψη των εγκαταστάσεων των χημικών βιομηχανιών και των προϊόντων τους. Ταυτόχρονα αξιοποιούν εναλλακτικές οργανικές πρώτες ύλες βιολογικής προέλευσης και ασκούν τον ποιοτικό έλεγχο τροφίμων.
Οι πτυχιούχοι χημικοί μηχανικοί μπορούν να απασχοληθούν:
* Σε επιχειρήσεις επεξεργασίας και παραγωγής χημικών προϊόντων, σε εργοστάσια παραγωγής τροφίμων, ποτών, καλλυντικών, πλαστικών και λιπασμάτων.
* Σε επιχειρήσεις προώθησης χημικών προϊόντων, σε εργαστήρια δημιουργίας και ανάπτυξης νέων χημικών προϊόντων, σε βιομηχανίες.
* Σε δικό τους τεχνικό γραφείο χημικοτεχνικών ερευνών.
* Ως ελεύθεροι επαγγελματίες συστήνοντας επιχείρηση βιολογικού καθαρισμού ή επεξεργασίας και συντήρησης τροφίμων.
Σε μια οικοδομική κατασκευή πρέπει υποχρεωτικά να υπογράφουν για την αρχιτεκτονική μελέτη μαζί με τον πολιτικό μηχανικό.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον διαδικτυακό τόπο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος www.tee.gr αλλά και του Πανελλήνιου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών www.psxm.gr
Πηγή: Σύμβουλοι σταδιοδρομίας Orientum