Τα τμήματα Πολιτικών Μηχανικών ασχολούνται με την προώθηση της γνώσης πάνω στο αντικείμενο της δομοστατικής και υδραυλικής μηχανικής, της γεωτεχνικής, της συγκοινωνιακής υποδομής και της προστασίας του περιβάλλοντος. Στόχος των τμημάτων είναι η παροχή της αντίστοιχης τεχνογνωσίας και κατάρτισης στους φοιτητές τους ως προς τα παραπάνω αντικείμενα.
Τι πρέπει να ξέρω πριν από τις Πανελλαδικές

Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να εισαχθούν σε μια σχολή Πολιτικών Μηχανικών δεν πρέπει να δώσουν κάποιο ειδικό μάθημα για την εισαγωγή τους σ’ αυτά.
Πού μπορείτε να σπουδάσετε

Στην Ελλάδα υπάρχουν πέντε τμήματα:
–Στην Αθήνα, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, από το 1887
–Στη Θεσσαλονίκη, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, από το 1955
–Στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, από το 1972
–Στον Βόλο, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, από το 1993
–Στην Ξάνθη, στο Πανεπιστήμιο Θράκης, από το 1974
Μόρια Εισαγωγής

Σχολή
2012
2011
μεταβολή
ΕΜΠ
18.184
18.483
-299
Θεσσαλονίκης
17.529
17.822
-293
Πάτρας
17.003
17.058
-55
Βόλος
16.756
16.716
40
Ξάνθη
16.191
16.208
-17

Τι μαθήματα γίνονται

Ως τμήματα με το ίδιο αντικείμενο σπουδών τα μαθήματα και των πέντε πανεπιστημίων είναι πανομοιότυπα χωρίς βέβαια να λείπουν και διαφοροποιήσεις ή εξειδικεύσεις τόσο στους τομείς – κατευθύνσεις αλλά και στα μαθήματα.
Συγκεκριμένα, στο τμήμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου οι φοιτητές διδάσκονται μαθήματα: α) Δομοστατικής (Εργαστήρια: Οπλισμένου Σκυροδέματος, Μεταλλικών Κατασκευών, Αντισεισμικής Τεχνολογίας, Στατικής και Αντισεισμικών Ερευνών), β) Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος (Εργαστήρια: Εφαρμοσμένης Υδραυλικής, Λιμενικών Έργων, Υγειονομικής Τεχνολογίας, Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων), γ) Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής, (Εργαστήρια: Οδοποιίας, Σιδηροδρομικής και Μεταφορών, Κυκλοφοριακής Τεχνικής), δ) Γεωτεχνικής (Εργαστήρια: Εδαφομηχανικής, Θεμελιώσεων), ε) Προγραμματισμού και Διαχείρισης Τεχνικών Έργων (Εργαστήρια: Δομικών Μηχανών και Διαχείρισης Τεχνικών Έργων)
Στο τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διδάσκονται μαθήματα:
α) Επιστήμης και Τεχνολογίας των Κατασκευών (Εργαστήρια: Στατικής και Δυναμικής των Κατασκευών, Oικοδομικής και Φυσικής των Kτιρίων, Δομικών Yλικών, Μεταλλικών Κατασκευών, Κατασκευών Οπλισμένου Σκυροδέματος και Φέρουσας Τοιχοποιίας, Πειραματικής Aντοχής Yλικών και Κατασκευών, Μηχανικής των Yλικών), β) Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος (Εργαστήρια: Υδραυλικής και Υδραυλικών Έργων, Τεχνικής και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων, Τεχνικής και Σχεδιασμού Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Τεχνικής και Θαλάσσιων έργων), γ) Γεωτεχνικής Μηχανικής (Εργαστήρια: Γεωδαισίας και Γεωματικής, Εδαφομηχανικής, Θεμελιώσεων και Γεωτεχνικής Σεισμικής Μηχανικής, Τεχνικής Γεωλογίας, Φωτογραμμετρίας και Τηλεπισκόπησης), δ) Μεταφορών, Συγκοινωνιακής Υποδομής, Διαχείρισης Έργων & Ανάπτυξης (Εργαστήρια: Δομικών Μηχανών και Οργάνωσης, Οδοποιίας, Συγκοινωνιακής Τεχνικής, σχεδιασμού, Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Ανάπτυξης).
Στο τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών οι φοιτητές διδάσκονται τα μαθήματα: α) Κατασκευών (Εργαστήρια: Κατασκευών, Μηχανολογίας και Τεχνολογίας Υλικών),
β) Γεωτεχνικής Μηχανικής και Υδραυλικής Μηχανικής, (Εργαστήρια: Γεωδαισίας και Γεωδαιτικών Εφαρμογών, Γεωτεχνικής Μηχανικής, Υδραυλικής Μηχανικής),
γ) Τεχνολογίας του Περιβάλλοντος και Συγκοινωνιών (Εργαστήρια: Αρχιτεκτονικής Τεχνολογίας και Σχεδιασμού Χώρου, Συγκοινωνιακών Έργων, Τεχνολογίας του Περιβάλλοντος).
Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας οι μαθητές θα παρακολουθήσουν: α) Γεωτεχνική Μηχανική (Εργαστήρια: Γεωτεχνικής Μηχανικής, Υπολογιστικής Γεωτεχνικής Μηχανικής), β) Δομοστατική Μηχανική (Εργαστήρια: Ανάλυσης και Σχεδιασμού Κατασκευών, Τεχνολογίας και Κατασκευών Οπλισμένου Σκυροδέματος, Αντοχής Υλικών και Μικρομηχανικής), γ) Συγκοινωνιακή Μηχανική (Εργαστήρια: Συγκοινωνιακής Τεχνικής, Οδοποιίας, Περιβαλλοντικής Τεχνικής Συγκοινωνιακών Έργων), δ)Υδραυλική και Περιβαλλοντική Μηχανική (Εργαστήρια: Υδρομηχανικής και Περιβαλλοντικής Τεχνικής, Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων).
Στη Θράκη διδάσκονται μαθήματα: α) Δομικών Κατασκευών (Εργαστήρια: Εφαρμοσμένης Στατικής, Ωπλισμένου Σκυροδέματος, Μεταλλικών Κατασκευών), β) Συγκοινωνιακών Έργων (Εργαστήρια: Α’ Συγκοινωνιακής Τεχνικής, Β’ Συγκοινωνιακής Τεχνικής, Γεωδαισίας), γ) Υδραυλικών Έργων (Εργαστήρια: Α’ Υδραυλικής και Υδραυλικών Έργων, Β’ Υδραυλικής και Υδραυλικών Έργων, Λιμενικών), δ) Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων Οικοδομικής και Δομικών Υλικών (Εργαστήρια: Οικοδομικής, Δομικών Έργων), ε) Γεωτεχνικής Μηχανικής (Εργαστήρια: Εδαφομηχανικής και Θεμελιώσεων, Τεχνικής Γεωλογίας), στ) Μηχανικής (Εργαστήρια: Τεχνικής Μηχανικής), ζ) Μαθηματικών, Προγραμματισμού και Γενικών Μαθημάτων, (Εργαστήρια: Οργάνωσης –Προγραμματισμού).
Τι μεταπτυχιακά μπορώ να κάνω

Εκτός απ’ τις προπτυχιακές σπουδές όλα τα τμήματα Πολιτικών Μηχανικών προσφέρουν και σπουδές σε μεταπτυχιακό επίπεδο εφάμιλλες με το αντικείμενο των προπτυχιακών σπουδών.
Συγκεκριμένα, το τμήμα της Πάτρας προσφέρει πέντε ΠΜΣ: «Αντισεισμικός Σχεδιασμός Κατασκευών», «Γεωτεχνική Μηχανική», «Υδάτινοι Πόροι και Περιβάλλον», «Μεταφορών και Διαχείρισης Έργου».
Το τμήμα στο Αριστοτέλειο προσφέρει τα Διατμηματικά Μεταπτυχιακά Προγράμματα: «Αντισεισμικός Σχεδιασμός Τεχνικών Έργων», «Προστασία Περιβάλλοντος και Βιώσιμη Ανάπτυξη», «Διοίκηση και Διαχείριση Τεχνικών Έργων», «Σχεδιασμός, Οργάνωση και Διαχείριση Συστημάτων Μεταφορών», «Οικολογική Ποιότητα και Διαχείριση Υδάτων σε Επίπεδο Λεκάνης Απορροής», «Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού».
Επίσης στο τμήμα του Πολυτεχνείου Αθηνών υπάρχουν τα μεταπτυχιακά προγράμματα: «Δομοστατικός Σχεδιασμός και Ανάλυση Κατασκευών», «Επιστήμη και Τεχνολογία Υδατικών Πόρων», «Αρχιτεκτονική – Σχεδιασμός του Χώρου με κατευθύνσεις: Σχεδιασμός – Χώρος – Πολιτισμός & Πολεοδομία –Χωροταξία», «Επιστήμη και Τεχνολογία Υλικών», «Παραγωγή και Διαχείριση Ενέργειας», «Περιβάλλον και Ανάπτυξη», «Προστασία Μνημείων με κατευθύνσεις: Συντήρηση και Αποκατάσταση Ιστορικών Κτιρίων και Συνόλων & Υλικά και Επεμβάσεις Συντήρησης», «Σχεδιασμός και Κατασκευή Υπόγειων Έργων», «Υπολογιστική Μηχανική με κατευθύνσεις: Υπολογιστική Μηχανική Ρευστών & Υπολογιστική Μηχανική Στερεών» και «Εφαρμοσμένη Μηχανική».
Στο τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παρέχονται μεταπτυχιακά προγράμματα: «Προσομοίωση και Σχεδιασμός Έργων Πολιτικού Μηχανικού», «Διαχείριση Υδρομετεωρολογικών Κινδύνων –Hydrohasards».
Τέλος, το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Θράκης προσφέρει ΠΜΣ: «Νέα Υλικά και Τεχνολογίες στον Σχεδιασμό Έργων από Οπλισμένο Σκυρόδεμα», «Οργάνωση και Διοίκηση Τεχνικών Συστημάτων (Διατμηματικό)», «Υδραυλική Μηχανική». Παράλληλα το τμήμα προσφέρει επίσης και προγράμματα προδιδακτορικών σπουδών στα αντικείμενα: Εφαρμοσμένα Μαθηματικά στην Επιστήμη του Μηχανικού, Προκεχωρημένη Μηχανική, Υπόγεια Νερά.
Επαγγελματική αποκατάσταση και δικαιώματα
Οι απόφοιτοι των τμημάτων αυτών αποκτούν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα καθορίζονται με τον νόμο 4663/1930.
Οι απόφοιτοι των Σχολών Πολιτικών Μηχανικών μετά το πέρας των βασικών σπουδών τους είναι οι πλέον αρμόδιοι επιστήμονες που ασχολούνται με τη μελέτη και κατασκευή δομοστατικών, υδραυλικών, συγκοινωνιακών καθώς και γεωτεχνικών έργων.
Οι απόφοιτοι των τμημάτων αυτών κυρίως θα εργάζονται στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα σε θέσεις της άμεσης ειδίκευσής τους:
* Σε τεχνικές, κατασκευαστικές εταιρείες ή έχουν δικό τους γραφείο σχεδιασμού και μελετών οικοδομικών κατασκευών. Σε μια οικοδομική κατασκευή πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε υπογραφή πολιτικού μηχανικού για τα στατικά και τη δόμηση του κτιρίου.
* Σε βιομηχανίες ασχολούμενοι με τις περιοχές της στατικής και της αντοχής των υλικών.
* Ως συγκοινωνιολόγοι μηχανικοί σε έργα των μεταφορών, κυκλοφοριακής τεχνικής και οδοποιίας – οδοστρώματος στο υπουργείο ΠΕΚΑ ή στο υπουργείο Ανάπτυξης ή σε αντίστοιχους οργανισμούς.
* Ως υδραυλικοί μηχανικοί σε έργα περιβάλλοντος, αρδεύσεων, λιμένων, σε αντιπλημμυρικά, εγγειοβελτιωτικά, υδροηλεκτρικά έργα κ.ά.
Συνεπώς, ως εγγεγραμμένα μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος θα μπορούν να υπογράφουν έργα οδοποιίας, οικοδομικά, υδραυλικά, λιμενικά και βιομηχανικά – ενεργειακά, γεωτεχνικά κ.ά.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον διαδικτυακό τόπο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος www.tee.gr και τον διαδικτυακό τόπο του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος www.spme.gr .
Πηγή: Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας Orientum