Τα Τμήματα Αρχιτεκτόνων – Μηχανικών ασχολούνται με την προαγωγή όλων των πτυχών της επιστήμης της αρχιτεκτονικής, της πολεοδομίας και της χωροταξίας.
Οι σπουδές σε αυτά προσφέρουν εξειδίκευση σε θεματικές ενότητες όπως η αρχιτεκτονική τεχνολογία, η προστασία και αποκατάσταση μνημείων, η περιβαλλοντική – οικολογική διάσταση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.
Σκοπός τους είναι η κατάρτιση τεχνικών επιστημόνων με κύρια δραστηριότητα τη σύλληψη, τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη διαχείριση του κτισμένου περιβάλλοντος για την προστασία και διατήρηση των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών αρχών και παραδόσεων από την άποψη επιστημονική και τεχνολογική.
Τι πρέπει να ξέρω πριν από τις Πανελλαδικές
Οι υποψήφιοι για τα τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών θα πρέπει να εξεταστούν και σε δύο ειδικά μαθήματα, στο ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο, στα οποία θα πρέπει να λάβουν τουλάχιστον τη βάση, δηλαδή το 10 για να μπορέσουν να εισαχθούν.
Τα ειδικά μαθήματα έχουν συντελεστή βαρύτητας 2, αυτό σημαίνει ότι ο βαθμός που θα γράψει ο μαθητής πολλαπλασιάζεται με το 200.
Ως βαθμός ειδικού μαθήματος υπολογίζεται ο μέσος όρος των βαθμών στα δύο ειδικά μαθήματα.
Πού μπορείτε να σπουδάσετε
Στην Ελλάδα έξι τμήματα εδρεύουν σε κατά τόπους περιοχές.
–Στην Αθήνα, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, από το 1917.
–Στη Θεσσαλονίκη, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, από το 1956.
–Στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, από το 1999.
–Στον Βόλο, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, από το 1999.
–Στην Ξάνθη, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, από το 1999.
–Στα Χανιά, στο Πολυτεχνείο Κρήτης, από το 2004.
Μόρια εισαγωγής
ΕΜΠ
2012
21.669
2011
21.715
μεταβολή
-46
Θεσσαλονίκης
2012
20.740
2011
21.258
μεταβολή
-518
Πάτρας
2012
20.020
2011
20.522
μεταβολή
-502
Κρήτης
2012
18.921
2011
19.532
μεταβολή
-611
Ξάνθη
2012
18.615
2011
19.323
μεταβολή
-708
Βόλος
2012
19.613
2011
20.203
μεταβολή
-590
Τι μαθήματα γίνονται
Έχοντας το ίδιο αντικείμενο σπουδών, τα μαθήματα και στα έξι τμήματα είναι πανομοιότυπα, χωρίς βέβαια να λείπουν και διαφοροποιήσεις ή εξειδικεύσεις.
Πιο συγκεκριμένα, στο τμήμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου οι φοιτητές διδάσκονται: Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό, Πολεοδομία και Χωροταξία, Αρχιτεκτονική Γλώσσα Επικοινωνίας και Σχεδιασμού, και Συνδέσεις Τεχνολογικής Αιχμής.
Στο τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διδάσκονται Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός και Εικαστικές Τέχνες, Αρχιτεκτονικός και Αστικός Σχεδιασμός, Πολεοδομία, Χωροταξία και Περιφερειακή Ανάπτυξη, Ιστορία Αρχιτεκτονικής και Ιστορία της Τέχνης, Αρχιτεκτονική Μορφολογία και Αναστήλωση, Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός και Αρχιτεκτονική Τεχνολογία.
Στο τμήμα της Θεσσαλίας παραδίδονται Ένταξη στο Παραδοσιακό Περιβάλλον, Αστικός Σχεδιασμός και Υπαίθριος Δημόσιος Χώρος, Σχεδιασμός Μικρής Κλίμακας και Εσωτερικός χώρος, Κτιριολογία και Ειδική Κτιριολογία.
Στη Θράκη διδάσκονται Δομική Επιστήμη και Τεχνολογία, Τέχνες και Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός και Κατασκευές, Πολεοδομικός Χωροταξικός Σχεδιασμός.
Στην Κρήτη οι φοιτητές μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα σε διαφορετικούς τομείς: Τομέας Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής και των εικαστικών τεχνών, Τομέας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, Αποκατάστασης και Επαναχρησιμοποίησης Μνημείων και Αρχιτεκτονικής Τοπίου, Τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας, Τομέας Αρχιτεκτονικής Τεχνολογίας.
Στο τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών διδάσκονται: Συντήρηση και Αποκατάσταση Κτιρίων και Οικιστικών Συνόλων, Αστικός Σχεδιασμός και αστική ανάπλαση, Σχεδιασμός Εσωτερικού Χώρου, Τοπίου και Αντικειμένου.
Τι μεταπτυχιακά μπορώ να κάνω
Τα τμήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα προσφέρουν και μεταπτυχιακά προγράμματα σχετικά με το αντικείμενο σπουδών.
Το τμήμα της Πάτρας προσφέρει Π.Μ.Σ. με τίτλο «Αστικός Σχεδιασμός και οι Μετασχηματισμοί της Πόλης».
Το τμήμα στο Αριστοτέλειο προσφέρει τρία Διατμηματικά Μεταπτυχιακά προγράμματα: Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού, Μουσειολογία, Αρχιτεκτονική Τοπίου.
Επίσης στο τμήμα του Πολυτεχνείου Αθηνών υπάρχουν τα Μεταπτυχιακά προγράμματα: Αρχιτεκτονική –Σχεδιασμός του χώρου με κατευθύνσεις: α) Σχεδιασμός –Χώρος –Πολιτισμός και β) Πολεοδομία Χωροταξία. Προστασία Μνημείων με κατευθύνσεις: α) Συντήρηση και Αποκατάσταση Ιστορικών Κτιρίων και Συνόλων και β) Υλικά και Επέμβαση Συντήρησης. Περιβάλλον και Ανάπτυξη. Επιστήμη και Τεχνολογία Υλικών.
Επαγγελματική αποκατάσταση και δικαιώματα
Οι απόφοιτοι δίνουν εξετάσεις για να αποκτήσουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ). Επίσης εγγράφονται στο Μητρώο Εργοληπτών Επιχειρήσεων και στο μητρώο για έργα αρχιτέκτονα μηχανικού.
Οι πτυχιούχοι αρχιτέκτονες μπορούν να απασχοληθούν:
* Στον δημόσιο τομέα, σε υπηρεσίες, σε υπουργεία, σε οργανισμούς, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
* Σε τεχνικές και κατασκευαστικές εταιρείες.
* Σε δικό τους τεχνικό γραφείο μελετών ή εργοληπτική εταιρεία ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
Σε μια οικοδομική κατασκευή πρέπει υποχρεωτικά να υπογράφουν για την αρχιτεκτονική μελέτη μαζί με τον πολιτικό μηχανικό.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον διαδικτυακό τόπο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος www.tee.gr