1. Τα μικρά και συχνά γεύματα είναι αναγκαία προκειμένου να μην επιβαρύνουμε το πεπτικό μας σύστημα, τη στιγμή που, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, τόσο το αναπνευστικό όσο και το κυκλοφορικό σύστημα ήδη καταπονούνται.

2. Ας περιορίσουμε τις πλούσιες σε λιπαρά τροφές, ιδιαίτερα σε κορεσμένα λιπαρά, όπως το κόκκινο κρέας και τα ολόπαχα τυριά, που απαιτούν περισσότερο χρόνο για την πέψη τους και ζεσταίνουν το σώμα. Το ψάρι, τα θαλασσινά, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και τα άπαχα γαλακτοκομικά είναι καλύτερες επιλογές. Ας αποφεύγουμε επίσης τα πολλά καρυκεύματα και τα μπαχαρικά.

3. Συνήθως λόγω ζέστης νιώθουμε ότι μας έχει «κοπεί» η όρεξη το μεσημέρι. Στην περίπτωση αυτή συνιστάται ένα ελαφρύ γεύμα, π.χ. ζυμαρικά με ελαφριά σάλτσα ντομάτας ή άλλων λαχανικών, ρυζότο με θαλασσινά ή λαχανικά, μια σαλάτα με άπαχο τυρί ή τόνο ή κοτόπουλο και μία φέτα ψωμί.

4. Ο καφές, παρ’ ότι συνυπολογίζεται πλέον στη συνολική ενυδάτωση του οργανισμού, καλό είναι να καταναλώνεται με μέτρο (1-2 φλιτζάνια την ημέρα) επειδή έχει διουρητική δράση.

5. Τα αλκοολούχα ποτά και ιδιαίτερα η παγωμένη μπίρα είναι ιδιαίτερα ελκυστικά το καλοκαίρι. Ωστόσο προκαλούν διούρηση και αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος. Συνεπώς πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

6. Καλό είναι να αποφεύγουμε τα τηγανητά φαγητά και τις βαριές σάλτσες. Τα ψητά, τα βραστά και τα φαγητά στον ατμό είναι πιο εύπεπτα.

7. Ισως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλάτι στο φαγητό μας επειδή παρέχει στον οργανισμό νάτριο, έναν από τους ηλεκτρολύτες που χάνονται με την εφίδρωση. Επίσης βοηθά στην κατακράτηση υγρών, άρα και στη μικρότερη απώλειά τους.

Παρ’ όλα αυτά δεν χρειάζονται υπερβολές. Επίσης όσοι έχουν υπέρταση ή προβλήματα νεφρικής λειτουργίας θα πρέπει να το αποφεύγουν και να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για τη διατροφή τους.

8. Χρειάζεται σύνεση όσον αφορά την κατανάλωση παγωτών και αναψυκτικών επειδή έχουν πολλές θερμίδες. Οι γρανίτες και οι light εκδοχές των αναψυκτικών είναι προτιμότερες.