Δεμένα θα μείνουν τα πλοία σε όλη τη χώρα από τις 6.00 το πρωί της Τρίτης 16 Απριλίου λόγω 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας που αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίαση της την Τρίτη το πρωί η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Υπενθυμίζεται πως από τις αρχές Φεβρουαρίου οι ναυτικοί βρίσκονται σε καθεστώς πολιτικής επιστράτευσης.

Οι ναυτεργάτες διαμαρτύρονται για τις αλλαγές επί τα χείρω που επιφέρει στα εργασιακά ζητήματα των ναυτικών το σχέδιο νόμου για την «ανασυγκρότηση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις». Την ημέρα εκείνη το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ναυτικών σημείωσαν πως τις επόμενες ημέρες θα αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων.

Σε ανακοίνωση της η ΠΝΟ σημειώνει ότι «το πολυνομοσχέδιο εκφράζει τις γνωστές μνημονιακές πολιτικές, που εφαρμόζονται στη χώρα μας από το Μάιο του 2010, έχει χαρακτηρισθεί από την Ομοσπονδία μας ταφόπλακα των δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτεργατών, που ήδη έχουν σφαγιασθεί από προηγούμενες μειώσεις με αποτέλεσμα την κατεδάφισή τους».

Όπως αναφέρει «το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου επιχειρεί να καταβαραθρώσει το θεσμικό πλαίσιο, που ισχύει σήμερα (οργανικές συνθέσεις των πλοίων, δεκάμηνη απασχόληση στην Ακτοπλοΐα, κατάργηση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στα ποντοπόρα φορτηγά πλοία με τη σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας για τα κατώτερα πληρώματα και άλλα)».

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ναυτικών καταγγέλλουν ότι καταστρατηγούνται οι ισχύουσες διατάξεις για τον καθορισμό των οργανικών συνθέσεων για τα επιβατηγά ή επιβατηγά/ οχηματαγωγά πλοία, που μέχρι σήμερα πραγματοποιούνταν με Προεδρικά Διατάγματα και αναφέρουν ότι «τώρα θα διαμορφώνονται με Υπουργικές Αποφάσεις μεμονωμένα για κάθε πλοίο και με βάση τον απαιτούμενο αριθμό των ναυτικών για τη στελέχωση των σωστικών μέσων και όχι ανάλογα με τους κόρους, την ιπποδύναμη, τις κλίνες ή τους επιβάτες, όπως ισχύει σήμερα».

Επιπλέον λένε πως «αμείλικτο χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας αποτελεί η «πρωτοτυπία» του πολυνομοσχεδίου, μια και επιχειρείται δια της πλαγίας οδού ευθεία καταστρατήγηση του δικαιώματος αυτού, με την υπό σύσταση στο ΥΝΑ ειδική Διοικητική Επιτροπή Ναυτικών Επιτάξεων και Ναυλώσεων».

Επίσης σε κοινή ανακοίνωση τους η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν. «Ο Στέφενσων» και η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού αναφέρουν ότι η απεργιακή προσυγκέντρωση θα γίνει την Τρίτη 16 Απριλίου στις 05.30 στην πλατεία Καραϊσκάκη και στις 10.30 το πρωί στον ίδιο χώρο η απεργιακή συγκέντρωση.

Εντός της εβδομάδας το νομοσχέδιο θα πάρει την τελική του μορφή με τρεις τροπολογίες και 26 νομοτεχνικές βελτιώσεις στο σχέδιο νόμου ωστόσο, σημειώνεται, πως στο πακέτο των τροποποιήσεων δεν περιλαμβάνεται καμία αλλαγή στα «καυτά» ζητήματα του νομοσχεδίου, όπως τα εργασιακά.