Λίγες ημέρες πριν τη δημοσίευση της πρώτης μεταμνημονιακής έκθεσης του ΔΝΤ για τη χώρα μας, η κα Λαγκάρντ αναφέρθηκε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν σε ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, προκειμένου να ενισχυθεί ολόκληρη η ευρωπαϊκή κοινότητα.

Ανάμεσα σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται η μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και η αύξηση των επενδύσεων στην καινοτομία προκειμένου οι οικονομίες των νότιων χωρών της ευρωζώνης να συγκλίνουν με εκείνες των βορείων.

«Υψηλή ανεργία»

Αναφερόμενη στην αγορά εργασίας, τόνισε ότι «σε πολλές χώρες στον νότο της ευρωζώνης η ανεργία είναι πολύ υψηλή, ειδικά για τους νέους» και έκανε εδική μνεία στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «στην Ιταλία, τη χώρα μας και την Ισπανία, η συνολική ανεργία κυμαίνεται μεταξύ 10 και 20%, αλλά για τους νέους το ποσοστό ξεπερνά το 30%».

«Συγκρίνετέ το με τις βόρειες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, όπου η συνολική ανεργία είναι χαμηλότερη από 4% και η ανεργία των νέων λιγότερο από 7%», πρόσθεσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Και συνέστησε μεγαλύτερη ευελιξία για τις επιχειρήσεις, οι οποίες, όπως υπογράμμισε, αντιμετωπίζουν «περιττές δυσκολίες στις προσλήψεις και τις απολύσεις».

Η κα Λαγκάρντ έφερε ως παράδειγμα την Πορτογαλία, όπου οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας έδωσαν μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις «οι οποίες τώρα είναι πιο πρόθυμες να κάνουν νέες προσλήψεις και να προσφέρουν μόνιμες συμβάσεις αντί για προσωρινές».

Για το επιχειρηματικό κλίμα, τόνισε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει πιο ελκυστικό για τους επενδυτές, αναφερόμενη πάλι στην Πορτογαλία, όπου «στα μέσα της δεκαετίας του 2000 χρειαζόταν περίπου ένας μήνας για την έναρξη μίας επιχείρησης και τώρα χρειάζονται λιγότερες από πέντε ημέρες».

«Παράδειγμα προς αποφυγήν»

«Υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε» είπε η κα Λαγκάρντ και υπογράμμισε πως σε πολλές νότιες χώρες της ζώνης του ευρώ υπάρχει περιθώριο για τη μείωση των εμποδίων στον ανταγωνισμό

Σε ό,τι αφορά την πτωχευτική διαδικασία, ανέφερε την Ελλάδα ως παράδειγμα προς αποφυγήν καθώς απαιτείται 9πλάσιος χρόνος σε σύγκριση με την Ιρλανδία. «Ο εκσυγχρονισμός και η εναρμόνιση του καθεστώτος αφερεγγυότητας θα βοηθήσει στην αύξηση των επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» συμπλήρωσε.

Η υποεπένδυση στην καινοτομία αποτελεί πρόβλημα στις νότιες χώρες της ευρωζώνης, παρατήρησε η επικεφαλής του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι «οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη στην Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία ανέρχονταν μεσοσταθμικά μόλις λίγο πάνω από το 1% του ΑΕΠ μεταξύ 2000 και 2014, λιγότερο από το μισό των δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία».

Η κα Λαγκάρντ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να συνδράμει τα κράτη-μέλη της στην υλοποίηση των παραπάνω μεταρρυθμίσεων, παρέχοντας τεχνική βοήθεια και συμβουλές.