Για τιμωρίες – συνδικαλιστικές διώξεις σωφρονιστικών υπαλλήλων και μετακινήσεις τους που εξυπηρετούν σκοπιμότητες, κάνει λόγο η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας. Με αιχμή του δόρατος, την «τιμωρία» υπαλλήλου στην αγροτική φυλακή Χανίων, η Ομοσπονδία προβαίνει σε καταγγελία της συμπεριφοράς του γενικού γραμματέα Αντιεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχη Φυτράκη και καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου να παρέμβει σχετικά.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Οι συνδικαλιστικές διώξεις υπαλλήλων θέτουν σε σοβαρότατη αμφισβήτηση την ελευθερία της απρόσκοπτης συνδικαλιστικής δράσης, όπως αυτή ορίζεται και προστατεύεται τόσο από το Σύνταγμα, όσο και από την εγχώρια, αλλά και διεθνή νομοθεσία.

»Μετά τις Ένορκες διοικητικές εξετάσεις, τις υποχρεωτικές μετακινήσεις, μεταθέσεις και αποσπάσεις συνδικαλιστικών στελεχών και τις καρατομήσεις Προϊσταμένων στις Φυλακές έρχεται άλλη μία περίπτωση να καταγραφεί σε αυτόν τον κατάλογο.

»Αυτή τη φορά, συνάδελφός μας που συμμετείχε στην προσπάθεια δημιουργίας και λειτουργίας Σωματείου Υπαλλήλων στην Αγροτική Φυλακή Αγιάς Χανίων Κρήτης τιμωρήθηκε με στέρηση μισθού από την Διευθύντρια της Φυλακής διότι εξέφρασε κριτική δημοσίως σε πράξεις της προϊσταμένης αρχής!!

»Και σαν να μην έφτανε αυτή η τιμωρία, λίγες ημέρες αργότερα αποφασίστηκε ως «διά μαγείας» η υποχρεωτική του απόσπαση σε άλλη όμορη Φυλακή, με την ταυτόχρονη μετακίνηση άλλου υπαλλήλου, ο οποίος επιθυμούσε την μετάθεσή του, αλλά είχε απορριφθεί προηγουμένως από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο! Τις μετακινήσεις αυτές τις υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης

»Θεωρούμε άστοχη και υπαγορευμένη την απόφαση της Διευθύντριας της Αγροτικής Φυλακής Αγιάς να τιμωρήσει με στέρηση μισθού τον συνάδελφό μας στην προσπάθειά του να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει Σωματείο στην Φυλακή. Το ίδιο ισχύει και για τον Αρχιφύλακα της Φυλακής και τους ενημερώνουμε ότι είτε το θέλουν είτε όχι, Σωματείο στην Φυλακή θα δημιουργηθεί και θα λειτουργήσει.

»ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ για άλλη μία φορά τον Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Ευτύχιο Φυτράκη, ο οποίος αποφάσισε την υποχρεωτική μετακίνηση του συναδέλφου μας εκτός Φυλακής Αγιάς, προφανώς ως «επιστέγασμα» της τιμωρίας.

»Δηλώνουμε για μια ακόμη φορά πως η εικόνα που έχουν σήμερα κάποιες από τις φυλακές της Χώρας είναι αποτέλεσμα ιδεοληψιών, εμμονών και ρεβανσισμών και κάποια στιγμή όταν δεν θα μπορούν πλέον κάποιοι να εξωραΐζουν τις καταστάσεις αυτές και να παραπληροφορούν θα τους καταλογιστεί.

»ΚΑΛΟΥΜΕ τον νέο Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Μιχάλη Καλογήρου να παρέμβει άμεσα και να βάλει επιτέλους ένα φραγμό σε όλη αυτήν την κατάντια, να σταματήσει την υποχρεωτική μετακίνηση του συναδέλφου μας, ούτως ώστε να προστατευθεί έμπρακτα η ελεύθερη συνδικαλιστική δράση.

»Η Ομοσπονδία μας το επόμενο χρονικό διάστημα θα αναλάβει δράση και για αυτό το περιστατικό».