Ιδιαιτέρως δαπανηρή ήταν η διαμονή των ανώτερων κυβερνητικών στελεχών  στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Την ώρα που η κυβέρνηση φαίνεται να έχει συμφωνήσει την περικοπή των συντάξεων, τα παραστατικά πληρωμών για τη διαμονή υπουργών, υφυπουργών, αναπληρωτών και λοιπών κυβερνητικών στελεχών, πιστοποιούν ότι η αριστερή διακυβέρνηση δεν φείδεται χρημάτων.

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση της 7ης Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, έμεινε σε μία από τις deluxe σουίτες του «Μακεδονία Παλλάς».

«Ο κ. Υπουργός θα διαμείνει στη Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο ‘‘Μακεδονία Παλλάς’’ από 7-8/9/2018 (δύο διανυκτερεύσεις) και μία day use διαμονή για τις 9/9/2018 με το συνολικό κόστος διανυκτερεύσεων να ανέρχεται στα 1.350 ευρώ», αναφέρει έγγραφο που αναρτήθηκε στη Διαύγεια.

Επίσης, το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής προχώρησε στην ενοικίαση τριών βαγονιών του «Ασημένιου Βέλους» αντί του ποσού των 31.856,68 ευρώ «για τη μετακίνηση 300 συνολικά ατόμων (εκθέτες, στελέχη του υπουργείου και δημοσιογράφοι) από και προς τη Θεσσαλονίκη στις 7/9/2018 και στις 17/9/2018 στο πλαίσιο της λειτουργίας του θεματικού πάρκου με τίτλο ‘‘Ψηφιακή Ελλάδα 2018’’ (Περίπτερο 12) στην 83η ΔΕΘ».

Πολυτέλεια Κρέτσου

Εξίσου πολυτελής ήταν και ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος. Διέμεινε στο «Μακεδονία Παλλάς» μεν, αλλά το συνολικό κόστος για τις δικές του τρεις διανυκτερεύσεις ανήλθε σε 702 ευρώ.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Φλωρεντής, όπως αναφέρεται στη Διαύγεια, «θα διανυκτερεύσει στο ξενοδοχείο ‘‘Capsis-Θεσσαλονίκη’’ (7, 8 & 9/9/2018), χωρίς επιβάρυνση δαπάνης διανυκτέρευσης προς την υπηρεσία».

Για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εγκρίθηκε η δέσμευση πίστωσης 1.400 ευρώ με την αιτιολογία «Έξοδα για τη μετακίνηση της υπουργού κας Γεροβασίλη Ολγας την 6/9/2018 από Αθήνα στη Θεσσαλονίκη αεροπορικώς για τα εγκαίνια της ΔΕΘ με επιστροφή αεροπορικώς την 9/9/2018».

Η αντίστοιχη δέσμευση πίστωσης για την αεροπορική μετακίνηση της υφυπουργού Κατερίνας Παπακώστα ήταν 1.000 ευρώ, ενώ για την οδική μετακίνηση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Δημήτρη Αναγνωστάκη 500 ευρώ.

Η δαπάνη μετακίνησης του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη ανήλθε σε 1.502 ευρώ, ενώ η μετακίνηση και διαμονή του υφυπουργού Νίκου Μαυραγάνη, των δύο συμβούλων του και των δύο αστυνομικών που τον συνόδευσαν στη Θεσσαλονίκη έφτασε τα 5.067 ευρώ.

Στην τελετή εγκαινίων της ΔΕΘ που παρέστη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης με επταμελή συνοδεία, τα αεροπορικά εισιτήρια στοίχισαν 2.235 ευρώ.

Ο γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς του υπουργείου Παιδείας Παυσανίας Πα­παγεωργίου ταξίδεψε οδικώς στη Θεσσαλονίκη με το ιδιωτικό αυτοκίνητό του λαμβάνοντας έξοδα μετακίνησης (καύσιμα και διόδια) ύψους 100 ευρώ. Το κόστος της διαμονής του σε ξενοδοχείο της πόλης ανήλθε σε 96 ευρώ τη βραδιά.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη δαπάνη μετακίνησης, ημερήσιας αποζημίωσης και διανυκτέρευσης του προϊστάμενου υπουργού Κώστα Γαβρόγλου εγκρίθηκε ποσό ύψους 2.540 ευρώ, ενώ για τις ίδιες ανάγκες της υφυπουργού Παιδείας Μερόπης Τζούφη περίπου τα μισά, δηλαδή μόλις 1.160 ευρώ.

Τα «χρυσά» περίπτερα

Χρυσοπληρωμένα απεδείχθησαν όμως και τα περίπτερα των υπουργείων στην 83η ΔΕΘ.

Για το περίπτερο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εκδόθηκε απόφαση δέσμευσης πίστωσης 149.172 ευρώ για την κάλυψη εξόδων παραχώρησης χώρου και κατασκευής.

Ενώ «για την ανάδειξη του ελληνικού αθλητισμού και την προβολή του έργου και των προγραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού» σε εκθετήριο χώρο 100 τ.μ. και 400 τ.μ. στον υπαίθριο χώρο του Περιπτέρου 14 δαπανήθηκαν 110.000 ευρώ.

Αντίστοιχα, η ενοικίαση των 80 τ.μ. και η κατασκευή περιπτέρου του υπουργείου Εσωτερικών κόστισε 24.200 ευρώ.