Παγιώνεται και διευρύνεται η διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας για το Βαρόμετρο της Opinion Poll τον Σεπτέμβριο σε δείγμα 1.102 νοικοκυριών η διαφορά υπέρ της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου είναι της τάξης του 13% και 14% αν αφαιρεθούν τα λευκά, τα άκυρα και η αποχή.

Μάχη δίνεται για την τρίτη θέση, αφού ΚΙΝΑΛ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ πέφτουν πάνω στο νήμα με 5,6%, 5,4% και 5% αντίστοιχα στην πρόθεση ψήφου και στο 6,44%, 6,21% και 5,85% στην πρόθεση ψήφου μετά την αφαίρεση λευκών, άκυρων και της αποχής.

Μεγάλες διακυμάνσεις στην εκλογική του επιρροή φαίνεται να έχει το ΚΙΝAΛ που δεν έχει παγιώσει μια σταθερή βάση ανεξαρτήτως πολιτικών εξελίξεων.

Από τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα, μόνο η Ενωση Κεντρώων δείχνει να έχει τη δυνατότητα να παλέψει την είσοδό της στη Βουλή, συγκεντρώνοντας ποσοστά 2,1%στην πρόθεση ψήφου και 2,4% μετά την αναγωγή. Το ΠΟΤΑΜΙ και οι ΑΝΕΛ υφίστανται μεγάλες απώλειες συγκεντρώνοντας 0,8% και 0,7% αντίστοιχα στην πρόθεση ψήφου.

Το πολιτικό τοπίο όπως διαμορφώνεται από τις απόψεις των πολιτών για σειρά από θέματα είναι ιδιαιτέρως δύσκολο για την κυβέρνηση, αφού σε όλες τις επιλογές της, σε όλα τα θέματα έχει απέναντί της μια μεγάλη ως συντριπτική κοινωνική πλειοψηφία. Το 75,5% θεωρεί ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, το 76,9% θεωρεί λαθεμένη τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης, το 84% θεωρεί ότι η χώρα συνεχίζει να κινείται στον αστερισμό των μνημονιακών δεσμεύσεων και της επιτροπείας, το 75,8% δηλώνει ότι θα συνεχιστούν οι πολιτικές της λιτότητας και το 70% εκτιμά πως με την πολιτική που ακολουθείται θα χειροτερέψει η οικονομική του κατάσταση.

Ταυτόχρονα, το 65% ζητάει να μην επικυρωθεί από τη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, το 78% δεν περιμένει κάτι από τον ανασχηματισμό που έγινε, τοπ 57,1% θεωρεί την κυβέρνηση βασικά υπεύθυνη για την τραγωδία στο Μάτι και τι 56% θεωρεί ότι θα υπάρξει τελικά η μείωση των συντάξεων ακόμα και αν παρθεί μια μικρή παράταση.