Η Cenergy Holdings ανακοινώνει ότι o ΑΔΜΗΕ ανέθεσε στη Fulgor σύμβαση αξίας περίπου 140 εκ. ευρώ για την προμήθεια και την εγκατάσταση ενός εκ των δύο υποβρύχιων καλωδίων για τη σύνδεση της Κρήτης με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς ενέργειας στην Πελοπόννησο, καθώς και όλων των απαραίτητων χερσαίων καλωδίων για τη σύνδεση των υποβρύχιων καλωδίων με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς ενέργειας από την πλευρά της Πελοποννήσου (Ομάδα Α).

O ΑΔΜΗΕ ανέθεσε επίσης και στην Ελληνικά Καλώδια σύμβαση αξίας περίπου 41 εκ. ευρώ για την προμήθεια και εγκατάσταση των απαραίτητων χερσαίων καλωδίων για τη σύνδεση των δύο υποβρύχιων καλωδίων με το δίκτυο μεταφοράς ενέργειας της Κρήτης στην περιοχή των Χανίων (Ομάδα Γ).

Η Cenergy Holdings είναι θυγατρική του ομίλου Viohalco και είναι εισηγμένη στα χρηματιστήρια Euronext και Αθηνών. Στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται οι εταιρείες Ελληνικά Καλώδια μαζί με τη θυγατρική της Fulgor και τα Σωληνουργεία Κορίνθου.

Σημειώνεται πως η διασύνδεση της Κρήτης με το ελληνικό εθνικό δίκτυο μεταφοράς ενέργειας θα ενδυναμώσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της Κρήτης, ενώ παράλληλα θα οδηγήσει σε μεγάλη οικονομική ελάφρυνση για τους Έλληνες καταναλωτές σε ολόκληρη τη χώρα.

Η ανάθεση στη Fulgor αφορά στο σχεδιασμό και την παραγωγή 135 χιλιομέτρων υποβρύχιου καλωδίου 150kV και 87 χιλιομέτρων χερσαίων καλωδίων 150 kV, την εγκατάσταση καλωδίων σε υποβρύχιο βάθος μέχρι 950 μέτρα περίπου, την προστασία καλωδίων σε υποβρύχιο βάθος μέχρι 100 μέτρα και τη σύνδεση τους με τα σημεία προσαιγιάλωσης στη Νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη.

Αντίστοιχα, η ανάθεση στην Ελληνικά Καλώδια αφορά στο σχεδιασμό και την παραγωγή 204 χιλιομέτρων χερσαίων καλωδίων 150 kV και την εγκατάσταση τους κατά μήκος της χερσαίας διαδρομής από τα σημεία προσαιγιάλωσης των υποβρυχίων καλωδίων στη Κρήτη μέχρι τον υποσταθμό Υψηλής Τάσης στα Χανιά. Και τα δύο έργα θα έχουν ολοκληρωθεί εντός 22 μηνών από την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.

Τα υποβρύχια καλώδια θα κατασκευαστούν στο εργοστάσιο της Fulgor στο Σουσάκι Κορινθίας, όπου οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας καθιστούν δυνατή την παραγωγή και τις δοκιμές σε μεγάλα συνεχόμενα μήκη, από τα μακρύτερα υποβρύχια καλώδια σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα χερσαία καλώδια θα κατασκευαστούν στο εργοστάσιο της Ελληνικά Καλώδια στη Θήβα.