Ο Σύλλογος Μικρασιατών Αιγάλεω «Νέες Κυδωνίες» και το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού Αιγάλεω διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα από 28 έως 30 Σεπτεμβρίου με τίτλο: «Σμύρνη, πόλη κοσμοπολίτισσα… χτες, σήμερα, αύριο…».

Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει στις 28 Σεπτεμβρίου στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής) και θα περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφιών και κειμηλίων από τη Σμύρνη. Η έκθεση που πραγματοποιήθηκε τον Γενάρη του 2017 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κόνακ της Σμύρνης με τίτλο «Σμύρνη, όμορφη πόλη, όμορφοι άνθρωποι… τότε και τώρα…», ζωντανεύει ξανά στην Αθήνα και φιλοξενείται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο για τρεις ημέρες καλώντας το Αθηναϊκό κοινό να την επισκεφθεί.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 30 Σεπτεμβρίου και θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 10:00 ως τις 13:00. Κορωνίδα των εκδηλώσεων είναι η ημερίδα που διοργανώνεται το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης στις 10:00 το πρωί αφιερωμένη στη Σμύρνη του χτες και του σήμερα, με επίτιμους καλεσμένους κι ομιλητές τον Μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίο, τη Γενική Πρόξενο της Ελλάδος στη Σμύρνη Αργυρώ Παπούλια, τον πρόεδρο της Ορθοδόξου Κοινότητας Σμύρνης Γιώργο Θεοδωρίδη, τον πρόεδρο του συλλόγου Μικρασιατών Αιγάλεω Γιάννη Κουτούλια και τον Δρ. Πολιτιστικής Διαχείρισης Παναγιώτη Δούρο.

Οι ομιλητές θα παρουσιάσουν διάφορες πτυχές της σύγχρονης Σμύρνης, καθώς και τον αρχαιολογικό της πλούτο.

Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου στις 9 το πρωί στον Ιερό Ναό Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Αιγάλεω θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του σεβασμιοτάτου μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου και στη συνέχεια στο Πνευματικό Κέντρο «Γ. Ρίτσος» στις 10.30 το πρωί θα γίνει εκδήλωση προς τιμήν του Μητροπολίτη Σμύρνης κ.κ. Βαρθολομαίου.

Οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές στο κοινό και με ελεύθερη είσοδο.