Σε συμφωνία κατέληξαν οι αρχηγοί των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (CDU, CSU, SPD) οι οποίοι φέρονται να βρήκαν λύση στην κρίση που έχει ξεσπάσει με επίκεντρο την τύχη του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος Χανς-Γκέοργκ Μάασεν.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών και αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης, στην Καγκελαρία, ο μέχρι σήμερα επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος Χανς-Γκέοργκ Μάασεν θα λάβει θέση «ειδικού συμβούλου» του υπουργείου Εσωτερικών.

Η μετακίνηση θα γίνει «άμεσα», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ και εξήγησε ότι η νέα θέση του κ. Μάασεν, η οποία δεν συνεπάγεται μισθολογική αύξηση, θα είναι συνδεδεμένη άμεσα με την παραμονή του ιδίου στο υπουργείο.

Σε περίπτωση αποχώρησης του κ. Ζεεχόφερ, εναπόκειται στον διάδοχό του σε ποια θέση θα αξιοποιήσει τον κ. Μάασεν, ο οποίος ανήκει στο μόνιμο προσωπικό του υπουργείου Εσωτερικών.

Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν μετά τα πρόσφατα βίαια γεγονότα στο Κέμνιτς της Σαξονίας, ο κ. Μάασεν είχε διαψεύσει την Καγκελάριο δηλώνοντας ότι δεν υπήρξε ανθρωποκυνηγητό ακροδεξιών εναντίον μεταναστών. Το SPD ζήτησε άμεσα την αποπομπή του, ο αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, ως πολιτικός προϊστάμενος του κ. Μάασεν, εξέφρασε όμως κατ’ επανάληψη την στήριξη στο πρόσωπό του.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου τις τελευταίες ώρες, φαίνεται ότι το ζητούμενο από την πλευρά του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) δεν ήταν η απόλυση του κ. Μάασεν, αλλά η μετακίνησή του σε θέση η οποία δεν θα θεωρείται αναβάθμιση, όπως αυτή του υφυπουργού Εσωτερικών που ανακοινώθηκε την περασμένη Τρίτη, ενώ δεν θα συνοδεύεται από μισθολογική αύξηση.

Τελικά η λύση βρέθηκε και ένα ακόμα εμπόδιο -μέχρι το επόμενο- για τη κυβέρνηση συνασπισμού ξεπεράστηκε.