Κόκκινο χτυπάει το πολιτικό θερμόμετρο στα Σκόπια, καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα την επόμενης Κυριακής, με το οποίο οι πολίτες της ΠΓΔΜ θα αποφανθούν για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Ζόραν Ζάεφ κορυφώνει την προεκλογική του εκστρατεία αποδεικνύοντας τις πραγματικές προθέσεις του για τη συμφωνία, τραβώντας παράλληλα το «χαλί» κάτω από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που από την αρχή έκανε λόγο για win-win συμφωνία.

Απροσδόκητος σύμμαχος για τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας αποδείχτηκε η αντιπολίτευση, η οποία λίγες μέρες πριν στηθούν οι κάλπες έκανε «κωλοτούμπα» λέγοντας πως θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Σταθερός στις απόψεις του παραμένει ο Πρόεδρος της χώρας, Γκεόρκι Ιβανόφ, ο οποίος διαμήνυσε σήμερα, πως θα παραμείνει σταθερός στη θέση του να απέχει από το δημοψήφισμα.

Προκλητικός ο Ζάεφ

Ο Ζόραν Ζάεφ, βλέποντας τα ποσοστά του «Ναι» να είναι αρκετά χαμηλά και την ψηφοφορία να μετατρέπεται σε «θρίλερ» έχει επιστρατεύσει τον λαϊκισμό και τις προκλητικές δηλώσεις κάνοντας επανειλημμένα λόγο για «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική ταυτότητα», ενώ έφτασε μέχρι και στο σημείο να προκαλέσει λέγοντας πως υπάρχει «μόνο μια Μακεδονία και είναι η δική μας».

Νωρίτερα σήμερα, με ανάρτησή του στα social media, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έστειλε ακόμα ένα μήνυμα που αναμένεται να σχολιαστεί.

«Τόσο ο Πενς όσο και ο Μακρόν επιβεβαιώνουν ότι έχουμε ένα κράτος, ‘’μακεδονικό’’ λαό, μια ‘’μακεδονική’’ γλώσσα αναγνωρισμένη από όλο τον κόσμο», ανέφερε, μέσω twitter.

Στη συνέχεια, απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες της γειτονικής χώρας να προσέλθουν στις κάλπες της 30ης Σεπτεμβρίου και να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών για μία «Ευρωπαϊκή ‘’Μακεδονία’’».

Ενώ μόλις λίγο εικοσιτετράωρα πριν μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας του είπε πως «δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία πέρα από τη δικιά μας» και συμπλήρωσε: «Κατανοώ την αναταραχή με την προσθήκη της λέξης »βόρεια» στο Μακεδονία. Αλλά θέλω να πω ότι η βόρεια Ελλάδα είναι Ελλάδα, η δυτική Βουλγαρία είναι Βουλγαρία και δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία πέρα από τη δική μας. Αυτή είναι η μόνη Μακεδονία και δεν υπάρχει άλλη στον κόσμο».

Αυτή η δήλωση, όπως είναι αναμενόμενο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, με την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, να εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της, με αποτέλεσμα το MIA να ανασκευάσει.

Στην τροποποιημένη έκδοση της συνέντευξης, ο κ. Ζάεφ αναφέρει, αντίθετα, πως «όλοι γνωρίζουμε ότι σήμερα ένα κομμάτι της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας είναι στην Ελλάδα, άλλο στη Βουλγαρία και το βόρειο κομμάτι είναι στη χώρα μας».

Μάλιστα φαίνεται να διευκρινίζει πως ο προσδιορισμός «Βόρεια», που θα προστεθεί στην νέα ονομασία, ξεχωρίζει την ΠΓΔΜ από τις περιοχές της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

Σταθερός ο Ιβάνοφ

Αντιθέτως, σταθερός στις απόψεις του εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος γνωστοποίησε σήμερα την απόφασή του να απέχει από το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στη χώρα, στις 30 Σεπτεμβρίου, σχετικά με την επίλυση του θέματος του ονόματος.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, μιλώντας σε εκδήλωση ομογενειακής οργάνωσης στη Νέα Υόρκη επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «αντισυνταγματική» και επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του.

«Η εντολή που έλαβα από τους πολίτες της χώρας και μάλιστα δύο φορές, είναι να μην επιτρέψω αλλαγή του Συντάγματος, με σκοπό την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος και να μην αποδεχτώ ιδέες και προτάσεις που θα απειλήσουν τη μακεδονική εθνική ταυτότητα, την ιδιαιτερότητα του μακεδονικού έθνους, τη μακεδονική γλώσσα και το μακεδονικό μοντέλο συμβίωσης. Θα τηρήσω στο ακέραιο τις υποσχέσεις μου και για τον λόγο αυτό δεν θα προσέλθω να ψηφίσω» ανέφερε ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος, τις ημέρες αυτές βρίσκεται στη Ν. Υόρκη για να συμμετάσχει στις εργασίες της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE, το οποίο επίσης αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών και κατηγορεί τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ για «συνθηκολόγηση».

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ διανύει τη δεύτερη θητεία του στο αξίωμα του Προέδρου της πΓΔΜ, η οποία ολοκληρώνεται τον Μάιο του 2019.