Πολλά νεύρα έχει εσχάτως ο Πάνος Καμμένος. Ένα σχετικά «ακίνδυνο» δημοσίευμα προκάλεσε θύελλα, με μηνύσεις, συλλήψεις δημοσιογράφων, αρνητική εικόνα μιας κυβέρνησης που δείχνει να μη σέβεται την ελευθερία του Τύπου.

Ξαφνικά, και χωρίς ουσιαστικό λόγο, μιας κι έχουν γραφτεί χειρότερα και για τον υπουργό Αμυνας, αλλά και για τα κονδύλια για τους πρόσφυγες που έχουν «χαθεί», το πολιτικό σκηνικό έχει πάρει φωτιά. Ακόμη και η σιωπή της κυβέρνησης, ούτε καν η προσπάθεια να καλύψουν ή να στηρίξουν τον υπουργό Αμυνας, δείχνει ότι το Μαξίμου είναι σφόδρα ενοχλημένο από τη δημοσιότητα που πήρε η υπόθεση με τη σύλληψη δημοσιογράφων.

Όμως, είναι απορίας άξιο γιατί αυτή την περίοδο ο Πάνος Καμμένος επιδεικνύει τόσο εκνευρισμό. Θα έπρεπε να είναι χαρούμενος μιας και μετά 3,5 χρόνια στον υπουργικό θώκο και στο «κόκκινο» χαλί του Πενταγώνου. Δεν ξέρουμε μήπως είναι και από τους μακροβιότερους «στρατάρχες», επομένως, μάλλον θα έπρεπε να μακαρίζει τον Αλέξη Τσίπρα (και τον εαυτό του φυσικά) γι’ αυτήν την πολιτική καριέρα που του επιφύλαξε η ζωή.

Ο λόγος του εκνευρισμού είναι προφανώς ένας: Η υπόθεση του «Μακεδονικού». Στα Σκόπια φαίνεται ότι ο Ζάεφ κερδίζει το παιχνίδι του δημοψηφίσματος κι αυτό είναι κάτι που προκαλεί τρόμο στους ΑΝΕΛ. Αλλωστε, μην ξεχνάμε ότι μετά τη συμφωνία των Πρεσπών κύριο επιχείρημα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ήταν ότι είναι αδύνατον η γειτονική χώρα να αποδεχθεί τη συμφωνία. Πόνταραν στο ότι ο λαός της ΠΓΔΜ δεν θα αποδεχθεί τον συμβιβασμό.

Στις 12 Ιουνίου ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος έλεγε ότι δεν πρόκειται να περάσει από τη Βουλή των Σκοπίων η συμφωνία ενώ ζητούσε και Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να αλλάξει η απόφαση του 1992.

Στις 11 Ιουλίου, από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, εκεί όπου αναγκάστηκε να χειροκροτεί τον Ζόραν Ζάεφ ο Πάνος Καμμένος έλεγε ότι η συμφωνία δεν θα εφαρμοστεί ποτέ κι αυτό διότι ο ίδιος θεωρεί ότι δεν θα περάσει από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, ούτε από το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα.

«Μπορεί να μαζεύουν προσκλήσεις και να φωτογραφίζονται, αλλά στο ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να μπουν όσο χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία», έλεγε ο κ. Καμμένος.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών ο κ. Καμμένος απάντησε ως εξής: «Οσο δεν έρχεται το Σκοπιανό στη Βουλή, μην περιμένετε εκλογές, θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».

Γενικώς όλες οι δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ βασιζόταν στη θέση ότι αυτή η συμφωνία δεν θα περάσει από τα Σκόπια, επομένως αυτοί είναι που θα πάρουν το βάρος της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων.

Στην τελική ευθεία προς το δημοψήφισμα, και με τον διεθνή παράγοντα να πιέζει, να τάζει και να εκβιάζει, όλα δείχνουν ότι θα επικρατήσει το «ναι». Θα είναι έτσι πιο εύκολο για τον Ζάεφ να προχωρήσει και σε συνταγματικές αλλαγές και από την παρούσα Βουλή, χωρίς να χρειαστεί να προσφύγει ξανά στον σκοπιανό λαό.

Από την ώρα, λοιπόν που η συμφωνία των Πρεσπών θα έχει πάρει το πράσινο φως στη γειτονική χώρα, επί της ουσίας αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τον Πάνο Καμμένο.

Πλήρης κατάρρευση

Ηδη οι αστειότητες των προηγούμενων μηνών για το «Μακεδονικό», έχουν οδηγήσει σε δημοσκοπική κατάρρευση τους ΑΝΕΛ. Ο Πάνος Καμμένος αν μη τι άλλο έχει το αίσθημα της πολιτικής επιβίωσης και γνωρίζει πότε είναι η ώρα που θα πλησιάζει το τέλος του και κάτι πρέπει κάνει, κάπως πρέπει να αντιδράσει.

Ο τσακωμός με τον Νίκο Κοτζιά και το ξαφνικό ραντεβού με τον Αλέξη Τσίπρα, όπου οριοθετήθηκε η περίοδος που θα έρθει προς κύρωση η συμφωνία στην ελληνική βουλή, δείχνουν ότι τα νεύρα είναι τεντωμένα.

Ακόμη περισσότερα νεύρα προκαλούν οι διαρροές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έτοιμο σχέδιο «αποστασίας» τριών βουλευτών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Φοβούνται δηλαδή ότι όταν θα έρθει η ώρα της ψηφοφορίας βουλευτές του όπως ο Θ. Παπαχριστόπουλος, ο Κ. Ζουράρις, ενδεχομένως και η Ε. Κουντουρά θα συμπαραταχθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ και θα πρέπει να αποχωρήσουν από τους ΑΝΕΛ.

Ο Πάνος Καμμένος έχει νεύρα γιατί το κόμμα του εξαερώθηκε και δημοσκοπικά και σε επίπεδο στελεχών μιας και έχουν φύγει πολλοί τους τελευταίους μήνες. Στελέχη που ήθελαν από τον αρχηγό τους ακόμη και να ρίξει την κυβέρνηση για το «Μακεδονικό», κι όχι να παίζει παιχνίδια εξουσίας και προσωπικής πολιτικής επιβίωσης ο ίδιος.

Κάθε επιχείρημα και κάθε προσπάθεια δικαιολόγησης των όσων γίνονται γύρω από το ονοματολογικό, καταρρίπτεται από τις δηλώσεις Ζάεφ, για τη μία και μοναδική «Μακεδονία», για τη μακεδονική ταυτότητα, για τη γλώσσα. Ο Πάνος Καμμένος γνωρίζει ότι το «Μακεδονικό» θα τον «σκοτώσει» μια και καλή, θα τους καταστρέψει την πολιτική καριέρα, διότι ο κόσμος έχει καταλάβει τις κυβιστήσεις και δεν πιστεύει πλέον στις «μακεδονικές» κραυγές που κατά καιρούς εξαπολύει ο υπουργός Αμυνας.

Ισως αυτό έχουν καταλάβει και στη ΝΔ, ότι ο Καμμένος είναι ο αδύναμος κρίκος και γι’ αυτό τον χτυπάνε λέγοντας ότι αυτός κράτησε το στυλό για να υπογράψει ο Τσίπρας. Ισως δε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ να εκτιμά ότι ο σύμμαχός του επί τόσα χρόνια τον «άδειασε» κανονικά και του έριξε την τελική μαχαιριά με τη συμφωνία στις Πρέσπες.

Οι εποχές που ο Καμμένος βοηθούσε τον μικρό Αλέξη γιατί είχε χτυπήσει το αριστερό χέρι, πέρασαν. Ο μικρός Αλέξης έμαθε να γράφει (και να υπογράφει) και με το δεξί χωρίς να έχει ανάγκη τον εκ δεξιών του κυβερνητικό εταίρο. Τώρα που έγινε η δουλειά τι να τον κάνει τον σύμμαχο;

Την επόμενη Κυριακή, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο Ζόραν Ζάεφ θα είναι ο νικητής του δημοψηφίσματος. Η μπάλα θα γυρίσει στην εξέδρα της Ελλάδας και τότε ο Καμμένος οφείλει να αντιδράσει δυναμικά. Τι θα κάνει κανείς δεν ξέρει, αλλά ακόμη κι αν αποφασίσει να εγκαταλείψει από τώρα την κυβέρνηση δεν είναι σίγουρο αν θα τον ακολουθήσει το 50% της Κ.Ο. του ομάδας και πολύ περισσότερο, τα στελέχη σε όλη την Ελλάδα.

Βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση και γι’ αυτό δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι το όνομα θα «τελειώσει» τον Καμμένο και δεν θα υπάρχει δυνατότητα επιστροφής.