Τουλάχιστον 24 μέλη των Φρουρών της Επανάστασης σκοτώθηκαν στην επίθεση που σημειώθηκε το Σάββατο εναντίον στρατιωτικής παρέλασης στην πόλη Αχβάζ στο νότιο Ιράν, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ακόμη 60 άτομα έχουν τραυματιστεί.

Αρχικά το πρακτορείο Tasnim μετέδωσε ότι οκτώ με δέκα μέλη των Φρουρών της Επανάστασης σκοτώθηκαν στην επίθεση, η οποία σημειώθηκε περίπου στις 09:00 (τοπική ώρα, 08:30 ώρα Ελλάδας), ενώ ακόμη επτά τραυματίστηκαν.

Το πρακτορείο Fars ανέφερε ότι οι δράστες άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους, ενώ στη συνέχεια προσπάθησαν να πυροβολήσουν εναντίον της εξέδρας των επισήμων, όμως τους εξουδετέρωσαν οι δυνάμεις ασφαλείας. Από την πλευρά του το πρακτορείο Mehr μετέδωσε ότι υπήρξαν νέοι πυροβολισμοί την ώρα που οι δυνάμεις ασφαλείας κυνηγούσαν τους δράστες.

«Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν», μεταξύ των οποίων και ένας δημοσιογράφος από την «τυφλή και δειλή τρομοκρατική επίθεση» δήλωσε ο αντικυβερνήτης της επαρχίας Κουζεστάν, Αλί-Χοσεΐν Χοσεϊνζαντέχ, ενώ πρόσθεσε ότι ακόμη είκοσι ένας τραυματίστηκαν. Μάλιστα τόνισε ότι ο απολογισμός ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς κάποιοι από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

«Οι τρομοκράτες ήταν τέσσερις. Δύο εξ αυτών σκοτώθηκαν και οι άλλοι δύο συνελήφθησαν» εξήγησε ο Χοσεϊνζαντέχ, ενώ πολλά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι δράστες ήταν ντυμένοι με στολές παραλλαγής.

Να απαντήσει δεσμεύεται το Ιράν

Η Τεχεράνη κατηγόρησε «ένα ξένο καθεστώς» που στηρίζεται από τις ΗΠΑ για την επίθεση. «Τρομοκράτες που στρατολογήθηκαν, εκπαιδεύτηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από ξένο καθεστώς επιτέθηκαν στην Αχβάζ (…) Το Ιράν θεωρεί ότι τους περιφερειακούς υποστηρικτές της τρομοκρατίας και τα αφεντικά τους, τους Αμερικανούς, υπεύθυνους για αυτές τις ενέργειες» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Το Ιράν θα απαντήσει άμεσα και αποφασιστικά, υπερασπιζόμενο τις ζωές των Ιρανών» τόνισε.