Εκ πρώτης, αυτό που συνέβη στον Γεβγκένι Κασέγιεφ δεν μοιάζει με ατυχία. Χωρίς να το γνωρίζει, άγνωστα σε εκείνον άτομα δημιούργησαν πολλές εταιρείες στο όνομά του καταβάλλοντας δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε τραπεζικούς λογαριασμούς στις εταιρείες αυτές.
«Φαίνεται αστείο» αναφέρει ο 34χρονος κομμωτής από την Ουκρανία σε συνέντευξη που δημοσιεύουν οι «New York Times»: «Είμαι ένας μυστικός εκατομμυριούχος». Ενας εκατομμυριούχος με τραπεζικούς λογαριασμούς που απέκτησε στο όνομα των δικών του εταιρειών χωρίς να γνωρίζει για την ύπαρξη αυτών μέχρι τη στιγμή που η Εφορία του έστειλε ραβασάκι πως πρέπει να πληρώσει 30 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους.
Αυτό που είχε γίνει, και το οποίο ανακάλυψε ο κομμωτής, συμβαίνει συχνά σε πρώην ανατολικές χώρες. Είχε πέσει θύμα κλοπής ταυτότητας από ένα κύκλωμα που εξειδικευόταν στις οικονομικές απάτες. «Είναι ένα συχνό φαινόμενο» αναφέρει η Ντάρια Καλενιούκ, επικεφαλής της δίωξης οικονομικών εγκλημάτων στην Ουκρανία. Και συνήθως τα θύματα είναι αλκοολικοί ή άνθρωποι με κακή υγεία που πωλούν τα διαβατήριά τους έναντι 20 δολαρίων. Στην περίπτωση του 34χρονου κομμωτή τίποτε από αυτά δεν είχε συμβεί, παρά μόνο ότι πριν από μια δεκαετία τού είχαν κλέψει το διαβατήριο.
Οταν ανακάλυψε την απάτη, ένα από τα ονόματα που φιγούραραν ως συνεργάτες των δήθεν εταιρειών του δεν του έλεγε τίποτα, ωστόσο το όνομα αυτό – με «λαμπρή» καριέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες – είχε ήδη μπει στο μικροσκόπιο των αμερικανικών αρχών. Το όνομα αυτού… Πολ Μάναφορτ, ο άνθρωπος δηλαδή που αφότου εργάστηκε με «επιτυχία» για μια δεκαετία ως πολιτικός σύμβουλος στην Ουκρανία, ανέλαβε επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές του 2016.
Η υπόθεση του κομμωτή ήταν μόνο μία από τις πλείστες περιπτώσεις περίπλοκων οικονομικών ρυθμίσεων που ανακάλυψε η έρευνα του ειδικού ανακριτή Μιούλερ εναντίον του Μάναφορτ, ο οποίος ήδη από τον Αύγουστο έχει καταδικαστεί από δικαστήριο της Βιρτζίνια για κατηγορίες σχετικές με τραπεζική και φορολογική απάτη.
Προ ημερών ο Μάναφορτ δήλωσε την ενοχή του για παρεμπόδιση δικαιοσύνης και συνωμοσία για τη δουλειά του ως συμβούλου ουκρανών πολιτικών, δεχόμενος να συνεργαστεί στην έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Μιούλερ, που ερευνά τη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές, με στόχο να πετύχει ευνοϊκή μεταχείριση.
Στο πλαίσιο των όρων της συμφωνίας με τον Μιούλερ, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Μάναφορτ θα στερηθεί περιουσιακά στοιχεία οικονομικής αξίας 21,7 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να αποφύγει δεύτερη δίκη στην Ουάσιγκτον, η οποία είχε προγραμματιστεί να αρχίσει μέσα στον Σεπτέμβριο.
Αν και καμία από τις κατηγορίες σε βάρος του δεν σχετίζεται άμεσα με την έρευνα για τη ρωσική εμπλοκή στις εκλογές, η συνεργασία του με τον ειδικό εισαγγελέα Μιούλερ αποτελεί βαρύ πλήγμα για τον Ντόναλντ Τραμπ. Τα σκάνδαλα ευνοούν τους Δημοκρατικούς για να κερδίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων ή ακόμη και στη Γερουσία στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου και αν συμβεί αυτό, δεν είναι απίθανο να κινηθεί η διαδικασία παραπομπής του Τραμπ.
Πάντως, μόλις πριν από έναν μήνα ο αμερικανός πρόεδρος εξήρε τον πρώην στενό του συνεργάτη Μάναφορτ χαρακτηρίζοντάς τον «γενναίο», διότι δεν «έσπασε» και δεν έκλεισε καμία συμφωνία, όπως έκανε ο πρώην προσωπικός του δικηγόρος Μάικλ Κόεν. Το φθινόπωρο στην Ουάσιγκτον αναμένεται καυτό!