Την ώρα που το πολιτικό θερμόμετρο στα Σκόπια έχει χτυπήσει «κόκκινο» καθώς έχουν απομείνει μόλις οκτώ ημέρες για το δημοψήφισμα, η διεθνής κοινότητα εντείνει την πίεσή της προς τους Σκοπιανούς προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενο «στραβοπάτημα».

Δείγμα της πίεσης μπορεί να χαρακτηριστεί και η αλλαγή στάσης του επικεφαλής του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος μετά το κάλεσμα να ψηφίσουν «κατά συνείδηση» στο δημοψήφισμα για την ονομασία, δήλωσε χθες ότι το κόμμα του θα στηρίξει τη συνταγματική αναθεώρηση εάν οι πολίτες πουν «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών.

Πέρα από τον… ανέλπιστο σύμμαχο που βρήκε ο Ζόραν Ζάεφ, καθοριστική είναι η συμβολή του ξένου παράγοντα στα εσωτερικά της χώρας, καθώς με συνεχείς παρεμβάσεις -κάποιες φορές μάλιστα με τη μορφή προειδοποιήσεων- και επισκέψεις στα Σκόπια κορυφαίοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της ΕΕ κάνουν σαφές ότι η διεθνής κοινότητα στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε κι ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος απηύθυνε μήνυμα προς τους πολίτες των Σκοπίων.

Σε αυτό, μεταξύ άλλων, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ονοματολογική διαμάχη που είχαν Ελλάδα και ΠΓΔΜ για διάστημα μεγαλύτερο των 27 χρόνων, τονίζοντας ωστόσο πως τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα και χαρακτηρίζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών ως «ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός».

Όπως αναφέρει στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, η συμφωνία διευκολύνει την ανάπτυξη και την προετοιμασία για το μέλλον, καλώντας τους Σκοπιανούς να πράξουν το καθήκον τους στο δημοψήφισμα. Λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψιν τις αντιδράσεις που υπάρχουν και στις δύο πλευρές, παραδέχεται πως «καμία συμφωνία δεν είναι τέλεια».

Στο κομμάτι αυτό «αποκρούει» τις όποιες αντιρρήσεις, υποστηρίζοντας πως «μέχρι πριν από λίγους μήνες κανείς δεν ήλπιζε για μια συμφωνία, η οποία περίμενε 27 χρόνια».

«Πρέπει να επιλέξετε και να αποφασίσετε εάν θα αλλάξετε το Σύνταγμα. Γίνετε «Βόρεια Μακεδονία». Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή η συμφωνία είναι καλή για εσάς, για ολόκληρη την περιοχή και για την Ευρώπη» λέει ο Εμανουέλ Μακρόν.