Ενώπιον του δικαστηρίου στα Κατεχόμενα αναμένεται να παρουσιαστεί το πενταμελές πλήρωμα του αλιευτικού σκάφους κυπριακής καταγωγής, το οποίο συνελήφθη από τον κατοχικό στρατό την Παρασκευή ενώ βρισκόταν σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά του Ακάμα.

Όπως δήλωσε ο «υπουργός Εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι, οι πέντε Αιγύπτιοι που συνελήφθησαν από τούρκους στρατιώτες θα οδηγηθούν σε δικαστήριο για να ζητηθεί η κράτηση τους και να ανακριθούν.

Υπενθυμίζεται πως το υπό κυπριακή σημαία ψαροκάικο βρισκόταν οκτώ ναυτικά μίλια βόρεια του Κορμακίτη, όταν προσεγγίστηκε από τουρκικό σκάφος.

Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, οι πέντε ψαράδες, αιγυπτιακής καταγωγής, συνελήφθησαν χωρίς κάποια συγκεκριμένη αιτιολογία, ενώ το κυπριακό αλιευτικό ρυμουλκήθηκε προς το λιμάνι της Κερύνειας.

Ο ιδιοκτήτης του σκάφους, το οποίο εδρεύει στη Λεμεσό, επιβεβαίωσε πως το ψαροκάικο βρισκόταν σε διεθνή ύδατα, όταν πλοίο του τουρκικού ναυτικού το προσέγγισε. Με πρόφαση πως θα γινόταν έλεγχος, τουρκοκύπριοι στρατιώτες επιβιβάστηκαν στο σκάφος και συνέλαβαν τους πέντε αιγύπτιους ψαράδες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο καπετάνιος πρόλαβε να ενημερώσει τις κυπριακές αρχές για την εξέλιξη του περιστατικού.

Διάβημα Λευκωσίας στον ΟΗΕ

Την ίδια ώρα, η Λευκωσία έχει ήδη προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, ενώ καταβάλλει προσπάθειες για την απελευθέρωση των συλληφθέντων και την επιστροφή του σκάφους.

Σε δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, γνωστοποίησε ότι «έχει γίνει έντονο διάβημα από την κυβέρνηση στα Ηνωμένα Έθνη».

Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΥΠ) γνωρίζει για το σημερινό περιστατικό με το ψαροκάικο και είναι σε επαφή με τις δυο πλευρές για να βοηθήσει στην επίλυση του θέματος, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης, Αλίμ Σιντίκ.

«Εχουμε γνώση αυτού του περιστατικού και είμαστε σε επαφή με τις αρχές και στις δυο πλευρές για να βοηθήσουμε στην επίλυση της κατάστασης» ανέφερε ο κ. Σιντίκ.