Ραγδαία επιδείνωση του καιρού στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας αναμένει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, ο οποίος κάνει λόγο για απότομη αλλαγή του σκηνικού.

Όπως προβλέπει ο μετεωρολόγος σε ανάρτησή του στο Facebook, από την Τρίτη ο καιρός θα καταστεί πιο ψυχρός, ενώ την Τετάρτη αναμένεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας λόγω εισόδου ψυχρότερων αέριων μαζών από τη βόρεια Ευρώπη.

Καλοκαίρι έως την Τρίτη και μετά ψύχρα, βροχές και ίσως χιόνια στα ορεινά

Για ακόμη 4 ημέρες θα μυρίσει έντονα καλοκαίρι, όμως από την επόμενη Τρίτη γρήγορα ο καιρός θα αλλάξει και έτσι χωρίς να περάσουμε από το φθινόπωρο, θα βιώσουμε κατευθείαν σχεδόν χειμωνιάτικες συνθήκες.

Καλοκαίρι μέχρι την Τρίτη

Σύμφωνα πάντα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, μέχρι και τουλάχιστον τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι καλοκαιρινός για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Θα κυριαρχήσουν τα πολύ μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια, οι εξασθενημένοι κατά βάση άνεμοι (έως και 5 μποφόρ) και οι αυξημένες (κατά 5 βαθμούς τουλάχιστον σε σχέση με την εποχή) θερμοκρασίες.

Φαίνεται δε, ότι κατά τη διάρκεια ειδικά της Κυριακής και της Δευτέρας, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της πεδινής ηπειρωτικής χώρας θα αγγίξουν και ίσως τοπικά ξεπεράσουν ακόμη και τους 35°C.

Πού θα επικρατήσει η περισσότερη ζέστη

Οι περιοχές που θα βιώσουν καθαρά καλοκαιρινές συνθήκες θα είναι τμήματα της Θεσσαλίας, της δυτικής Στερεάς και της δυτικής και ανατολικής Πελοποννήσου. Ακόμη όμως και στην κεντρική Μακεδονία η θερμοκρασία θα προσεγγίσει τους 34°C, ενώ στην Αθήνα τους 33-34°C.

Χωρίς προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες έως τη Δευτέρα

Μέχρι και τη Δευτέρα δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα στα θαλασσινά σας ταξίδια διότι δεν διαφαίνεται σε καμία θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας οι μέγιστες ριπές των ανέμων να ξεπερνούν τα 5-6 μποφόρ. Όμως από την Τρίτη οι άνεμοι θα παρουσιάσουν σημαντική ενίσχυση.

Σταδιακή αλλαγή του καιρού από την Τρίτη

Από την Τρίτη, σταδιακά και πρώτα από τη βόρεια Ελλάδα, ο καιρός θα καταστεί πιο ψυχρός και προς το βράδυ θα επικρατήσει ακόμη και σχετικό κρύο στις ορεινότερες περιοχές. Οι νεφώσεις το βράδυ θα πυκνώσουν σε αρκετές περιοχές με αποτέλεσμα να διαφανεί μια σημαντική αλλαγή στον καιρό σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Σημαντική κακοκαιρία από την Τετάρτη – Είσοδος ψυχρότερων αέριων μαζών από τη βόρεια Ευρώπη

Περίπου από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, φαίνεται ότι ψυχρότερες αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη θα εισέλθουν και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα ο καιρός να καταστεί ακόμη και χειμωνιάτικος κυρίως στις πιο ορεινές περιοχές και ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα πάντα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, την ερχόμενη Τετάρτη θα επικρατήσουν ισχυροί βοριάδες που θα ρίξουν κατακόρυφα τον υδράργυρο, θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και οι πρώτες χιονοπτώσεις για το φετινό φθινόπωρο στις ορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Πτώση της θερμοκρασίας από και 15°C (!) σε ορισμένες περιοχές

Η πτώση της θερμοκρασίας από την Τετάρτη, θα είναι πολύ πιο έντονη ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα. Σε όλη την Ελλάδα όμως ο υδράργυρος θα παρουσιάσει σημαντική πτώση, όμως στα βόρεια θα γίνει περισσότερο αισθητή.

Αρκεί να σας πω ότι από τη Δευτέρα (που θα είναι μια ζεστή ημέρα για τις περισσότερες περιοχές της χώρας) έως και την Τετάρτη, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση που θα αγγίζει ακόμη και τους 11-12°C, ενώ τοπικά στη βόρεια Ελλάδα η θερμοκρασία θα υποχωρήσει μέσα σε 48 ώρες ακόμη και 15°C.

«Αχαρτογράφητη» ακόμη η ένταση και η διάρκεια της κακοκαιρίας – Ενδεχόμενο μικρών προγνωστικών διαφοροποιήσεων

Βρισκόμαστε 4 μέρες πριν την έλευση της κακοκαιρίας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν ακόμη κάποιες διαφοροποιήσεις ως προς την έκταση ή την ένταση της διαφαινόμενης κακοκαιρίας. Ας κάνουμε επομένως λίγη υπομονή και τις επόμενες ημέρες θα σας ενημερώσω αναλυτικότερα για τις περιοχές που θα δεχθούν τα περισσότερα νερά, για τις ακριβείς θερμοκρασίες αλλά και για τις περιοχές και τα υψόμετρα που ενδεχομένως να πέσουν τα πρώτα χιόνια.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο καιρός είναι ζωντανός οργανισμός και μετά τις 7-8 ημέρες παρουσιάζει χαοτική εξέλιξη. Επομένως σας έδωσα μια πρώτη εκτίμηση, όμως μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχετε και τα νεότερα στοιχεία!