Βρισκόμαστε σε μια ιστορική συγκυρία, όπου τόσο η Ευρώπη όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις με έναν κοινό παρονομαστή: τις ανησυχίες των πολιτών μας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, σημείωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την ομιλία του στο 2ο Διεθνές Συνέδριο για την Ευρώπη στο Ελληνοαμερικανικό Πανεπιστήμιο.

Ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε για τη στενή συνεργασία «με τους εταίρους μας στις ΗΠΑ για να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας. Είμαι ακόμα πιο αισιόδοξος για αυτό, μετά την επιτυχή συνάντηση του προέδρου Juncker με τον Πρόεδρο Trump, που τερμάτισε μια εμπορική διαμάχη πριν ακόμα ξεκινήσει».

Αναφέρθηκε σε έναν ισχυρό σεισμό που βιώνει η Ευρώπη στα θεμέλιά της εξήντα και πλέον χρόνια μετά την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. «Η οικονομική κρίση, οι πρωτοφανείς μεταναστευτικές ροές και η παράλληλη κρίση από τις διαδοχικές τρομοκρατικές επιθέσεις, θέτουν υπό αμφισβήτηση τις βάσεις μας. Η Ευρώπη δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτές τις παράλληλες κρίσεις. Η Ένωση ήταν απροετοίμαστη. Τα κράτη μέλη ήταν απροετοίμαστα».

Ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε για το όραμα των Σούμαν και Μονε, οι οποίοι «μέσα από τις στάχτες των δυο παγκοσμίων πολέμων, συνετοί, οραματιστές και αποφασισμένοι ηγέτες, στο όνομα των προσδοκιών των ευρωπαϊκών λαών, οικοδόμησαν την Ευρώπη της ειρήνης, της δημοκρατίας, της σταθερότητας, της προόδου».

«Στις μέρες μας, ωστόσο, εξήντα χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης οι αρχές αυτές παραγνωρίζονται – συνεχίζει – Επικίνδυνες δυνάμεις του λαϊκισμού και του εθνικισμού αποδυναμώνουν το περιεχόμενο της Ευρώπης και το ευρωπαϊκό εγχείρημα αμφισβητείται».

Όπως τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος «κάποιες κυβερνήσεις, έχοντας στρέψει την προσοχή τους στο εσωτερικό των χωρών τους και αγνοώντας τις ευθύνες τους, εξέθρεψαν συνειδητά τον ευρωσκεπτικισμό, εισάγοντας τον λαϊκισμό στον καθημερινό πολιτικό τους λόγο. Με τον τρόπο αυτό γυρνούν την πλάτη τους στις θεμελιώδεις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες όπως το Κράτος Δικαίου, η αλληλεγγύη και η κοινή ευθύνη. Το φαινόμενο αυτό αποτελεί συνέπεια της μεγαλύτερης κρίσης που διέρχεται η Ευρώπη σήμερα: μια κρίση υπαρξιακή»

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ένωσή μας γίνεται λίγο μικρότερη, καθώς ένα μέλος πήρε την απόφαση να την εγκαταλείψει. Το γεγονός αυτό, όμως, σε καμία περίπτωση δεν μας καθιστά πιο αδύναμους. Αντιθέτως, τα κράτη μέλη στέλνουν καθημερινά ένα ηχηρό μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας και της κοινής ευρωπαϊκής πορείας στο μέλλον, μέσω του σεβασμού στη διαφορετικότητα και της αλληλεγγύης που επιδεικνύουν στην πράξη».

Δεν είναι υπερβολή να πούμε – σημείωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος – ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις παράλληλες κρίσεις στο μεταναστευτικό και την ασφάλεια θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και το μέλλον της Ένωσης μας.

«Στον τομέα της μετανάστευσης έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο, πρέπει, όμως, να γίνουν, ακόμη, πολλά περισσότερα. Σημασία έχει τώρα να προχωρήσουμε ενωμένοι και να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τη μετανάστευση. Η Ευρώπη πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για όποια επόμενη, μελλοντική κρίση. Ξέρετε ότι ζούμε σε μια πολύ ασταθή περίοδο. Υπάρχει ένα τόξο αστάθειας που εκτείνεται από την Τυνησία στην Ουκρανία. Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην καρδιά αυτού του ασταθούς γεωπολιτικού περιβάλλοντος».

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε σε όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα και αναφερόμενος στην Σένγκεν έκανε λόγο για «το πιο απτό επίτευγμα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Θα πρέπει να τη διατηρήσουμε και να την υπερασπιστούμε».

«Προσπαθώ τα τελευταία χρόνια να πείσω τα κράτη μέλη να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν πληροφορίες, να εμβαθύνουν την εμπιστοσύνη μεταξύ τους. Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας: δυστυχώς, το «βαθύ κράτος» εξακολουθεί να αντιστέκεται στην Ευρώπη. Γι’ αυτό, μπροστά σε αυτό το πρόβλημα, πριν από δυόμισι χρόνια, με τον Πρόεδρο Juncker, παρουσιάσαμε την τολμηρή ιδέα μιας Ένωσης Ασφαλείας στην Ευρώπη» υπογράμμισε.

Για την Ελλάδα ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι «η Ευρώπη λειτούργησε καταλυτικά στην πραγματοποίηση σημαντικών και διαρθρωτικών αλλαγών. Τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια, η Ελλάδα έχει πετύχει σπουδαία επιτεύγματα με τη βοήθεια της Ένωσης. Ωστόσο δεν πρέπει να παραβλέπουμε τις δικές μας ευθύνες για να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτεία […] Οι ευθύνες αυτές παραμένουν μεγάλες και ίσως εξηγούν γιατί η κατεξοχήν αυτή ευρωπαϊκή χώρα, θεμέλιο ιστορικό και πολιτισμικό της Ευρώπης, βρίσκεται σε κρίση. Ωστόσο, ο δρόμος προς την έξοδο δεν μπορεί παρά να είναι μόνον ο δρόμος της Ευρώπης, που αυτή και μόνον μπορεί να εγγυηθεί ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας».

«Οι περισσότερες από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι κοινές και δεν γνωρίζουν σύνορα. Μόνο εργαζόμενοι από κοινού μπορούμε να προστατεύσουμε και διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των χωρών μας και των πολιτών μας. Το μέλλον της Ευρώπης αναδύεται από το παρελθόν και την ιστορία της, η οποία έχει αποδείξει ότι ο μόνος δρόμος προς τα μπρος είναι μια Ευρωπαϊκή Ένωση ενωμένη».

Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Είναι μια στιγμή ευθύνης για όλους μας. Δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο αυτό που μας κληροδοτήθηκε από τις προηγούμενες γενιές. Ίσως, δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι είμαστε η πιο προνομιούχος γενιά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Είμαστε οι μόνοι που δεν έχουμε ζήσει πόλεμο. Άλλοι το έκαναν. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γυρίσουμε σε αυτές τις σκοτεινές στιγμές. Ο Μαρξ είπε – και δεν είμαι μαρξιστής – ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Αυτός είναι λάθος. Οι άνθρωποι επαναλαμβάνουν την ιστορία, επειδή δεν την διαβάζουν και δεν μαθαίνουν από αυτή» κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.