Για την πρεμιέρα του Ολυμπιακού στο Europa League, τους νέους ποδοσφαιριστές της ομάδας και τις προσεχείς αναμετρήσεις μίλησε στα κανάλια Novasports ο Πέδρο Μαρτίνς.

Ο 48χρονος τεχνικός του Ολυμπιακού τόνισε ότι οι Πειραιώτες έχουν ένα πλούσιο ρόστερ, το καλύτερο που προπόνησε στην καριέρα του.

Παράλληλα, ο πορτογάλος προπονητής αναφέρθηκε και στις περιπτώσεις των ποδοσφαιριστών που αναμένεται να ενσωματωθούν το επόμενο διάστημα με την υπόλοιπη ομάδα (Τουρέ, Ναουέλ και Γκιγιέρμε), καθώς και στην επικείμενη αναμέτρηση με τον Πανιώνιο.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Πέδρο Μαρτίνς στα κανάλια Novasports:

– Για όσα του άρεσαν στο παιχνίδι του Ολυμπιακού κόντρα στη Μπέτις και όσα θα ήθελε να διορθωθούν από τους «ερυθρόλευκους»:

«Θέλω να τονίσω ότι, όπως είδαν όλοι, αντιμετωπίσαμε έναν πολύ καλό αντίπαλο και μια ομάδα που ήταν πολύ καλά οργανωμένη, είδαμε ότι αντιμετωπίσαμε αυτή την ομάδα με καλή οργάνωση από την πλευρά μας. Σταθήκαμε καλά στο παιχνίδι, το δείχνει και το αποτέλεσμα. Τα λάθη μας οφείλονται περισσότερο σε ατομικές ενέργειες και θα μπορούσαμε να είμαστε καλύτεροι. Παίξαμε απέναντι σε μια ομάδα που είχε την κατοχή της μπάλας και έχει μάθει να έχει τον έλεγχο στα παιχνίδια της, όμως εμείς δημιουργήσαμε τις περισσότερες και πιο ξεκάθαρες ευκαιρίες για να σκοράρουμε. Εκείνοι δεν ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνοι απέναντί μας και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ήμασταν πολύ καλά οργανωμένοι και είχαμε πολύ καλή αμυντική λειτουργία. Ήμασταν καλά οργανωμένοι και πολύ προσεκτικοί και τις λίγες φορές που μας απείλησαν, ήταν επειδή έγιναν ατομικά λάθη.

Είμαι ικανοποιημένος από τη συνολική εικόνα της ομάδας, σίγουρα όμως υπάρχουν λεπτομέρειες στην ατομική απόδοση κάποιων ποδοσφαιριστών, οι οποίοι μπορούν να αποδώσουν καλύτερα και να παίξουν πιο ποιοτικά».

– Για τα καλά εντός έδρας αποτελέσματα και τη δυναμική του Ολυμπιακού στο «Γ. Καραϊσκάκης»:

«To γεγονός ότι πήραμε καλά αποτελέσματα εντός έδρας είναι από μόνο του καλό στοιχείο και δηλώνει ότι η ομάδα είναι δυνατή στο σπίτι της. Είναι κάτι που έχουμε ξεκαθαρίσει στους αντιπάλους μας, ότι όποιος έρχεται στην έδρα μας θα δυσκολεύεται να μας κερδίσει. Φυσικά το επίπεδο θα πρέπει συνεχώς να ανεβαίνει και πρέπει να βελτιωθούμε, γιατί είδαμε ότι απέναντι σε μεγάλους αντιπάλους, όπως είναι η Μπέτις, είχαμε προβλήματα. Είμαστε ικανοποιημένοι με τα καλά αποτελέσματα και με το γεγονός ότι έχουμε ξεκινήσει καλά τη σεζόν, όμως έχουμε απαιτήσεις για μεγαλύτερη βελτίωση. Θα αντιμετωπίσουμε μεγάλες ομάδες στον όμιλο μας. Σας μιλάω ειλικρινά. Όταν στον όμιλο μας είναι η Μίλαν, η Μπέτις και ο Ολυμπιακός, θεωρείται ξεκάθαρα όμιλος Τσάμπιονς Λιγκ. Οποιαδήποτε ομάδα μπορεί να κερδίσει τον αντίπαλο της, οποιαδήποτε ομάδα μπορεί να χάσει από τον αντίπαλό της. Είναι ένας δύσκολος όμιλος και θα πρέπει να είμαστε σε πολύ υψηλό επίπεδο, αν θέλουμε να τα πάμε καλά. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε. Υπάρχουν πράγματα που μας αρέσουν ως τώρα και αυτά είναι η ομαδικότητα, η φιλοδοξία που δείχνουμε, η απαίτηση μας να κερδίζουμε τα παιχνίδια.

Αν προσέξατε, χθες το βράδυ κανένας μας δεν ήταν χαρούμενος με το αποτέλεσμα. Αυτό είναι ένα καλό στοιχείο. Δείχνει ότι η ομάδα μας έχει φιλοδοξίες και απαιτήσεις και ότι θέλει να κερδίζει όλα τα παιχνίδια, γιατί έτσι έχει μάθει. Θέλουμε να βελτιωθούμε σε πολλά κομμάτια και κυρίως στα ατομικά λάθη. Είμαστε ικανοποιημένοι από τον τρόπο που λειτούργησε η άμυνά μας. Στα τελευταία 20 λεπτά παίξαμε με έναν παίκτη λιγότερο και η Μπέτις δεν μας απείλησε σχεδόν καθόλου. Αυτό είναι ένα καλό στοιχείο. Όμως σίγουρα πρέπει να βελτιωθούμε, γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολύ μεγάλους αντιπάλους και έχουμε μπροστά μας πολύ δύσκολα παιχνίδια».

– Για το παιχνίδι με τον Πανιώνιο:

«Έχουμε τη Δευτέρα ένα παιχνίδι εκτός έδρας με τον Πανιώνιο και θα πρέπει να αλλάξουμε το «τσιπ» πάρα πολύ γρήγορα και θα πρέπει να έρθουμε στην ελληνική πραγματικότητα και να συγκεντρωθούμε σε αυτό το παιχνίδι, γιατί παίζουμε εκτός έδρας. Πέρυσι δυσκολευτήκαμε πάρα πολύ στο γήπεδο του Πανιωνίου, ξέρουμε ότι είναι μια ομάδα, όπως όλες, η οποία θέλει να μας κερδίσει και θα κάνει το καλύτερο που μπορεί. Επομένως θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και συγκεντρωμένοι, γιατί ο μεγάλος και ξεκάθαρος στόχος μας είναι να κερδίσουμε ξανά το ελληνικό πρωτάθλημα. Αυτό που χάσαμε πέρυσι. Έχουμε απόλυτη συνείδηση γι’ αυτό και γνωρίζουμε ότι το πρωτάθλημα είναι ο πρωταρχικός μας στόχος. Πρέπει λοιπόν να είμαστε συγκεντρωμένοι, πάρα πολύ προσεκτικοί και να ανεβάζουμε συνεχώς το επίπεδο μας. Ξέρουμε ότι κάποιοι από τους παίκτες μας μπορούσαν να αποδώσουν πολύ καλύτερα στο ματς με τη Μπέτις. Αυτός είναι ο στόχος μας. Να δούμε άμεσα, στα επόμενα παιχνίδια, καλύτερη απόδοση από τους παίκτες μας. Είμαστε ικανοποιημένοι με όσα έχουμε δει μέχρι τώρα και έχουμε καλά στοιχεία, όμως θέλουμε καλύτερη απόδοση, γιατί δεν αρκούν».

– Για την ικανοποίηση των φιλάθλων του Ολυμπιακού για την απόδοση της ομάδας:

«Είμαι ικανοποιημένος με την ομάδα και καταλαβαίνω γιατί ο κόσμος είναι ικανοποιημένος με την ομάδα. Γιατί σε όλα μας τα παιχνίδια, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο, η ομάδα μας τα δίνει όλα. Ποτέ δεν αμφισβήτησα το πνεύμα της ομάδας, την αγωνιστική επιθυμία, τη φιλοδοξία και την προσπάθεια που κάνει. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την προσπάθεια και τη νοοτροπία των ποδοσφαιριστών μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Σε όλα τα παιχνίδια που έχουμε παίξει. Και θέλω να δηλώσω αυτή τη στιγμή ότι, αν και είμαι πολλά χρόνια στο χώρο του ποδοσφαίρου, είναι η πρώτη φορά που έχω στην καριέρα μου τόσο καλό σύνολο. Είναι η καλύτερη ομάδα που έχω γνωρίσει στην καριέρα μου, είναι τα καλύτερα παιδιά, οι καλύτεροι χαρακτήρες και οι καλύτεροι επαγγελματίες, έχουν απόλυτη συνείδηση όσων χρειαζόμαστε και όσων θέλουμε να κάνουμε και ποτέ δεν αμφισβήτησα, ούτε έδωσα φταίξιμο στην ομάδα από αυτή την άποψη.

Υπάρχουν κάποια πράγματα, στα οποία θέλουμε να βελτιωθούμε. Κάνουμε κάποια λάθη και υπάρχουν λεπτομέρειες, στις οποίες χρειαζόμαστε βελτίωση. Όλοι οι ποδοσφαιριστές μου είδαν χθες ότι δεν ήμουν ικανοποιημένος, όχι γιατί αμφισβήτησα την προσπάθεια της ομάδας, το αγωνιστικό πνεύμα, την απόλυτη συγκέντρωση και τη φιλοδοξία που έδειξαν στον αγώνα, αλλά γιατί πιστεύω ότι μπορούσαμε να δείξουμε κάτι καλύτερο. Δεν αμφισβητώ καθόλου την ομάδα μου, είμαι απόλυτα ικανοποιημένος, όμως θέλω λίγη βελτίωση στη λεπτομέρεια. Αυτό πιστεύω ότι βλέπει και ο κόσμος».

– Για το βαθμό ετοιμότητας των Τουρέ, Ναουέλ και Γκιγιέρμε:

«Είναι τρεις περιπτώσεις πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Στην περίπτωση του Τουρέ, όλοι γνωρίζουμε την αξία του και όλοι γνωρίζουμε πως είναι ένας παίκτης που θα προσφέρει πάρα πολλά στην ομάδα, όμως στο μυαλό μου – και επειδή έχω εμπειρία – έχω ένα ξεκάθαρο πλάνο και ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα για τη διαδικασία ένταξης του Τουρέ στην ομάδα. Ξέρουμε ακριβώς πόσο χρόνο χρειάζεται, πηγαίνει πάρα πολύ καλά αυτό το πρόγραμμα που ακολουθεί, ο Τουρέ είναι ένας παίκτης που αναμφισβήτητα θα βοηθήσει με την ποιότητα και την προσωπικότητά του, με την εμπειρία του και το ταλέντο του. Φυσικά είναι παίκτης που θα βοηθήσει πολύ, όμως χρειάζεται χρόνο γιατί έχει μείνει περισσότερο καιρό εκτός δράσης και προπονήσεων. Θέλουμε λοιπόν να εντάξουμε τον Τουρέ στην ομάδα με ασφάλεια, να μην διακινδυνεύσουμε κάποιο τραυματισμό από την πλευρά του παίκτη, ο οποίος προπονείται πολύ καλά, έχει βελτιώσει πάρα πολύ τη φυσική του κατάσταση, έχει χάσει ήδη πολύ βάρος και έχει δείξει ότι επιθυμεί πολύ γρήγορα να ενταχθεί στην ομάδα. Όμως θα γίνει όπως πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει. Δεν θα πρέπει να βιαζόμαστε. Θα έρθει η στιγμή που θα δείτε τον Γιάγια Τουρέ στην ομάδα να βοηθάει πάρα πολύ.

Ο Γκιγιέρμε είναι ένας παίκτης που είχα ζητήσει από τη διοίκηση, γιατί πίστευα ότι μας έλειπε ένας ποδοσφαιριστής στο «6». Είναι ένας παίκτης με μεγάλη αξία και ταλέντο, όμως θα πρέπει να διεκδικήσει τη θέση του και να περιμένει τη σειρά του για να πάρει την ευκαιρία του. Κάτι που αναμφισβήτητα θα γίνει όταν θα έρθει η στιγμή. Είναι ένας παίκτης που χρειαζόταν η ομάδα, γι’ αυτό τον ζήτησα από τη διοίκηση και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που τον έχουμε. Θα έρθει η στιγμή που θα τον χρειαστούμε. Στο κατάλληλο παιχνίδι, τη στιγμή που εκείνος θα είναι ο κατάλληλος παίκτης για εκείνη τη στιγμή.

Ο Ματίας είναι μια άλλη περίπτωση. Είναι ένας ποδοσφαιριστής πολύ νέος και ένας ποδοσφαιριστής που θα βοηθήσει πάρα πολύ, γιατί είναι πολύ γρήγορος και είναι ένας παίκτης που χρειαζόταν η ομάδα. Όμως χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα. Χρειάζεται δουλειά και προπόνηση και επίσης θα πρέπει και ο ίδιος με την προσπάθειά του να κερδίσει τη θέση του στην ομάδα. Είναι τρεις διαφορετικές περιπτώσεις. Για τον έναν η ένταξη στην ομάδα θα γίνει βάσει προγράμματος, οι άλλοι δύο χρειάζονται λίγο χρόνο και σας εξήγησα τους λόγους που είναι απαραίτητοι για την ομάδα. Θα έρθει η στιγμή που θα τους δείτε.

Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι γι’ αυτά που λέει ο κόσμος και τα καταλαβαίνω απόλυτα, γιατί ο κόσμος καταλαβαίνει την ομάδα. Όταν ξέρει ότι υπάρχουν και άλλοι ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν, ανυπομονεί και έχει την απαίτηση να τους δει να προσφέρουν. Όμως θέλω να σας αναφέρω δύο παραδείγματα από την περσινή σεζόν, για να καταλάβετε γιατί κρατάω κάποιους παίκτες εκτός αγωνιστικής δράσης. Η περίπτωση του Βούκοβιτς και η περίπτωση του Μιραλάς.

Η περίπτωση του Βούκοβιτς έμοιαζε πάρα πολύ με αυτή του Τουρέ. Ήρθε με τις ίδιες συνθήκες, ήταν απροπόνητος, δεν είχε καλή φυσική κατάσταση, δεν είχε κάνει προετοιμασία. Παρ’ όλα αυτα ήταν ένας παίκτης που ο κόσμος βιαζόταν να τον δει και έτσι μπήκε απροετοίμαστος στους αγώνες και δεν κατάφερε ποτέ να δείξει αυτό που μπορούσε να κάνει. Ήταν ένας παίκτης που χρειαζόταν χρόνο για να προετοιμαστεί και να αποκτήσει καλύτερη φυσική κατάσταση, όμως χρησιμοποιήθηκε πριν έρθει η σωστή και κατάλληλη ώρα. Σας μιλάω ανθρώπινα και θέλω να σας εξηγήσω ότι, εκτός από το επαγγελματικό και ποδοσφαιρικό κομμάτι, υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας. Ένας παίκτης πρέπει να είναι προετοιμασμένος από την άποψη της φυσικής κατάστασης, να είναι προετοιμασμένος σωματικά, αλλά παίζει ρόλο η ψυχολογία και η ετοιμότητα του παίκτη, ώστε να αισθάνεται ο ίδιος στο μυαλό του ότι μπορεί να βοηθήσει. Πρέπει να νιώθει αυτοπεποίθηση. Πέρυσι ο Βούκοβιτς δεν κατάφερε να δώσει αυτά που δίνει φέτος και βλέπετε όλοι ότι είναι ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στην ομάδα μας, ένας από τους καλύτερους και ένα σημείο αναφοράς στην ομάδα του Ολυμπιακού.

Η άλλη περίπτωση του Μιραλάς είναι περίπου παρόμοια. Ξέρετε όλοι τη σημασία που έχει ο Μιραλάς και την ανυπομονησία που είχε ο κόσμος για να τον δει. Είναι κατανοητό και ξέρουμε όλοι γιατί ήθελε ο κόσμος να δει τον Μιραλάς να αγωνίζεται, όμως είχε έρθει απροετοίμαστος και απροπόνητος. Χρειαζόταν πολύ περισσότερο χρόνο για να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση και να βελτιώσει την ψυχολογία του, ώστε να μπει και να μπορέσει να δείξει αυτά που μπορεί να κάνει. Ένας πολύ σημαντικός παίκτης για τον Ολυμπιακό, ο οποίος όμως δεν κατάφερε να δείξει αυτά που μπορεί, γιατί κατά τη γνώμη μου μπήκε πολύ νωρίτερα στη δράση απ’ όσο έπρεπε και δεν κατάφερε να αποδώσει αυτά που θέλαμε.

Δεν πρόκειται να το ρισκάρω με κανέναν από τους παίκτες μου. Γνωρίζω πως οι παίκτες μας έχουν ποιότητα, μπορώ να εγγυηθώ πως όλοι οι ποδοσφαιριστές είναι εδώ για να βοηθήσουν, ωστόσο δεν πρόκειται να ρισκάρω την πρόωρη χρησιμοποίηση κάποιου από αυτούς τους ποδοσφαιριστές, προτού σιγουρευτώ απόλυτα πως μπορούν να δείξουν αυτά που μπορούν να κάνουν, επειδή θα είναι καλά προετοιμασμένοι».