Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο πέταξαν η μια πλευρά στην άλλη το μπαλάκι όσον αφορά τις προσπάθειες να υπάρξει συναίνεση στις διαπραγματεύσεις για το Brexit και να απομακρυνθεί το φάσμα του διαζυγίου χωρίς συμφωνία.

Αλ. Τσίπρας: Θα πρέπει να υπάρξει νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αν η Ινλτίμπ αυξήσει τις ροές των μεταναστών στην Ελλάδα

Προσερχόμενοι σήμερα στην Ολομέλεια της Ατυπης Συνόδου Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας  οι ευρωπαίοι ηγέτες κάνουν λόγο για δυσκολίες στην πορεία της συμφωνίας για το Brexit.

Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία για το Brexit, δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ προσερχόμενος.

«Πιστεύω ότι είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση με τη (Βρετανίδα) πρωθυπουργό Μέι και την ομάδα της. Ο χρόνος τελειώνει. Υπάρχουν προτάσεις για μια άλλη σύνοδο κορυφής τον Οκτώβριο και μετά τον Νοέμβριο. Η Ιρλανδία είναι μια χώρα η οποία προφανώς επιθυμεί να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μη συμφωνίας, θέλουμε να αποφύγουμε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά προετοιμαζόμαστε για αυτό (…) Αλλά πιστεύω ότι πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας τις επόμενες δύο εβδομάδες για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία», επεσήμανε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.

«Αυτή η συμφωνία φυσικά θα περιλαμβάνει τρία στοιχεία, άρα συμφωνίες αποχώρησης που προβλέπουν έξοδο του ΗΒ με μια μεταβατική περίοδο, ένα πρωτόκολλο για την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία που διασφαλίζει ότι κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες δεν θα υπάρξει ένα σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία, και επίσης μια κοινή πολιτική δήλωση που να αναφέρει επιγραμματικά πώς θα είναι η νέα σχέση», δήλωσε ο Βαράντκαρ.

«Η πρωθυπουργός Μέι και εγώ έχουμε συνομιλίες για αυτό συνεχώς, αλλά αυτή είναι μια διαπραγμάτευση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, και η Ιρλανδία παραμένει στην καρδιά της Ευρώπης, παραμένουμε στην ενιαία αγορά, στο ευρώ, βοηθούμε να υπερασπιστούμε αυτά τα μεγάλα σχέδια που έχουν φέρει τεράστια ευημερία σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Άρα, εν τέλει, αυτό θα είναι μια νέα συνθήκη, μια νέα διαπραγμάτευση μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Έχουμε ήδη ένα σύνορο υπό την έννοια ότι υπάρχει ένα πολιτικό σύνορο και διαφορετικά νομίσματα που χρησιμοποιούνται στη Βόρεια Ιρλανδία και στην Ιρλανδία, για παράδειγμα, άρα ένα πολιτικό σύνορο πράγματι υπάρχει. Αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε είναι τα όποια νέα εμπόδια στη κίνηση αγαθών, νέα εμπόδια στο εμπόριο, νέα εμπόδια στην κίνηση ανθρώπων. Σκεφτείτε απλά όλους τους ανθρώπους που κάθε μέρα διασχίζουν τα σύνορα για να εργαστούν ή να σπουδάσουν, σκεφτείτε όλες τις επιχειρήσεις που έχουν διασυνοριακές συναλλαγές, άρα αυτό που προσπαθούμε να οργανώσουμε με πολλούς τρόπους είναι μια νέα σχέση που, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά αυτά τα ζητήματα, μοιάζει πάρα πολύ με αυτή που ήδη έχουμε, αλλά αυτό είναι δύσκολο να υλοποιηθεί», κατέληξε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ σχολίασε: «Ακούσαμε την (Βρετανίδα πρωθυπουργό) Τερέζα Μέι και πιστεύω ότι μας εξήγησε τις προσπάθειες που κατέβαλε η βρετανική κυβέρνηση και σήμερα ακούσαμε τον (επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit) Μισέλ Μπαρνιέ να αναφέρεται σε διαφορετικά ζητήματα. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι υπάρχουν κάποια δύσκολα θέματα. Πιστεύω βαθιά ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία».

Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, η χώρα του οποίου έχει αυτό το εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, επεσήμανε: «Γνωρίζετε ότι, όπως και πριν, οι προσεγγίσεις είναι πολύ διαφορικές (…) Όμως πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές έχουν επίγνωση ότι θα καταφέρουν να καταλήξουν σε κάποιο αποτέλεσμα μόνο να κάνουν κινήσεις η μία προς την άλλη».

«Σήμερα μπορώ να δω ότι είναι απαραίτητο να κάνουμε όλα τα βήματα, διότι οι προτάσεις δεν επαρκούν ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία», υπογράμμισε προσερχόμενος ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.

Στην Ολομέλεια της Ατυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης προσήλθε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στις 13:00 είναι προγραμματισμένο το γεύμα εργασίας των ηγετών των κρατών μελών της της ΕΕ, με θέμα το Brexit.