Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν ξέρει καλά πώς να δημιουργεί διεθνώς εντυπώσεις. Στη χθεσινή συνάντηση κορυφής Νότιας και Βόρειας Κορέας με τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε Ιν στην Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε για πρώτη φορά συγκεκριμένα βήματα αφοπλισμού.

Μεταξύ άλλων πρότεινε να κλείσει τη μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου στο Γιονγκμπιόν, τη σημαντικότερη μονάδα που έχει στη διάθεσή του το βορειοκορεατικό καθεστώς, αλλά και να επιτρέψει την είσοδο επιθεωρητών στη χώρα. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ήρθε, κάπως βιαστικά, η πρώτη αντίδραση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις αποφάσεις της συνόδου κορυφής. Στο twitter ο αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για «πολύ ενδιαφέρουσες αποφάσεις», χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Παρά τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα της συνόδου, το τελικό ανακοινωθέν δεν απαντά στο ερώτημα πότε και πώς θα ξεκινήσει η διαδικασία αφοπλισμού πυρηνικών και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων όπως ζητούν οι ΗΠΑ. Το κλείσιμο της μονάδας στο Γιονγκμπιόν θα ήταν ένα τέτοιο σημαντικό βήμα. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν υποσχέθηκε πάντως να καταστρέψει την ράμπα εκτόξευσης πυραύλων Σοχάε, στα δυτικά παράλια της Βόρειας Κορέας. Έτσι ο Κιμ κάνει πράξη την υπόσχεσή του στη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ. Επιπλέον, ο βορειοκορεάτης ηγέτης δεσμεύθηκε ότι η καταστροφή της ράμπας θα γίνει παρουσία επιθεωρητών. Πρόκειται για το μόνο συγκεκριμένο μέτρο αφοπλισμού που αποφασίστηκε εν τέλει στην Πιονγιάνγκ.

«Τυραννία οργουελικού τύπου η Βόρεια Κορέα»

Αρκεί όμως η συμφωνία της Πιονγιάνγκ ώστε ο Ντόναλτ Τραμπ να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τον Κιμ Γιονγκ Ουν; Οι σχολιαστές συμφωνούν ότι η Πιονγιάνγκ πετά το μπαλάκι στην Ουάσιγκτον. Μετά την χθεσινή σύνοδο κορυφής, ανοίγει ο δρόμος για μια νέα συνάντηση Κιμ-Τραμπ. Το ενδιαφέρον εστιάζεται τώρα στη συνάντηση Τραμπ-Μουν στο περιθώριο της συνεδρίασης της ολομέλειας του ΟΗΕ την ερχόμενη Δευτέρα στην Νέα Υόρκη. Εκεί ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος θα ενημερώσει τον αμερικανό ομόλογό του λεπτομερώς για τα αποτελέσματα της τρίτης συνόδου κορυφής Βόρειας και Νότιας Κορέας εντός του τρέχοντος έτους.

Ας σημειωθεί ότι ο διαμεσολαβητικός ρόλος που ανέλαβε η Σεούλ δεν προέκυψε τυχαία αλλά ήταν ζητούμενο τόσο για την Βόρεια Κορέα όσο και τις ΗΠΑ. Όμως ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος βρίσκεται υπό πίεση. Στις ΗΠΑ επικρατεί ανησυχία ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών της κορεατικής χερσονήσου ενδέχεται να βελτιωθούν γρήγορα, χωρίς ωστόσο να υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ. Προφανώς γι αυτό το λόγο αυτό ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να ακυρώσει πρόσφατα μια ακόμα επίσκεψη στην Πιονγιάνγκ.

Κατά την άποψη του καθηγητού Ρόμπερτ Κέλι από το νοτιοκορεατικό Πανεπιστήμιο Μπουσάν, ο Κιμ εφαρμόζει «επιδέξια τακτική. Δίνει στον Τραμπ τόσα όσα χρειάζονται για του κεντρίζει το ενδιαφέρον. Τόσο ο Μουν όσο και ο Τραμπ ωστόσο είναι ευάλωτοι μιας και έχουν συνδέσει το μέλλον τους με την Βόρεια Κορέα και έτσι χρειάζονται μια επιτυχία». Ο καθηγητής σημειώνει στο twitter ότι με αυτό τον τρόπο ο Κιμ διασφαλίζει «αξιοπιστία για τη χώρα του, η οποία εμφανίζεται σαν να είναι όπως κάθε άλλη κανονική χώρα του πλανήτη, ενώ πρόκειται στην πραγματικότητα για μια τυραννία οργουελικού τύπου».

Dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος