Την πραγματοποίηση συνόδου ανάμεσα στην ΕΕ και τον αραβικό κόσμο, με ιδιαίτερη αναφορά στην Αίγυπτο, πρότεινε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια του χθεσινού δείπνου εργασίας του ‘Ατυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Η Κύπρος έχει φθάσει στα όριά της όσον αφορά τη διαχείριση αιτήσεων ασύλου, καθώς η Τουρκία δεν συνεργάζεται σε θέματα επανεισδοχής τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό πρόβλημα συλλογικά, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Συνόδου του Ιουνίου.

Σε παρέμβασή του στο άτυπο δείπνο εργασίας των Ευρωπαίων ηγετών στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, που είχε αποκλειστικό θέμα το μεταναστευτικό, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι τα κράτη μέλη πρέπει να εργαστούν συλλογικά για να αντιμετωπίσουν τις μεταναστευτικές ροές, σεβόμενα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών.
Θα πρέπει, είπε, «να συμφωνήσουμε επί συγκεκριμένων ενεργειών που πρέπει να γίνουν, ώστε να επιτύχουμε μια δίκαιη, ισότιμη και δεσμευτική ευθύνη ανάμεσα στα κράτη μέλη».

Σημείωσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια η Κύπρος αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τις σοβαρές προκλήσεις από τη μεγάλη αύξηση των αιτήσεων ασύλου και των αφίξεων παράνομων μεταναστών.
Στους πρώτους οκτώ μήνες του 2018, πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης, υπήρξε αύξηση κατά 55% στις αιτήσεις ασύλου σε σύγκριση με το 2017, ενώ το 2017 σημειώθηκε αύξηση κατά 56% σε σύγκριση με το 2016.