Στο εδώλιο για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες (σε βαθμό κακουργήματος), παραπέμπεται ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

Οι περιουσιακές δηλώσεις του δημάρχου, κατά τα έτη 2007 – 2015, έχουν κριθεί – ύστερα από έλεγχο επ’ αφορμή δύο έγγραφων καταγγελιών της Eurobank – ελλιπείς, καθώς δεν εμπεριέχουν σημαντικά στοιχεία τόσο του ίδιου, όσο και της συζύγου του.

Ο ίδιος αποδίδει τις ελλείψεις των δηλώσεων σε λάθος της λογιστικής εταιρείας που είχε αναλάβει τη σύνταξη και υποβολή τους.

Ο κ. Παχατουρίδης έχει καταθέσει – και ενώ ήταν πλέον σε εξέλιξη ο έλεγχος από την Γ΄ Μονάδα Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες – συμπληρωματικές δηλώσεις πόθεν έσχες, μία τον Μάϊο του 2009 για το έτος 2007 και πέντε τον Οκτώβριο του 2014 για το διάστημα 2010 -2014, πλην όμως η αρμόδια επιτροπή της Βουλής έκρινε ότι οι συμπληρωματικές αυτές δηλώσεις υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα και δεν μπορούσαν να θεραπεύσουν τις «ελλείψεις» των προηγούμενων.

Στις δηλώσεις δεν εμπεριέχονται ακίνητα του ζεύγους Παχατουρίδη, καθώς και καταθέσεις σε τράπεζες, ταμιευτήρια, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς και συμμετοχές σε εταιρείες. Ο δήμαρχος έχει πάντως καταγράψει – ως όφειλε – τα επίδικα ακίνητα στο έντυπο Ε2 της φορολογικής του δήλωσης. Η σύζυγος του, όπως έχουν ισχυριστεί αμφότεροι, δεν είχε προβεί σε δήλωση καθώς το συγκεκριμένο διάστημα, και έως το 2010, το ζεύγος ήταν σε διάσταση.

Το βούλευμα απαλλάσσει τη σύζυγο Παχατουρίδη από κάθε κατηγορία, δεδομένου ότι τα περισσότερα ακίνητα, πλην ενός, είχαν αποκτηθεί πριν από την εκλογή του στον δημαρχιακό θώκο, ενώ αναφορικά με τον ίδιο «επιμένει» ιδιαίτερα στην παράλειψη του να δηλώσει καταθέσεις, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς και συμμετοχές σε εταιρείες. Επίμαχο θεωρείται, δε, ένα ακίνητο στις Τρεις Γέφυρες Αττικής, που φέρεται να έχει αγοραστεί κατά τη διάρκεια της δημαρχίας του, από κοινού με συνεργάτη του, με δάνειο από την EUROBANK.

Το ακίνητο αυτό έγινε και η θρυαλλίδα για τον έλεγχο. Τόσο η διαχείριση του ποσού του δανείου όσο και η «πορεία» του ακινήτου, που μεταβιβάστηκε σε εταιρεία στην οποία είναι συνέταιρος ο κ. Παχατουρίδης, χωρίς ωστόσο να γνωστοποιηθεί η μεταβίβαση στη δανείστρια τράπεζα, οδήγησε την Eurobank να υποβάλει τις δύο καταγγελίες σε βάρος του, με σαφείς υπόνοιες για τέλεση αδικημάτων – όπως απιστία εκ μέρους υπαλλήλων της, ηθικής αυτουργίας σε απιστία εκ μέρους του δημάρχου και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.