Ελεγμένα υποστήριξε πως είναι τα χρήματα που έχουν χρησιμοποιηθεί από την ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ελλάδα για το μεταναστευτικό, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας.

Κατά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός με τον αρμόδιο ευρωπαίο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, τονίστηκε ότι από τα ποσά αυτά, που βρίσκονται στο ταμείο που διαχειρίζεται ο κ. Αβραμόπουλος, παρατηρείται απορροφητικότητα μέχρι τώρα επιπέδου 35%, ενώ από την έκτακτη βοήθεια, τουλάχιστον 388 εκατ. ευρώ πήγαν σε διεθνείς οργανισμούς που συνεισέφεραν στη διαχείριση του ζητήματος στην Ελλάδα.

Ο κ. Βίτσας, συμμετείχε σε διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, την υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Ρήγα, την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα και τον υφυπουργό Οικονομίας κι Ανάπτυξης, Στάθη Γιαννακίδη.

Ακόμη, ο υπουργός επισήμανε: «Δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει ότι από την Ελλάδα πέρασαν το 2015 1.000.000 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βρίσκονται 70.000 άνθρωποι από τους οποίους οι 25.000 μένουν σε διαμερίσματα, περίπου 23-25.000 μένουν σε δομές φιλοξενίας και περίπου 20.000 είναι στα νησιά. Εμείς τώρα αντιμετωπίζουμε το γεγονός ότι υπήρξαν κάποιες αυξημένες ροές, ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού. Το 50% απ’ όσους έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από την αρχή του 2018 στα νησιά, πέρασαν τους τρεις μήνες του καλοκαιριού. Όπως αντιμετωπίσαμε το Ελληνικό, την Ειδομένη, την Πάτρα, όλες τις προκλήσεις – και με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – θα αντιμετωπίσουμε κι αυτό».

Ο κ. Βίτσας, αφού ευχαρίστησε τον κ. Αβραμόπουλο «για την προσπάθεια που κάνει και να βοηθήσει τη χώρα αλλά και να τεθούν ευρωπαϊκές κοινές λύσεις στα ζητήματα που αφορούν το μεταναστευτικό-προσφυγικό», σημείωσε: «Σήμερα επικεντρωθήκαμε πολύ περισσότερο στο ζήτημα της αποσυμπίεσης, της αποσυμφόρησης των νησιών. Υπάρχουν πράγματα που ζήτησε η Ελλάδα από την Επιτροπή. Η Επιτροπή θα έλεγα υπερακόντισε, δηλαδή μπορεί να μας προμηθεύσει περισσότερα απ’ αυτά που ζητήσαμε, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα οι οριακές καταστάσεις που υπάρχουν στα νησιά κι ιδιαίτερα στη Μόρια, δηλαδή στη Λέσβο και στη Σάμο, να έχουν κατά πολύ απαλυνθεί. Βέβαια ήταν ευτυχές το γεγονός ότι σήμερα ολοκληρώθηκε η γραφειοκρατική διαδικασία βιολογικού καθαρισμού της Μόριας, οπότε πολύ γρήγορα θα ξεκινήσει κι αυτή η διαδικασία».

Ο υπουργός αναφερόμενος στους στόχους που έχει θέσει υπογράμμισε: «Ο δικός μας στόχος είναι από τη μία πλευρά να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας όσον αφορά τη διαχείριση των ευρωπαϊκών συνόρων, από την άλλη πλευρά να προσπαθούμε και να παλεύουμε ώστε να υπάρξει μία ανακατανομή του βάρους για όλες τις χώρες πρώτης υποδοχής και βεβαίως από την τρίτη πλευρά να ακολουθούμε έναν δρόμο ώστε να έχουν ζωή οι άνθρωποι στις χώρες καταγωγής τους και βεβαίως συγχρόνως να απαλυνθούν έως να διακοπούν οι αιτίες του πολέμου. Αυτό θα μας δώσει και το μεγαλύτερο δικαίωμα ώστε να εφαρμόζουμε ακόμη καλύτερα την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, γιατί ο κεντρικός στόχος είναι να μηδενιστούν ή να ελαχιστοποιηθούν οι ροές». Και πρόσθεσε:

«Δεχτήκαμε πολλές ροές στην αρχή του Σεπτεμβρίου κι είναι χαρακτηριστικό ότι η συνεργασία μας και με την Επιτροπή αλλά και με τον ίδιο τον Επίτροπο, όπως και με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. αλλά κι άλλους φορείς, το υπουργείο Εξωτερικών, έχει δώσει ένα αποτέλεσμα, δηλαδή τις τρεις τελευταίες μέρες στη Λέσβο δεν έχουμε καμία αύξηση».

Επιπλέον ο κ. Βίτσας σημείωσε: «Θα συνεχίσουμε ώστε να επιτελούμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον μέσα από τις διαδικασίες ελέγχου. Με βάση τον έλεγχο αυτοί που δικαιούνται διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη θα την έχουν. Αυτοί που δεν δικαιούνται, με ανθρωπισμό θα προσπαθούμε να τους επιστρέφουμε στις χώρες τους».

«Νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε. Μπορούμε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα, έτσι κι αλλιώς ο Επίτροπος κι η Επιτροπή γνωρίζουν την πίεση που έχουμε δεχτεί τον τελευταίο χρόνο, και νομίζω ότι είναι μαζί μας κι είναι μαζί μας όπως είναι με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν τέτοιου χαρακτήρα πιέσεις», κατέληξε ο υπουργός.