Έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ρωσίας και του Ισραήλ, έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους το βράδυ της Δευτέρας περίπου 30 χιλιόμετρα από τις ακτές της Συρίας την ώρα που επέστρεφε στην αεροπορική βάση Χμάιμιμ.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ισραηλινά F-16 εξαπέλυσαν πλήγματα εναντίον συριακών στόχων στη Λαττάκεια

Το Ισραήλ εξέφρασε σήμερα τη «λύπη» του για τον θάνατο των 15 μελών του πληρώματος ενός ρωσικού στρατιωτικού αεροπλάνου που καταρρίφθηκε κατά λάθος από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα η οποία στόχευε ισραηλινά αεροσκάφη.

Ωστόσο, η Μόσχα στρέφει τα βέλη της κατά του Ισραήλ, ενώ το Τελ Αβίβ επέρριψε την ευθύνη για το επεισόδιο στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ και στους συμμάχους του.

την ώρα του συμβάντος ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυαν επίθεση εναντίον συριακών στόχων στη Λαττάκεια και ενημέρωσαν σχετικά τον ρωσικό στρατό μόλις ένα λεπτό νωρίτερα, γεγονός που «δεν επέτρεψε στο ρωσικό Il-20 να πετάξει σε ασφαλή περιοχή», όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κονασένκοφ.

Κατηγόρησε μάλιστα τους πιλότους των ισραηλινών F-16 ότι σκοπίμως έθεσαν σε κίνδυνο το ρωσικό αναγνωριστικό αεροσκάφος καθώς κρύφτηκαν πίσω από το σήμα ραντάρ του ρωσικού αεροσκάφους, βάζοντάς το με αυτό τον τρόπο στο στόχαστρο «των πυρών της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας».
«Θεωρούμε εχθρικές αυτές τις προκλήσεις από την πλευρά του Ισραήλ» και «διατηρούμε το δικαίωμα να απαντήσουμε με τον δέοντα τρόπο», προειδοποίησε ο Κονασένκοφ.

«Τα ισραηλινά αεροσκάφη δημιούργησαν σκοπίμως μια επικίνδυνη κατάσταση για τα πλοία και τα αεροσκάφη που βρίσκονταν στην περιοχή. Ο βομβαρδισμός σημειώθηκε κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν η γαλλική φρεγάτα Auvergne και πολύ κοντά στο Il-20», συνέχισε.

Το Ilouchine-20 εξαφανίστηκε από τα ραντάρ χθες το βράδυ όταν βρισκόταν 35 χιλιόμετρα από τις συριακές ακτές την ώρα που τέσσερα ισραηλινά F-16 εξαπέλυαν επίθεση εναντίον συριακών στρατιωτικών υποδομών στην επαρχία Λαττάκεια.

Οι επιχειρήσεις αναζήτησης του αεροσκάφους και των μελών του πληρώματός του συνεχίζονται, διαβεβαίωσε ο ρωσικός στρατός.

Ισραήλ κατά Ιράν και Άσαντ

Μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να συνομιλήσει σήμερα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ισραηλινός διπλωματικός αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί, πρόσθεσε πως η συνομιλία θα πραγματοποιηθεί «σύντομα», αλλά δεν έκανε γνωστές άλλες λεπτομέρειες. Νωρίτερα η ίδια πηγή είχε δηλώσει πως το Ισραήλ βρίσκεται σε διαρκή επαφή με ρώσους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους «σε όλα τα επίπεδα».

Στο μεταξύ οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αρνήθηκαν επίσης με ανακοίνωσή τους πως η αεροπορία τους, η οποία διεξήγε επιδρομή στη Συρία όταν καταρρίφθηκε το ρωσικό αεροπλάνο, εκμεταλλεύθηκε αυτό το τελευταίο ως κάλυψη για να διαφύγει από τα συριακά πυρά, όπως είπαν ρώσοι αξιωματούχοι.

Στην ανακοίνωση αυτή, που αποτελεί την πρώτη δημόσια ισραηλινή αντίδραση στα χθεσινοβραδινά γεγονότα, ο στρατός υποστηρίζει πως τα αεροσκάφη του είχαν επιτεθεί σε μια εγκατάσταση του συριακού στρατού απ’ όπου συστήματα, που χρησιμεύουν στην κατασκευή όπλων ακριβείας, παραδίδονταν για λογαριασμό του Ιράν στο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Το Ιράν και η Χεζμπολάχ, δύο από τους μεγάλους εχθρούς του Ισραήλ, είναι επίσης, μαζί με τη Ρωσία, οι κύριοι υποστηρικτές του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Το Ισραήλ εκφράζει τη λύπη του για τον θάνατο των μελών του πληρώματος του ρωσικού αεροπλάνου που καταρρίφθηκε τη νύκτα από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα», ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

«Το Ισραήλ θεωρεί το καθεστώς του Άσαντ, ο στρατός του οποίου κατέρριψε το ρωσικό αεροπλάνο, πλήρως υπεύθυνο γι’ αυτά τα επεισόδια», πρόσθεσε.