Στη Βουλή δύο δικογραφίες με κεντρικό πρόσωπο τον Γιάννο Παπαντωνίου

Οι φάκελοι εμπεριέχουν νεωτέρα στοιχεία που έχουν διαβιβαστεί στις ελληνικές δικαστικές αρχές από την Ελβετία και την Κύπρο ως προς τα εξοπλιστικά

Στη Βουλή διαβιβάστηκαν δύο δικογραφίες -μεταξύ άλλων εξοπλιστικών προγραμμάτων-, με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην Υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου, προκειμένου να εξεταστεί αν εχει τελεστεί το  αδίκημα παθητικής δωροδοκίας.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φάκελοι εμπεριέχουν νεωτέρα στοιχεία που έχουν διαβιβαστεί στις ελληνικές δικαστικές αρχές από την Ελβετία και την Κύπρο ως προς τα εξοπλιστικά, αφορούν όμως παράλληλα και τη μεταβίβαση του ακινήτου του πρώην Υπουργού στη Σύρο. 

Ακολουθώντας τα χνάρια στην υπόθεση Novartis, το Κοινοβούλιο καλείται να αποφανθεί αν το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας που του αποδίδεται, τελέστηκε κατά την άσκηση των καθηκόντων του, οπότε είναι παραγεγραμμένο (όπως άλλωστε και το κακούργημα της απιστίας), ή αν τελέστηκε επ’ αφορμή των υπουργικών του καθηκόντων. 

Στην τελευταία περίπτωση, η δικογραφία θα πρέπει να επιστρέψει πίσω στην τακτική δικαιοσύνη και συγκεκριμένα στην ανακρίτρια κατά της διαφθοράς Ηλιάννα Ζαμανίκα και τον επίκουρο ανακριτή Γιώργο Ευαγγέλου . 

Θα είναι τότε οι μόνοι αρμόδιοι να διερευνήσουν σχετικά περαιτέρω και να απαγγείλουν -αν κρίνουν ότι συντρέχει λόγος-  συμπληρωματική κατηγορία στον πρώην υπουργό. 

Τα νεωτέρα στοιχεία που έχουν οι ανακριτές φέρονται να αφορούν κινήσεις τραπεζικών λογαραισμών αλλα και off shore. 

Το ζεύγος Παπαντωνίου (ο υπουργός και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου) έχει κληθεί να απολογηθεί στο τέλος του Σεπτεμβρίου  για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος ), με το αδίκημα της απιστίας να ελλοχεύει για τον πρώην υπουργό.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχουν συντάξει οι δύο ανακριτές το οποίο αφορά δύο δικογραφίες για εξοπλιστικά προγράμματα και αριθμεί περισσότερες από 800 σελίδες , το ποσό της νομιμοποίησης ανέρχεται σε περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ,ενώ κατά την κατηγορία η εκτιμώμενη ζημία που υπέστη το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται σε περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ.

Κατά την κατηγορία ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος από την αρχή της ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξή του σε παράνομες δραστηριότητες, φέρεται να χρησιμοποίησε πλήθος τραπεζικών λογαραισμών και υπολογαριασμών μέσω των οποίων εκτελέστηκαν για λογαριασμό του εκατοντάδες κινήσεις εντός του χρηματοπιστωτικού τομέα, οι οποίες απέβλεπαν να καταστήσουν αδύνατο τον εντοπισμό των χρημάτων που αποκόμισε και ταυτόχρονα να προσδώσουν νομιμοφάνεια στις κινήσεις του αυτές.

Οι κύριοι λογαριασμοί που φέρεται να χρησιμοποίησε ο πρώην Υπουργός για τη διακίνηση ύποπτων χρηματικών ποσών είναι 7 και αφορούν στις ελβετικές τράπεζες EFG BANK, Credit Lyonnais (Suisse), UBS A.G, Credit Suisse, Hypo Swiss Bank. Από αυτούς τους λογαριασμούς – κατά την κατηγορία πάντα – χρησιμοποήθηκαν 35 υπολογοριασμοί δια των οποίων φέρεται να εκτελέστηκαν εκατοντάδες κινήσεις επενδύσεων , με μοναδικό σκοπό να χάνεται κάθε φορά η πηγή της προέλευσης του εκάστοτε επιμέρους χρηματικού πσοού. Ωστόσο, κατά την πορεία των σύνθετων αυτών κινήσεων διαπιστώθηκε ότι τα επίμαχα χρηματικά ποσά κατέληγαν σε συγκεκριμένο λογαριασμό δια του οποίου διαμοιράζονταν εν συνεχεία και πάλι σε άλλους λογαριασμούς , στους οποίους εμφανιζόταν ως συνδικαιούχος η Σταυρούλα Κουράκου και ο ίδιος ο Γ. Παπαντωνίου ως τελικός αποδέκτης αυτών.

Τέλος, διαπιστώθηκε όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο, ότι μέρος των επίμαχων υπολογαριασμών είχαν κινηθεί σε 200 ουγγιές χρυσού και 600 ουγγιές ασημιού.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.