Μια «ειδική αποστολή» αναλαμβάνει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης, ο οποίος, σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος στην Βουλή, αναλαμβάνει με εντολή του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα την παρακολούθηση των μεγάλων έργων στην Κρήτη, προκειμένου να παταχθούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που δεν επιτρέπουν την γρήγορη υλοποίησή τους. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί και το ειδικό εκλογικό ενδιαφέρον του κ. Τσίπρα για την Κρήτη εν όψει των αυτοδιοικητικών και των εθνικών αναμετρήσεων. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα επισκέφθηκε ο ίδιος τα Χανιά όπου δήλωσε για την Περιφέρεια Κρήτης ότι «έχουμε εξαγγείλει μεγαλόπνοους σχεδιασμούς, είναι στοίχημά μας, αυτοί να προχωρήσουν γρήγορα».

Μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με αφορμή το νομοσχέδιο για την δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών Υγείας, ο κ. Πολάκης κατηγόρησε υπηρεσίες και υπαλλήλους που συντηρούν το «τέρας» της γραφειοκρατίας και δεν βοηθούν να προχωρήσουν τα έργα. Όπως είπε η κυβέρνηση παρέλαβε ένα κράτος βαθιά δυσκίνητο και δυσλειτουργικό που δομήθηκε στη λογική του πελατειακού κράτους και της διακίνησης μαύρου χρήματος. «Η γραφειοκρατία παράγει και συντηρεί τα εισοδήματα και τη μαύρη διανομή», είπε, ενώ έκανε γνωστό ότι: «Με εντολή του Πρωθυπουργού ανέλαβα να παρακολουθώ κάποια έργα στην Κρήτη, για τα οποία δόθηκαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ αλλά δεν προχωράνε, γιατί σε κάποιο σημείο κάποιος υπάλληλος, κάποια αποκεντρωμένη διοίκηση, κάποια υπηρεσία δεν το θέλει. Κάνει ο άλλος 55 ημέρες να απαντήσει ότι δεν χρειάζεται να δώσει έγκριση. Αυτό θέλει άλλο κράτος. Και η μόνη λογική που μπορεί να το αντικαταστήσει είναι να περάσουν σε χαμηλότερες δομές του κράτους αποφασιστικές αδειοδοτικές αρμοδιότητες. Δεν είναι δυνατόν για ένα μικρό  έργο ένας δήμος να χρειάζεται να πάρει 23 υπογραφές εκτός του δήμου του».

Τα πυρά του δεν περιορίστηκαν όμως εκεί. Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και πρώην δήμαρχος Σφακίων, «ένας παλιός αυτοδιοικητικός μου είχε πει ότι με όλα αυτά με τη διαύγεια, τη διαφάνεια, τα δέκα επίπεδα ελέγχου, κάποιοι έχουν φτιάξει ένα “κάστρο”, υποτίθεται, διαφάνειας, τιμιότητας, ελέγχου και μέσα “τρώνε”». «Και το έχουν φτιάξει για να μην μπει να “φάει” κανένας άλλος. Αυτό θα αλλάξει. Αυτή θα είναι η δουλειά της επόμενης τετραετίας», είπε.