Για ένα πολύπλοκο και εν πολλοίς άγνωστο ακόμα γεωπολιτικό σκηνικό το οποίο στήνεται στα Βαλκάνια κάνει λόγο σε δημοσίευμά του το Politico με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών. Στο σκηνικό αυτό κυρίαρχο ρόλο θα έχει η Κίνα και οι φιλοδοξίες της για την δημιουργία του νέου Δρόμου του Μεταξιού, προς την Ευρώπη.

«Δεν είναι μόνο Ρωσία εναντίον Δύσης. Υπάρχει νέος παίκτης στο τραπέζι» σχολιάζει ο ανταποκριτής του Politico.

Το Politico δεν παραγνωρίζει τον ρόλο της Ρωσίας στα Βαλκάνια εξηγώντας ότι, ενώ οι Βρυξέλλες θέλουν να μετατρέψουν τη «Μακεδονία» σε κανονική χώρα, η Ρωσία από τη μεριά της έχει σημαντικό ενδιαφέρον για το δημοψηφίσματος σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ, καθώς το αποτέλεσμα θα κρίνει την πορεία της χώρας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

«Η απώλεια τόσο του Μαυροβουνίου όσο και της «Μακεδονίας» θα φαινόταν σαν απροσεξία» σχολιάζει ο ανταποκριτής του Politico.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δημοσιογράφος του Politico επικαλείται τον σκοπιανό εθνικιστή πολιτικό, Λούπκο Παβλέφσκι, ο οποίος σε συνομιλία που είχαν υποστήριξε ότι στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει στην ΠΓΔΜ δεν είναι μια σύγκρουση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, αλλά μεταξύ Δύσης και Κίνας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Κινέζοι θέλουν να δημιουργήσουν ένα νέο Δρόμο του Μεταξιού μεταξύ της Κεντρικής Ευρώπης και του λιμανιού τους στην Ελλάδα.

«Ο τρόπος για να σταματήσουν αυτό το δρόμο είναι να προκαλέσουν σύγκρουση στα Βαλκάνια» ισχυρίζεται, σημειώνοντας πως η Δύση προξενεί χάος στη χώρα του προκειμένου να εμποδίσει ή να διαταράξει το κινεζικό πρότζεκτ. «Εάν η ΠΓΔΜ oλισθήσει στο χάος (ή ενταχθεί στο ΝΑΤΟ), η Κίνα θα χάσει τη μόνη διαθέσιμη δίοδο για την Ευρώπη, επειδή ο Δρόμος του Μεταξιού μπορεί να περάσει μόνο από τρεις χώρες και τόσο η Αλβανία όσο και η Βουλγαρία είναι σταθερά προσδεδεμένες στο άρμα της Δύσης με τη Βουλγαρία να είναι μέλος του ΝΑΤΟ».

Σε συνέχεια του ρεπορτάζ του, ο ανταποκριτής του Politico επικαλείται πράκτορα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών που επιχειρεί στα Σκόπια, σύμφωνα με τον οποίο οι Κινέζοι ποτέ δεν θα εμπλέκονταν με κάποιον όπως ο Παβλέφσκι, ωστόσο παίζουν πλέον ρόλο στα Σκόπια. «Η Κίνα, αν και προσεκτική και μεθοδική, αυξάνει την οικονομική της επιρροή εδώ, ενώ η Ρωσία έχει έναν περιορισμένο στόχο: όχι να σταματήσει την ένταξη της «Μακεδονίας» στη «Δυτική λέσχη», αλλά να διασφαλίσει ότι δεν θα πετύχει μετά την ένταξή της» αναφέρει ο ευρωπαίος αξιωματούχος.