Συγκεκριμένες προτάσεις για την επόμενη ημέρα, στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου επανεκκίνησης της χώρας σε όλα τα επίπεδα, αναμένεται να παρουσιάσει απόψε στις 20:00, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.



Με σύνθημα «Γίνεται, μπορούμε», ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα περιγράψει τους άξονες δια των οποίων η Ελλάδα θα γίνει πρωταγωνίστρια των εξελίξεων και δεν θα μείνει στους ηττημένους της νέας εποχής.

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να καταδείξει την αντίθεση με τον πολιτικό του αντίπαλο, Αλέξη Τσίπρα, με στενούς συνεργάτες του να αναφέρουν πως ο πρόεδρος της ΝΔ «έχει όραμα και ρεαλιστικό, συγκροτημένο σχέδιο».

Στην ομιλία του αναμένεται να αναφερθεί σε θέματα, όπως τα εισοδήματα, η ανεργία, η ανασφάλεια, οι φόροι και τα χρέη.

Συγκεκριμένα, θα αναλύσει την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη χώρα, με έμφαση σε έξι κεντρικούς άξονες: Οικονομία, θεσμούς, Ασφάλεια, Παιδεία, διεθνή παρουσία της Ελλάδας και την ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών.

Ο κ. Μητσοτάκης άλλωστε έχει καταστήσει εδώ και καιρό γνωστή την πρόθεσή του να εφαρμοστεί μια οικονομική πολιτική με συστατικά στοιχεία τη μείωση των φόρων και των εισφορών. Για παράδειγμα, προτείνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε ορίζοντα διετίας, ενώ έχει υποσχεθεί και μείωση ασφαλιστικών εισφορών για όλους σε βάθος τετραετίας.

Ακόμα, προτείνει μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στη φορολογία φυσικών προσώπων για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, από 22% στο 9%, μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από 29% στο 20%, μείωση του ΦΠΑ στον Τουρισμό στο 11%.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να κάνει και ειδική αναφορά στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ως μέσο στήριξης των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, ενώ το γαλάζιο σχέδιο για την επόμενη μέρα της χώρας περιλαμβάνει και την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, με τον κ. Μητσοτάκη να παρουσιάζει συγκεκριμένες προτάσεις για ρυθμίσεις χρεών.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει στην αναγκαιότητα ενός νέου ασφαλιστικού συστήματος, με τρεις πυλώνες:

1) Ο ΕΦΚΑ θα εξακολουθήσει να είναι ο φορέας για τον πρώτο πυλώνα που θα είναι υποχρεωτικός, δημόσιος και αναδιανεμητικός.

2) Στο δεύτερο πυλώνα που θα είναι επίσης υποχρεωτικός, οι πολίτες θα αποταμιεύουν σε ένα προσωπικό τους «κουμπαρά», μέρος των εισφορών τους, μπορώντας να επιλέξουν είτε έναν δημόσιο φορέα, είτε ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία. O πρόεδρος της ΝΔ μάλιστα θα επιμείνει στη χρησιμότητα αυτού του πυλώνα, λέγοντας πως η ρύθμιση αυτή θα δημιουργηθεί για να μην διακυβεύεται στο μέλλον οι συντάξεις αναλόγως της οικονομικής συγκυρίας.

3) Προαιρετικά θα μπορεί ο ασφαλισμένος στο πλαίσιο του τρίτου πυλώνα να επιλέξει και συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση. Δηλαδή κάτι που γίνεται ούτως ή άλλως σήμερα, καθώς όποιος το επιθυμεί μπορεί να έχει επιπλέον ασφάλιση σε ιδιωτικές εταιρείες.