Ενθουσιώδη υποδοχή επιφύλαξαν επισκέπτες και εκθέτες της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πλήθος κόσμου πλησίασε τον κ. Μητσοτάκη, τον χαιρέτισε και ζήτησε την άποψή του για τα φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στις 10:30 το πρωί είχε συνάντηση στα γραφεία της διοίκησης της ΔΕΘ Helexpo με τον πρόεδρο Αναστάσιο Τζήκα, που τον ενημέρωσε για τα στοιχεία που συνθέτουν τη φετινή διοργάνωση. 

Παρουσίασε στον κ. Μητσοτάκη το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ ύψους 120 εκατ. ευρώ, η οποία προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί το 2026.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη συμφωνία του με το σχέδιο ανάπλασης και είπε ότι αυτό θα λειτουργήσει αναπτυξιακά και για τη διεθνή έκθεση και για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Στην αρχή της συνάντησης ο πρόεδρος της ΝΔ παρατήρησε ότι τα τηλεοπτικά συνεργεία ήταν περισσότερα σε σχέση με πέρυσι κι όταν οι φωτορεπόρτερ του ζήτησαν να κοιτάξει από την άλλη πλευρά για να τραβήξουν φωτογραφίες ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Κοιτάζω το ίδιο καλά αρσιτερά και δεξιά»

Ο πρόεδρος της ΝΔ αφού είχε συνάντηση και με εκπροσώπους του σωματείων των εργαζομένων στη ΔΕΘ, στη συνέχεια πραγματοποίησε περιοδεία στα περίπτερα, συνοδευόμενος από τον γραμματέα της πολιτικής επιτροπής, Λευτέρη Αυγενάκη, βουλευτές και στελέχη του κόμματος.

Δώρα από ΠΑΟΚ, Άρη και Ηρακλή

Με αθλητικά δώρα έφυγε ο πρόεδρος της ΝΔ από τα περίπτερα των ποδοσφαιρικών ομάδων της Θεσσαλονίκης.

Οι εκπρόσωποι Άρη, του Ηρακλή και του ΠΑΟΚ του χάρισαν φανέλες, κασκόλ, αλλά και μια υπογεγραμμένη μπάλα.

Σε σύντομη συζήτηση με τους ανθρώπους του Άρη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στα καλά αποτελέσματα της ομάδας, τονίζοντας πως το ελληνικό πρωτάθλημα χρειάζεται ανταγωνιστικές ομάδες.

Οι κιτρινόμαυροι του χάρισαν μια φανέλα με το νούμερο 1 και το όνομα Κυριάκος στην πλάτη, με τον πρόεδρο της ΝΔ να αστειεύεται λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με κάνατε και τερματοφύλακα».

Στη συνέχεια, επισκέφτηκε το περίπτερο του Ηρακλή, όπου εκεί οι κυανόλευκοι του χάρισαν ένα κασκόλ και μια φανέλα με τον αριθμό 110, που συμβολίζει τα χρόνια ιστορίας του συλλόγου. Τον υποδέχτηκε ο νέος μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, Τομ Παπαδόπουλος, με τον κ.Μητσοτάκη να εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός πως η ομάδα του Γηραιού έπεσε κατηγορία τρεις φορές εξωαγωνιστικά.

Στο περίπτερο του ΠΑΟΚ τον κ. Μητσοτάκη τον περίμενε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, Γιώργος Κούδας, με δώρο μια μπάλα από όλους τους ποδοσφαιριστές και ένα αναμνηστικό με σήμα τον Δικέφαλο. «Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να υλοποιηθεί το γήπεδο του ΠΑΟΚ», είπε ο κ.Μητσοτάκης με τον Γιώργο Κούδα να εύχεται να το εγκαινιάσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Να ευχηθώ στον ΠΑΟΚ καλή επιτυχία στην Ευρώπη. Το καινούργιο γήπεδο που τόσο το χρειάζεται να είναι ένα γήπεδο κόσμημα, αντάξιο της ιστορίας του συλλόγου. Εύχομαι να είμαι εγώ αυτός που θα έρθει να το εγκαινιάσει. Θα έχετε την αμέριστη συμπαράσταση μας, θα ξεπεράσουμε τα όποια εμπόδια και ο ΠΑΟΚ θα αποκτήσει το γήπεδο που του αξίζει», είπε ο κ.Μητσοτάκης. Στο περίπτερο του ΠΑΟΚ βρέθηκαν, επίσης, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Θεόδωρος Ζαγοράκης και ο βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης.

Τεχνολογία VR δοκίμασε ο Κυριακός Μητσοτάκης

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο πρόεδρος της ΝΔ και για τα περίπτερα των νέων τεχνολογιών. Στάθηκε μάλιστα σε περίπτερο με ηλεκτρονικά παιχνίδια, δοκίμασε γυαλιά Virtual Reality (VR) και συνομίλησε αρκετή ώρα με gamers.

Δήλωσε μάλιστα ενθουσιασμένος από τις συσκευές εικονικής πραγματικότητας.

Επίσκεψη στο περίπτερο των Staruppers

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, που έχει δηλώσει ευθύς εξαρχής τη στήριξη του στους νέους, έκανε και μια στάση στο περίπτερο των Startuppers, δηλαδή του περιπτέρου των νεοφυών επιχειρηματιών και συμμετείχε σε συζήτηση μαζί τους.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στην επιχειρηματικότητα και «ειδικά σε Έλληνες επιχειρηματίες, όπως από το χώρο της ναυτιλίας για να ενισχύσουν την προσπάθεια, για τα Πανεπιστήμια, να ενισχύσουμε την έρευνα και παραγωγή και να θεσπίσουμε πνευματικά δικαιώματα και για εταιρίες που μεγαλώνουν καλύτερη φορολόγηση και σε κεφάλαιο και εργασία. Πολλές εταιρίες χάνουν έτσι κόσμο».

Το «καρφί» Μητσοτάκη στο ΑΠΕ

Από την βόλτα του στα περίπτερα της ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ δεν παρέλειψε να κάνει και μια στάση στο περίπτερο του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Όταν του συζητήθηκε να κάνει  από τους δημοσιογράφους του ΑΠΕ -ΜΠΕ να κάνει δηλώσεις, ο κ. Μητσοτάκης αρκέστηκε στο να σχολιάσει: «Καλημέρα, πολύ ωραία τα βλέπουμε τα πράγματα με τον Τσίπρα».

Σχέδιο ΝΔ για προσέλκυση επενδύσεων και ανάπτυξη

Ενδεικτικό του ολοκληρωμένου σχεδίου που θα παρουσιάσει απόψε στις 20:00 στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ανάπτυξη της χώρας και την προσέλκυση επενδυτών είναι και η στάση που έκανε στο περίπτερο των ΗΠΑ, όπου τον υποδέχθηκε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ.

Στην συνομιλία που είχαν ο κ. Πάιατ επανέλαβε το τεράστιο ενδιαφέρον που έχουν για τη χώρα μας αμερικανικοί κολοσσοί, οι οποίοι δραστηριοποιούνται μεν στην Ελλάδα, αλλά δεν έχουν φυσική παρουσία, όπως π.χ. το Facebook.

«Αυτό θέλουμε να πετύχουμε, να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους. Αυτό είναι το στοίχημα που έχω βάλει», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

Εν τω μεταξύ με σύνθημα «Γίνεται, μπορούμε», ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης απόψε θα περιγράψει τους άξονες δια των οποίων η Ελλάδα θα γίνει πρωταγωνίστρια των εξελίξεων και δεν θα μείνει στους ηττημένους της νέας εποχής.

Συγκεκριμένα, θα αναλύσει την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη χώρα, με έμφαση σε έξι κεντρικούς άξονες: Οικονομία, θεσμούς, Ασφάλεια, Παιδεία, διεθνή παρουσία της Ελλάδας και την ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών.

Ο κ. Μητσοτάκης άλλωστε έχει καταστήσει εδώ και καιρό γνωστή την πρόθεσή του να εφαρμοστεί μια οικονομική πολιτική με συστατικά στοιχεία τη μείωση των φόρων και των εισφορών. Για παράδειγμα, προτείνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε ορίζοντα διετίας, ενώ έχει υποσχεθεί και μείωση ασφαλιστικών εισφορών για όλους σε βάθος τετραετίας.

Ακόμα, προτείνει μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στη φορολογία φυσικών προσώπων για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, από 22% στο 9%, μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από 29% στο 20%, μείωση του ΦΠΑ στον Τουρισμό στο 11%.

Στην ομιλία του πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να κάνει και ειδική αναφορά στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ως μέσο στήριξης των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.