Την απόφαση να συνεργαστεί με τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ στην έρευνα για πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 έλαβε ο πρώην επικεφαλής της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, Πολ Μάναφορτ.

Στο δικαστήριο ο Μάναφορτ παραδέχθηκε την ενοχή του για σύσταση και συμμορία κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και για παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης και δεσμεύθηκε ότι θα συνεργασθεί με την έρευνα που διεξάγει ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μάλερ για την ανάμειξη της Μόσχας στην εκλογική διαδικασία των προεδρικών εκλογών του 2016 που έφεραν τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Όταν ερωτήθηκε από τον δικαστή εάν έχει συμφωνήσει να συνεργασθεί στην έρευνα του ειδικού ανακριτή, ο Πολ Μάναφορτ απάντησε: «Ναι».

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές οι πληροφορίες που μπορεί να δώσει ο πρώην συνεργάτης του αμερικανού προέδρου στις διωκτικές αρχές.

Ωστόσο διεθνή μέσα ενημέρωσης θεωρούν βέβαιο ότι ο Μάναφορτ αποφάσισε να «σπάσει» τη σιωπή του για τις ρωσικές παρεμβάσεις στην προεκλογική εκστρατεία, σε μια προσπάθειά του να μειώσει την ποινή που θα του επιβληθεί για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει.

Ο 69χρονος πρώην λομπίστας έχει ήδη παραδεχθεί την ενοχή του για τραπεζική και φορολογική απάτη σε δίκη στην πολιτεία της Βιρτζίνια. Η σημερινή παραδοχή της ενοχής του τού επιτρέπει να αποφύγει μία νέα μακρά και δαπανηρή δίκη, η οποία θα ήταν «ενοχλητική» για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ λίγες εβδομάδες πριν από τις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές.

Η «απάντηση» του Λευκού Οίκου

Αντιδρώντας την εξέλιξη αυτή, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η απόφαση του Πολ Μάναφορτ δεν έχει καμία σχέση με την εκλογική νίκη του Τραμπ το 2016.

«Αυτό δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τον πρόεδρο ή την νικηφόρα προεδρική καμπάνια του 2016», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.