Στην πρωτεύουσα της πΓΔΜ, τα Σκόπια, βρέθηκε η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ζόραν Ζάεφ εκφράζοντάς του τη στήριξή της στη Συμφωνία των Πρεσπών και το «ναι» στο επικείμενο δημοψήφισμα για την αποδοχή της.

Η κυρία Μογκερίνι κάλεσε τους πολίτες της πΓΔΜ να προσέλθουν στις κάλπες που θα στηθούν στις 30 Σεπτεμβρίου για το δημοψήφισμα σχετικά με την συμφωνία επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας και να επιλέξουν την προοπτική εκείνη που εγγυάται ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα, επισημαίνοντας ότι οι «πόρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ανοιχτές».

«Πρώτα απ’ όλα διότι γνωρίζουμε ότι μαζί μπορούμε να επιτύχουμε πολλά. Συζήτησα σήμερα με τον κ. Ζάεφ στο Στρασβούργο για τη συνεργασία μας στο μέλλον όσον αφορά την ασφάλεια και τη σταθερότητά μας. Οι πόρτες μας είναι ανοικτές, κρατάτε τα κλειδιά» πρόσθεσε.

Επίσης, σημείωσε πως όλη η Ευρώπη χαιρέτισε την «ιστορική», όπως την χαρακτήρισε, Συμφωνία των Πρεσπών και πρόσθεσε ότι οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και πΓΔΜ επέδειξαν πολιτική γενναιότητα για την επίτευξη της συμφωνίας αυτής.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι, κατά την επίσκεψή της, στα Σκόπια συναντήθηκε ακόμη με τον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, και με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.