Με τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο συναντήθηκε την Πέμπτη ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τη Διερεύνηση και Ανάλυση των Πυρκαγιών, Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ.

Ο κ. Γκόλνταμερ παρουσίασε στο στέλεχος της κυβέρνησης τα μέλη της επιτροπής, υπογράμμισε τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της και τον ενημέρωσε ότι οι εργασίες της επιτροπής θα στηριχθούν στην ανάλυση δεδομένων που αφορούν την διαχρονική εξέλιξη του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα και στη διεθνή επιστημονική γνώση και εμπειρία.

Επιπλέον, ο καθηγητής και επικεφαλής του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών σημείωσε ότι η Επιτροπή θα συνεργαστεί με ειδικούς επιστήμονες και εκπροσώπους επιχειρησιακών φορέων και υπηρεσιών που έχουν σχέση με το αντικείμενο της διαχείρισης των πυρκαγιών, ώστε να καταγράψει τις απόψεις και να μελετήσει τις προτάσεις τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας για τη διερεύνηση και ανάλυση του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα θα συμπεριληφθούν σε έκθεση, η οποία θα συζητηθεί σε συνάντηση στρογγυλής τραπέζης με τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να αξιολογηθούν και να οριστικοποιηθούν οι τελικές προτάσεις που θα κατατεθούν στο τέλος Δεκεμβρίου του 2018 στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Μια ημέρα μετά το «πόρισμα Συνολάκη»

Αξίζει να σημειωθεί πως η συνάντηση των δύο ανδρών έγινε μια ημέρα μετά την παρουσίαση των συμπερασμάτων που ανακοίνωσε η επιτροπή του καθηγητή κ. Συνολάκη για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, στη σύσταση της οποίας προχώρησε η Νέα Δημοκρατία.

Από την πλευρά του, ο κ. Συνολάκης υπογράμμισε πως η απομάκρυνση των κατοίκων θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί σε 57 λεπτά. Παράλληλα, στο πόρισμα αναφέρεται ότι «στην περίπτωση της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου στο Μάτι, χαρακτηριστική είναι η λανθασμένη εκτίμηση του αρχικού μεγέθους της φωτιάς, όπως και η καθυστερημένη αξιολόγηση και αντιμετώπιση της, καθώς οι περισσότεροι πυροσβεστικοί πόροι επιχειρούσαν στο ήδη υπάρχον μέτωπο στα Γεράνεια Όρη (Κινέτα)».