«Είμαστε αντίθετοι στις περικοπές των συντάξεων που έχουν προνομοθετηθεί από την κυβέρνηση Τσίπρα διότι φτωχοποιούν πέρα από τους νέους συνταξιούχους και τους παλαιότερους. Για αυτό καταθέσαμε σχετική πρόταση νόμου για την μη εφαρμογή τους και επιμένουμε σε αυτή. Επισημαίνουμε ότι σε ένα τέτοιο σοβαρό θέμα δεν χωρούν «κόλπα» περί απλής αναβολής του μέτρου, για λίγους μήνες, απλά και μόνο για τις εκλογικές ανάγκες του κ. Τσίπρα».

Αυτή ήταν η θέση του Κινήματος Αλλαγής για τις συντάξεις όπως την παρουσίασαν στους εκπροσώπους των θεσμών, στη συνάντηση που είχαν, οι Χρήστος Πρωτόπαπας και Φίλιππος Σαχινίδης.

Σύμφωνα με την Χαριλάου Τρικούπη, οι εκπρόσωποι του Κινήματος Αλλαγής, τόνισαν ότι «αποδείχθηκε μοιραίο λάθος για το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας η εγκατάλειψη το 2015 της μεταρρύθμισης (Λοβέρδου-Κουτρουμάνη)».

Υποστήριξαν ότι «ο νόμος Κατρούγκαλου που έφεραν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι άδικος», αφού «οδηγεί σε περαιτέρω φτωχοποίηση τους συνταξιούχους έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες περικοπές από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε» Επεσήμαναν μάλιστα ότι «οι συντάξεις που εκδίδονται μετά το 2016 με την εφαρμογή του Νόμου, είναι σοβαρά μειωμένες. Ήδη περίπου 80.000 «νέοι» συνταξιούχοι το έχουν υποστεί».

Παράλληλα, τόνισαν «έχει γίνει δραματική η κατάσταση των συντάξεων χηρείας, με τις πραγματικά κοινωνικά ανάλγητες διατάξεις του νόμου». «Ο νόμος Κατρούγκαλου» τόνισαν «δεν πρέπει να εφαρμοστεί, πρέπει να αλλάξει συνολικά. Ένα νέο δίκαιο, βιώσιμο σύστημα που εγγυάται το μέλλον της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι αναγκαίο».

Τα πρωτογενή πλεονάσματα

Οι Πρωτόπαπας – Σαχινίδης έθεσαν και το θέμα των δεσμεύσεων Τσίπρα για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022. Υποστήριξαν ότι «καθηλώνουν την οικονομία, υπονομεύουν την προοπτική της Ανάπτυξης και την Κοινωνική Συνοχή» και επεσήμαναν ότι «ήταν μεγάλο λάθος να συμφωνηθεί ότι οι στόχοι για τα πλεονάσματα θα στηριχθούν στην υπερφορολόγηση» αφού «η υπέμετρη φορολογία και υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης δεν συμβαδίζουν, εξοντώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Είναι επιβεβλημένο να αναθεωρηθούν αυτοί οι στόχοι, ώστε να εξασφαλισθεί οριστικά η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση. Να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για μείωση της φορολογίας και ανάπτυξη κοινωνικών υποδομών» τόνισαν.

Όπως επισημάνθηκε, «η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει με το ασφυκτικό πλαίσιο δεσμεύσεων που έχει αναλάβει ο κ. Τσίπρας, χρειάζονται σε συνεννόηση με τους εταίρους οι απαραίτητες βελτιώσεις και αλλαγές» Προς αυτή την κατεύθυνση είναι αναγκαία « η πολιτική αλλαγή και η αλλαγή πολιτικής, ώστε «να ανακτηθεί η αξιοπιστία της χώρας».