Γιατί εκνευρίστηκε ο Τσίπρας στο Στρασβούργο
Τελικά δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση για τον Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία) η πρώτη μεταμνημονιακή εμφάνισή του στο Ευρωκοινοβούλιο. Εκεί, βλέπετε, δεν υπήρχε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος να μοιράζει τις ερωτήσεις, όπως έκανε στη συνέντευξη που έδωσε στη Θεσσαλονίκη. Στο Ευρωκοινοβούλιο έπεσαν και σκληρές ερωτήσεις στον κ. Τσίπρα και του έκαναν και παρατηρήσεις, με αποτέλεσμα να τον νευριάσουν…
nnn
Ετσι, φανερά εκνευρισμένος, χειρονομώντας και με υψηλούς τόνους απάντησε ο κ. Τσίπρας στον ευρωβουλευτή από την Ισπανία και εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Εστεμπάν Γκονζάλες Πονς. Ο ισπανός ευρωβουλευτής στην τοποθέτησή του μετά την πρωτολογία του έλληνα πρωθυπουργού δεν χαρίστηκε καθόλου στον κ. Τσίπρα, υπενθυμίζοντάς του ότι το 2015 οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησής του (με τον Γιάνη Βαρουφάκη ως υπουργό Οικονομικών) κόστισαν στους Ελληνες 100 δισ. ευρώ, ενώ τον κάλεσε να μην επιστρέψει στον λαϊκισμό εν όψει των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα. Είπε ακόμα στον Αλέξη Τσίπρα ότι ο… νεποτισμός στην Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί πολιτική πρακτική που εφαρμόζει και ο ΣΥΡΙΖΑ.
nnn
Βεβαίως ο κ. Τσίπρας όταν τον κατηγορούν για νεποτισμό εκνευρίζεται και όταν εκνευρίζεται γίνεται άλλος άνθρωπος. Δεν είναι μόνον ότι χειρονομεί και ανεβάζει τον τόνο της φωνής του (κάνοντας το ένα σαρδάμ μετά το άλλο), κάνει και ένα άλλο… παράδοξο.
Επίθεση από το Στρασβούργο στον… Μητσοτάκη
Σπάζοντας μια (παγκόσμια) παράδοση να μην επιτίθεται ποτέ ένας πολιτικός σε έναν αντίπαλό του όταν βρίσκεται στο εξωτερικό ή να μεταφέρει τα εσωτερικά της χώρας του σε ξένο ακροατήριο, ο Αλέξης Τσίπρας έστρεψε τα πυρά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μάλιστα, τα έδρανα άδειασαν όταν ο Αλέξης Τσίπρας άρχισε τις επιθέσεις στον πρόεδρο της ΝΔ για να… του αποδώσει όλα τα δεινά της Ελλάδας και προκειμένου να αποποιηθεί ο ίδιος τις ευθύνες του για την ελληνική οικονομία.
nnn
Μιλώντας όμως εκ μέρους της πολιτικής ομάδας του Λαϊκού Κόμματος, ο εκπρόσωπος Εστεμπάν Γκονζάλες Πονς άφησε αιχμές απευθυνόμενος στον έλληνα πρωθυπουργό.
«Σας βλέπω πολύ αλλαγμένο, ήταν μια χώρα (σ.σ.: η Ελλάδα) στην άκρη του γκρεμού το 2015, όταν όλοι οι υπόλοιποι σας είχαν γυρίσει την πλάτη», ενώ απέδωσε τα εύσημα τόσο στη σημερινή κυβέρνηση όσο και στον Αντώνη Σαμαρά. Επειτα απ’ όλα αυτά που άκουσε ο κ. Τσίπρας ήταν φυσικό να εκνευριστεί και να κατηγορήσει τον κ. Πονς ότι ευθυγραμμίζεται με τις θέσεις της ΝΔ.
Στόχος ο μεστός και έντονος διάλογος
Η ανακατωσούρα που δημιουργήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο δεν ήταν τελικά τυχαία αλλά, όπως ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε, περίπου…σκόπιμη. Δεν διευκρίνισε ωστόσο εάν είχε σκοπό να επιτεθεί στη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα είπε: «Ηταν στόχος μου να προκαλέσω έναν έντονο και μεστό διάλογο, και χαίρομαι που το κατάφερα. Η Ελλάδα αποτέλεσε ένα πείραμα για την Ευρώπη. Δεν είναι κακό ότι άλλαξα, κακό είναι κάποιοι να παραμένουν αδιόρθωτοι υπερασπιζόμενοι καταστάσεις που πλέον δεν είναι δυνατό να τις υπερασπίζονται. Πέρα από την αποφράδα ημέρα στις ΗΠΑ, σήμερα είναι και η επέτειος θανάτου του Αλιέντε. Ελπίζω να μην κάνατε σκόπιμα αναπαραγωγή των δύο άκρων στην ομιλία σας. Σας λέω πως εάν θέλετε να μιλήσετε για νεποτισμό σας ενημερώνω πως αρχηγοί στην ελληνική Δεξιά γίνονται τα τέκνα επιτυχημένων ή μη παλαιότερων πρωθυπουργών. Μιλήσατε για λαϊκισμό. Λυπάμαι αλλά στη δική σας παράταξη και πάλι πρέπει να στραφείτε. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος λαϊκισμός από τη στάση που κρατά η ΝΔ σε σχέση με την αναγκαία για την Ευρώπη και τα Βαλκάνια επίλυση του ζητήματος των Σκοπίων. Είναι ο ορισμός του λαϊκισμού και του καιροσκοπισμού».
Λάβρος ο Ανδρουλάκης
Κάποια από τα όσα ανέφερε στο Ευρωκοινοβούλιο ο Πρωθυπουργός προκάλεσαν τη σκληρή αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος τού επιτέθηκε με σφοδρότητα: «Οριοθέτησε ως αντιπάλους του τον νεοφιλελευθερισμό και την Ακροδεξιά. Αυτά στο Στρασβούργο, γιατί στην Ελλάδα, όπως ειπώθηκε, η πολιτική του τρίτου μνημονίου που εφάρμοσε ήταν νεοφιλελεύθερη και ο συγκυβερνήτης του είναι πολιτικός βραχίονας της Ακροδεξιάς».
Η Μαριλίζα ανακαλύπτει τον Μαρξ
Απαντήσεις με ολίγον τι από… Καρλ Μαρξ έδωσε η νέα υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, όταν ρωτήθηκε για τη συμμετοχή της στο κυβερνητικό σχήμα μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Η κυρία. Ξενογιαννακοπούλου επικαλέστηκε τη φράση του Καρλ Μαρξ ότι «απελευθερώνει σε κάθε συγκυρία η συνειδητοποίηση της κοινωνικής ανάγκης», για να σημειώσει ότι «η κοινωνική ανάγκη σήμερα είναι αφενός να προχωρήσουμε μπροστά με ένα σχέδιο προοδευτικό για τη χώρα και αφετέρου να έχουμε μια ευρύτερη πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία».
Timeo Danaos et dona ferentes
Μπορεί ο Κώστας Γαβρόγλου να θέλει να καταργήσει τα Λατινικά, αλλά ο Νίκος Φίλης δεν… μασάει από τέτοια. Ετσι λοιπόν σχολιάζοντας τον σφιχτό εναγκαλισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τους Αμερικανούς άφησε τη σπόντα του: «Timeo Danaos et dona ferentes». Ή: «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας». Για να συνεχίσει: «Δεν χρησιμοποιώ αυτή τη φράση ως κάτι καθυστερημένο και αντιαμερικανικό, αλλά δυστυχώς στην περιοχή μας επιχειρούνται ανατάξεις γεωπολιτικές. Φτιάχνονται, δυστυχώς, άξονες και προνομιακές συμμαχίες. Και η αλήθεια είναι πως «δενόμαστε» στο άρμα των Αμερικανών, θέλουμε δεν θέλουμε». Ο Τσίπρας ακούει άραγε;

Οταν η Φώφη συνάντησε τον Μπουτάρη

Η Θεσσαλονίκη είναι ερωτική πόλη, κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό. Όμως, όπως μου λένε από τη συμπρωτεύουσα, αυτό δεν βοήθησε τη Φώφη Γεννηματά να έρθει πιο κοντά στον Γιάννη Μπουτάρη. Η συνάντησή τους ενδεχομένως να πέρασε στα media ως… φιλική, όμως, το κλίμα μύριζε μπαρούτι. Κι αυτό διότι, όπως μου λένε στο Κίνημα Αλλαγής, πνέουν μένεα κατά του δημάρχου τόσο για τον «σφιχτό εναγκαλισμό» με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και γιατί ο Μπουτάρης ανεβάζει πολύ το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών την οποία η Χαριλάου Τρικούπη έχει απορρίψει: «Να στηρίξουμε αυτοδιοικητικούς γιατί έχουν προσφέρει έργο. Οχι όμως, να έχουν μετατραπεί σε βραχίονες της κυβέρνησης», λένε κάποιοι με νόημα.