Ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι διατεθειμένος να συναντηθεί και «να συζητήσει» με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αργότερα εντός του μήνα, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, παρά το ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ουάσινγκτον να προχωρήσει σε «στρατιωτική επέμβαση» εναντίον της κυβέρνησής του.

Από 300 ως 480 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 2.000 ως 3.000 έχουν τραυματιστεί, κατά στοιχεία και απολογισμούς διαφόρων ΜΚΟ, στα επεισόδια και τις επιχειρήσεις καταστολής από πλευράς της νικαραγουανής αστυνομίας και ένοπλων ομάδων εναντίον των χιλιάδων ανθρώπων που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν τον Απρίλιο στη φτωχότερη χώρα της κεντρικής Αμερικής, αρχικά με αφορμή μια πρόταση μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων που πολύ γρήγορα εγκαταλείφθηκε.

Την 5η Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν τις ταραχές στη Νικαράγουα απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια, κρίνοντας πως η καταστολή των διαδηλωτών ενδέχεται να προκαλέσει μαζικές μεταναστευτικές ροές όπως αυτές στη Βενεζουέλα ή τη Συρία.

Χιλιάδες πολίτες της Νικαράγουας έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους κι έχουν καταφύγει κυρίως στην Κόστα Ρίκα.

«Ειλικρινά, τελούμε υπό απειλή», δήλωσε ο Ορτέγα στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτε όσον αφορά τις ΗΠΑ. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια στρατιωτική επέμβαση», εξήγησε.

Δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Τραμπ για να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου της Νικαράγουας.

Ο Ορτέγα, που κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι εκπαίδευσαν μέλη ένοπλων οργανώσεων προκειμένου να προκαλέσουν αναταραχή στη χώρα του, επέμεινε ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, που αποτελεί το κεντρικό αίτημα της αντιπολίτευσης, θα έβλαπτε τη Νικαράγουα. Κανονικά οι επόμενες προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν περί τα τέλη του 2020.

Ο πρόεδρος της Νικαράγουας δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί με τον Τραμπ, αν είναι εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο, καθώς ο διάλογος «με μια δύναμη όπως οι ΗΠΑ είναι απαραίτητος, είναι επιτακτική ανάγκη», όπως έκρινε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, που παραχώρησε στα ισπανικά. «Θα μπορούσε να δοθεί μια ευκαιρία (σ.σ. να γίνει συνάντηση Ορτέγα-Τραμπ) στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Θα ήθελα πολύ να πάω», πρόσθεσε.

Η ετήσια Γενική Συνέλευση ξεκινά την 24η Σεπτεμβρίου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο 72χρονος Ορτέγα, άλλοτε επικεφαλής των ανταρτών Σαντινίστας, στην εξουσία τα τελευταία 11 χρόνια, δήλωσε επίσης ότι θέλει να ξαναρχίσει ο διάλογος με την αντιπολίτευση και σημείωσε ότι έχει προσεγγίσει τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Γερμανίας για να διαδραματίσουν μεσολαβητικό ρόλο.

Η Ουάσινγκτον — που είχε υποστηρίξει το ακροδεξιό κίνημα των Κόντρας στον εμφύλιο πόλεμο στη Νικαράγουα τη δεκαετία του 1980 — επιρρίπτει την ευθύνη για τις ταραχές των τελευταίων μηνών στον Ορτέγα και τη σύζυγό του, την αντιπρόεδρο της χώρας Ροσάριο Μουρίγιο. Η Ουάσινγκτον επιβάλλει κυρώσεις σε τρία κορυφαία κυβερνητικά στελέχη της Νικαράγουας στα οποία προσάπτει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ορτέγα και τη Μουρίγιο ότι έχουν επιβάλλει δικτατορία που χαρακτηρίζεται από νεποτισμό και διαφθορά.
Το προεδρικό ζεύγος αντιτείνει ότι η εξουσία του προήλθε από τις κάλπες και ότι ήταν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αυτές οι οποίες ενορχήστρωσαν την εξέγερση.