Τα νέα πρόσωπα που θα καταλάβουν κομβικούς θώκους της Δικαιοσύνης σε πρωτοδικεία και εισαγγελίες αναμένεται να αναδείξουν οι αρχαιρεσίες της 15ης Σεπτεμβρίου. Σε μια περίοδο κρίσιμη, με ανοικτά πολλά δικαστικά μέτωπα πολιτικού ενδιαφέροντος και νέο πολιτικό προϊστάμενο τον έμπιστο του Μαξίμου Μιχάλη Καλογήρου, οι δικαστές και οι εισαγγελείς που θα διεκδικήσουν τους συγκεκριμένους θώκους καλούνται να επιδείξουν, όχι μόνο ιδιαίτερες ικανότητες διαχείρισης, αλλά και περισσή «σοφία».
Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αποχωρεί τυπικά (με «φύλλο πορείας» για την Εισαγγελία Εφετών) ο Ηλίας Ζαγοραίος, ύστερα από δύο ευδόκιμες θητείες. Πηγές τον θέλουν να παραμένει στη θέση του ως τις 30 Οκτωβρίου, οπότε λήγει εκ του νόμου η θητεία του, και πάντως μέχρις ότου ολοκληρωθεί η έρευνα για τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, η οποία διενεργείται με εντατικούς ρυθμούς. Παρεμπιπτόντως, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι για προσωπικούς λόγους αποχωρεί από την έρευνα (και από την Εισαγγελία, για μερικούς μήνες) η εισαγγελέας Βαρβάρα Γνεσούλη, με τη σκυτάλη να ανατίθεται στον έμπειρο αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Κώστα Σπυρόπουλο.
Τον θώκο του διευθύνοντος τη συγκεκριμένη εισαγγελία θα διεκδικήσουν η Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, προϊσταμένη της Ποινικής Δίωξης, και ο Βαγγέλης Ιωαννίδης, πρώην εισαγγελέας ΣΔΟΕ. Υποψηφιότητα αναμένεται να θέσει και ο Γιώργος Δούβας.
Στο Πρωτοδικείο Αθηνών, μετά τη λήξη της θητείας του Ελευθέριου Γεωργίλη, οι υποψήφιοι για τον ρόλο του προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης θα είναι συνολικά τέσσερις πρόεδροι Πρωτοδικών: ο Δημήτρης Σκουτέρης, η Ειρήνη Κατινιώτη, η Ιωάννα Κουκουράκη, καθώς και ο Γεώργιος Γρίβας.
Από το Εφετείο Αθηνών αποχωρεί ο – κατά κοινή ομολογία συνετός – πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησής του Θεόδωρος Κανελλόπουλος με πλώρη τον Αρειο Πάγο, και τη θέση του ως φαίνεται (τα πράγματα παραμένουν ρευστά στις αρχαιρεσίες μέχρι την τελευταία στιγμή) θα καταλάβει ο μοναδικός που έχει εκδηλώσει σχετική πρόθεση, ο πρόεδρος Εφετών Κώστας Σταμαδιάνος. Ο κ. Σταμαδιάνος διαθέτει διοικητική εμπειρία, καθώς έχει διατελέσει κατά το παρελθόν διευθύνων το Πρωτοδικείο Αθηνών καθώς και πρωτοδικεία της περιφέρειας.
Στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών η θέση του προϊσταμένου Αντώνη Λιόγα, ο οποίος έχει προαχθεί σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μένει ορφανή, και διατεθειμένοι να τη διεκδικήσουν φέρονται δύο εισαγγελείς Εφετών: ο Ιωάννης Μωραϊτάκης και ο Παντελής Στραγάλης.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι αυτές οι αρχαιρεσίες χαρακτηρίστηκαν από μια ιδιαιτερότητα: πλαισιώθηκαν από πλείστα όσα σενάρια ως προς τη διεξαγωγή τους ή μη, ακόμη και το πλαίσιο αυτής. Ανευ απροόπτου, θα μείνουν στο συρτάρι.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης την ψήφο των συναδέλφων τους θα διεκδικήσουν δύο κυρίες: οι Αννα Κουσιοπούλου και Στέλλα Καραμανλίδου. Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης υπάρχει μέχρι στιγμής μόνον μία υποψηφιότητα, αυτή του Στέφανου Ζαρκαντζιά.