Ενα Spitfire, το θρυλικό μονοκινητήριο αεροσκάφος που έχει πρωταγωνιστήσει στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ετοιμάζεται και πάλι να βρεθεί στους αιθέρες. Και αυτή τη φορά θα είναι ένα ελληνικό Spitfire.

Ετσι το ΓΕΑ σε συνεργασία με το κοινωφελές Ίδρυμα «ΙΚΑΡΟΣ» προέβησαν, όπως ανακοίνωσαν, «στη σύναψη κοινά συμφωνημένης σύμβασης, βάσει της οποίας παραχωρείται σε αυτό, αεροσκάφος Supermarine Spitfire MJ755, με σκοπό την ανακατασκευή και την επαναφορά του σε πτήσιμη κατάσταση, έτσι ώστε να συμμετάσχει σε αεροπορικές εκθέσεις ή και επιδείξεις ιστορικών αεροσκαφών.»Το θρυλικό αεροσκάφος θα φέρει τα χρώματα και το όνομα της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), ενώ τα έξοδα για την επίτευξη του σκοπού αυτού, καθώς και της συντήρησης – υποστήριξης και εκπαίδευσης προσωπικού της ΠΑ, θα βαρύνουν αποκλειστικά το ίδρυμα.

Οι εργασίες ανακατασκευής του αεροσκάφους βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «The Spitfire Company Ltd», στο Biggin Hill της Μεγάλης Βρετανίας, όπου και μεταφέρθηκε τον Απρίλιο του 2018, μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης που πραγματοποιήθηκε από τον Αρχηγό του ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου και τον νόμιμο εκπρόσωπο του ιδρύματος «ΙΚΑΡΟΣ», Δημήτριο Κόλια. Οι εργασίες αποκατάστασης του αεροσκάφους υπολογίζονται να περατωθούν στο τέλος του 2019 ή στις αρχές του 2020 το αργότερο.

Το Supermarine Spitfire υπήρξε ένα από τα πιο διάσημα καταδιωκτικά αεροσκάφη όλων των εποχών, σύμβολο της Βρετανικής αεροπορικής ισχύος και χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα από τη RAF και τις συμμαχικές αεροπορίες κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη δεκαετία του ΄50. Χρησιμοποιήθηκε βεβαίως και από την Πολεμική Αεροπορία ακόμα και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Ιδού τα χαρακτηριστικά του

Ρόλος: Μαχητικό- καταδιωκτικό
Διαστάσεις: Εκπέτασμα 9.90 m, μήκος 9.53 m, ύψος 3.86 m
Κινητήρας: 1 x Rolls-Royce Merlin/Packard 266 (1720 hp)
Οπλισμός: 2 × 20mm πυροβόλα τύπου Hispano MK II, 2 x 0.50in πολυβόλα τύπου Browning M II, 750 lb φορτίο βομβών
Πλήρωμα: 1
Χώρα Κατασκευής: Μεγάλη Βρετανία
Περίοδος χρήσης: 1949 – 1954