Εκνευρισμένος και με λυμένο το ζωνάρι για καυγά, πήγε στην Ευρωβουλή ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος, μετά την ομιλία του, δέχθηκε πυρά κυρίως από ευρωβουλευτές του Λαϊκού Κόμματος.

Ο πρωθυπουργός ανταπάντησε στις κατηγορίες που του απηύθυναν οι ευρωβουλευτές αλλά ήταν φανερή η πρόθεσή του να στοχοποιήσει τη Νέα Δημοκρατία, μέλος του Λαϊκού Κόμματος.

Η κατάσταση στην Ευρωβουλή περιγράφεται ως εκρηκτική και από τις απαντήσεις του κ. Τσίπρα φάνηκε ο εκνευρισμός του.

Η αρχή έγινε με τον Γκι Φερχόφσταντ ο οποίος τον ρώτησε: «πώς θέλετε να σας θυμάται η ιστορία; Ως ένα εκλογικό ατύχημα ή ως επαναστάτη μεταρρυθμιστή;». Η ενόχληση ήταν φανερή αλλά εκεί που ο πρωθυπουργός εξερράγη ήταν όταν πήρε το λόγο ο ευρωβουλευτής Εστέβαν Γκονθάλεθ Πονς, που μίλησε εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο κ. Πονς είπε απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό ανέφερε: «Σάς βλέπω πολύ αλλαγμένο, ήταν μια χώρα (σ.σ. η Ελλάδα) στην άκρη του γκρεμού το 2015 όταν όλοι οι υπόλοιποι σάς ειχαν γυρίσει την πλάτη», ενώ απέδωσε τα εύσημα τόσο στη σημερινή κυβέρνηση όσο όμως και στον Αντώνη Σαμαρά.

Αλλά για τη διάσωση και την έξοδο από τα μνημόνια «πρέπει να χειροκροτήσουμε τους Έλληνες πολίτες που ψήφισαν να μείνουν στην Ευρώπη. Να μην ξεχάσουμε τι έκαναν οι πολίτες». Σχολιάζοντας την αναφορά Τσίπρα περί τεχνοκρατών, ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ απάντησε ότι «όλη η Ευρώπη έσωσε τη χώρα σας. Η Ευρώπη είναι αξίες και αρχές, είναι αλληλεγγύη και όχι να πετροβολούμε ο ένας τον άλλον. Στην αρχή της θητείας σας χάσαμε πολύτιμο χρόνο, χάθηκαν 100 δισ. λόγω του Βαρουφάκη. Σας βλέπω αλλαγμένο, κάνετε θετικά βήματα αλλά χρειάζονται και άλλα βήματα», είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό ο ομιλητής του ΕΛΚ.

Επεσήμανε ακόμη την ανησυχία του για το γεγονός ότι «περίπου 500.000 νέοι Έλληνες έφυγαν από την Ελλάδα».

Και κατέληξε: «Μάς ανησυχεί ότι στις επόμενες εκλογές, μπορεί να ξαναεπιστρέψει στο λαϊκισμό. Είναι στο χέρι σας, το 2015 κάνατε λάθος. Ο λαϊκισμός δεν είναι ούτε δεξιός ούτε αριστερός».

Απάντηση Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός σήκωσε το γάντι για να απαντήσει στέλνοντας ουσιαστικά τα πυρά στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Κακό είναι κάποιοι να παραμένουν αδιόρθωτοι και να προσπαθούν να υπερασπιστούν αυτά που δεν είναι υπερασπίσιμα» είπε ο πρωθυπουργός, χειρονομώντας έντονα.

Καταλόγισε στοχευμένες ανακρίβειες στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για το κόστος δήθεν, 100 δισ. της πρώτης περιόδου διακυβέρνησης της χώρας. Σημείωσε πως σήμερα, εκτός από την επέτειο της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νέα Υόρκη το 2001 είναι και η επέτειος του θανάτου του Σαλβαδόρ Αλιέντε.

Και απευθυνόμενος στον Πονς τα… είπε για να τα ακούσει ο Μητσοτάκης: «Λυπάμαι που στην ομιλία της αναπαράξατε, δεν ξέρω αν το κάνατε συνειδητά ή μη, τη θεωρία των δυο άκρων. Ελπίζω τουλάχιστον να μη θεωρείτε όπως κάποιοι φίλοι σας, ομοϊδεάτες σας στην Ελλάδα, ότι ο δικτάτορας Πινοσέτ εφάρμοσε ενδιαφέρουσες πολιτικές προς αντιγραφή, κυρίως όσον αφορά στο ασφαλιστικό σύστημα».

Απαντώντας στα όσα είπε ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ για νεποτισμό και λαϊκισμό, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «αν θέλετε να μιλήσετε για νεποτισμό στην Ελλάδα, δείτε απλά ότι δυστυχώς, αρχηγοί στη δεξιά παράταξη γίνονται τα τέκνα κάποιων πετυχημένων ή μη αλλά προηγούμενων πρωθυπουργών. Αυτή είναι η παράδοση στην Ελλάδα. Υπάρχει πουθενά αλλού αυτό σε συντηρητικά κόμματα σε ολόκληρη την Ευρώπη; Μην ψάχνετε σε εμάς για νεποτισμό (σ.σ. στον ΣΥΡΙΖΑ), ούτε για πελατειακό κράτος».

Ο Αλέξης Τσίπρας, συνεχίζοντας να απαντά σε έντονο ύφος στον Εστέβαν Γκονθάλεθ Πονς, επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το Σκοπιανό. «Μιλήσατε για λαϊκισμό. Λυπάμαι αλλά πάλι στη δική σας παράταξη πρέπει να στραφείτε. Γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερος λαϊκισμός από το να παίζεις με εθνικά θέματα και να αλλάζεις θέση για να ψαρέψεις στα θολά νερά της ακροδεξιάς και εν προκειμένω να μην διασπάσεις την παράταξή σου. Η στάση που κρατά το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με το θέμα της ονομασίας είναι μια στάση που θα χαρακτηρίζεται στα μελλοντικά βιβλία της Ιστορίας ως ο ορισμός του λαϊκισμού και το καιροσκοπισμού».

Ξεκινώντας τη δευτερολογία του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «η Ελλάδααποτέλεσε ένα πείραμα, το οποίο εξέθεσε τις κοινές ευρωπαϊκές μας αξίες, διότι η κρίση δεν ξεκίνησε χθες, η κρίση ξεκίνησε το 2010 (…) είμαι χαρούμενος και ευτυχής που η κυβέρνησή μου είναι αυτή που πέτυχε εκεί που απέτυχαν τρεις συνεχόμενες κυβερνήσεις από το 2010 έως το 2015, αυτό από μόνο του είναι μια εξαιρετική πολιτική επιτυχία».

«Άκουσα με μεγάλο ενδιαφέρον τον κ. Φερχόφστατ, ας αναρωτηθούμε όλοι μαζί για την Ελλάδα γιατί χρειάστηκε τρία προγράμματα, γιατί η Ελλάδα χρειάστηκε 8 χρόνια ενώ άλλες χώρες που βρέθηκαν σε αυτή τη δυσχερή οικονομική θέση, η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, κατάφεραν να εξέλθουν σε τρία χρόνια -γιατί;», ήταν τα ερωτήματα που έθεσε ο πρωθυπουργός.

«Υπήρξαν μεγάλα λάθη λάθη και από τις ελληνικές κυβερνήσεις αλλά και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και πρέπει να το παραδεχτούμε, διότι τα πρώτα προγράμματα αντί να εμβαθύνουν στις δομικές μεταρρυθμίσεις που είχε ανάγκη η χώρα, προτεραιοποίησαν μια πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία εκ των πραγμάτων οδήγησε σε οικονομικό αδιέξοδο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Για Μακεδονία

Στη Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά την τριτολογία του, σημειώνοντας πως το ονοματολογικό λειτούργησε ως ταμπού στην Ελλάδα, η οποία έδειχνε να βιώνει μια διαφορετική πραγματικότητα όταν 140 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και οι πιο μεγάλες, ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, αναγνωρίζουν τη γειτονική μας χώρα με τη συνταγματική της ονομασία.

Στις επικρίσεις των ευρωβουλευτών της ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε «δεν σας είδα να ενοχλείστε που όλα αυτά τα χρόνια οι γείτονες μας αυτοαποκαλούνταν Μακεδόνες», «δεν σας είδα να ενοχλείστε που όλα τα προηγούμενα χρόνια και ο κ. Ζάεφ και όλοι συμπολίτες του ερχόταν στην Ελλάδα με ένα διαβατήριο το οποίο έγραφε Μακεδόνες». Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός από εδώ και στο εξής, μετά τη συμφωνία «το διαβατήριο θα λέει πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας».

«Όπως επίσης δεν ξέρω αν για σας έχει κάποια αξία για μένα έχει πολύ μεγάλη που όλα τα προηγούμενα χρόνια ο προκάτοχός του κ. Ζάεφ -με τον οποίο έχω μια εξαιρετική συνεργασία- ο κ. Γκρούεφσκι είχε γεμίσει τη χώρα του, τις πλατείες των πόλεων της γειτονικής χώρας, με αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και βεβαίως με όλα εκείνα τα σύμβολα τα οποία είναι χαρακτηριστικά της Αρχαίας Μακεδονίας, και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και παράδοσης. Από δω και στο εξής δεν θα έχει το δικαίωμα να το κάνει αυτό κάνεις στην γειτονική χώρα, και ούτε ο σημερινός πρωθυπουργός ή μελλοντικοί πρωθυπουργοί θα έχουν το δικαίωμα να επικαλούνται το, Μέγα Αλέξανδρο και την ελληνική ιστορία ως δικό τους κομμάτι» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Ίσως πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι πως ο κάθε πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας από δω και στο εξής θα επιβεβαιώνει την σαφώς σλαβική καταγωγή του λαού του και τις γλώσσες του» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στον ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη.

«Στην Ελλάδα και στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίαςτόσο εγώ όσο και ο κ. Ζάεφ δεχόμαστε μία σφοδρή επίθεση ότι είμαστε και οι δύο προδότες. Ο κ. Μητσοτάκης στην Ελλάδα και ο κ. Μιτσκόφσκι στην ΠΓΔΜ, που ανήκουν στην πολιτική οικογένεια του Λαϊκού Κόμματος μας κατηγορούν με την ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία ότι είμαστε προδότες και φέραμε μια επιζήμια συμφωνία» τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Μάλλον κάτι καλό έχουμε κάνει και εγώ και ο κ. Ζάεφ στους λαούς μας, μάλλον ανοίγουμε ένα δρόμο προς την ειρήνη, προς την προοπτική της συνεργασίας και της συμβίωσης των λαών μας, ένα δρόμο όποιος θα γράψει ιστορία».

Ούντο Μπούλμαν – Πρόεδρος, Σοσιαλδημοκράτες: «Δεν αναφέρθηκε στο λαό που υπέφερε»

Ο Γερμανός Πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης δύναμης του ΕΚ, των Σοσιαλδημοκρατών άσκησε κριτική στον Πρωθυπουργό λέγοντας του πως δεν αναφέρθηκε στο λαό που υπέφερε και είναι σημαντικό ο καθένας να διορθώσει τα «κακώς κείμενα» στη χώρα του.

Στη συνέχεια χαιρέτισε τη συμφωνία των Πρεσπών και πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα να διαμορφωθεί ένα κοινό κεντρικό σχέδιο για τη Μεσόγειο με επίκεντρο την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Επίσης, πρότεινε να στηρίξει πρόσωπα που στηρίζουν την ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών..

Νότης Μαριάς – Μέλος του προεδρείου, Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές: «Ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε τον Α. Σαμαρά»

Από τη πλευρά του ο Νότης Μαριάς δήλωσε πως ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε τον Α. Σαμαρά με την «ιστορία επιτυχίας» του δικού του Μνημονίου. “Κάνετε το ίδιο όταν υπάρχει πετσόκομμα των συντάξεων, φυγή στο εξωτερικό των νέων, παράνομους μετανάστες κλπ, μέμφοντας την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν άντλησε το σύνολο του εγκεκριμένου δανείου προς όφελος αναπτυξιακων πολιτικών, θέτοντας το ερώτημα αν θα εντάξει στον προϋπολογισμό την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.”

Κριτική άσκησε και για την συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας πως η Πρωθυπουργός έκανε «τζάμπα μάγκα» τον Ζάεφ.

Γκι Φερχόφστατ – Πρόεδρος, Φιλελεύθεροι «Είστε εκλογικό ατύχημα ή επαναστάτης μεταρρυθμιστής;»

Ο λαλίστατος Πρόεδρος των Φιλελευθέρων από το Βέλγιο, Γκι Φερχόσταντ δήλωσε πως για τα προβλήματα που υπάρχουν φταίνε και η Ελλάδα και η Ευρώπη κυρίως γιατί δεν έγιναν βαθιές μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία και διερωτήθηκε αν είμαστε προετοιμασμένοι για την επόμενη κρίση.

Σύμφωνα με τον Βέλγο πολιτικό δεν είμαστε και το πρόβλημα όμως είναι πως 20 χρόνια μετά την έλευση του ευρώ δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μια κρίση, χωρίς τους απαραίτητους κοινούς μηχανισμούς και κυρίως προϋπολογισμό της Ευρωζώνης αλλά και ευρωομόλογα.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στη μεταπρογραμματική πορεία της Ελλάδας, έθεσε ένα ενδιαφέρον ερώτημα στον Αλέξη Τσίπρα, αν θέλει να τον θυμάται η ιστορία σαν εκλογικό ατύχημα ή σαν επαναστάτη μεταρρυθμιστή;

Πάντως εκτίμησε πως το παλιό σύστημα που οδήγησε στην Ελληνική κρίση υπάρχει ακόμα.

Λάουρα Έγκεα – Μέλος, Ευρώπη της Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας: «Ζοφερή η κατάσταση στην Ελλάδα»

Η συντηρητική Ευρωβουλευτής Λάουρα Εγκέα δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση γιόρτασε το τέλος των προγραμμάτων λιτότητας, αλλά τα αποτελέσματα είναι ζοφερά:, καθώς το 90% των χρημάτων πήγαν στις τράπεζες, η εθνική περιουσία πωλείται, η ανεργία παραμένει υψηλή.