Οριστικά ταγμένος στους κόλπους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος δηλώνει σήμερα ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος. «Γιατί είναι το μόνο κόμμα που δεν δημιουργεί ψευδαισθήσεις για τον βάρβαρο κόσμο όπου ζούμε σήμερα» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο εστιατόριο «Black Duck», όπου τη Δευτέρα το μεσημέρι έγινε η παρουσίαση της συλλεκτικής έκδοσης του βιβλίου – CD «Καντάτα για τη Μακρόνησο – Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη».
Παρών στην παρουσίαση ήταν και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος ευχαρίστησε από καρδιάς τον Θάνο Μικρούτσικο για την προσφορά του στη ζωή και στην τέχνη της χώρας. Από την πλευρά του ο Θ. Μικρούτσικος έκανε αναδρομή σε όλη του τη ζωή και την καριέρα, από την εποχή που μικρός ανακάλυπτε τους μεγάλους κλασικούς (Μπαχ, Μπετόβεν, Μότσαρτ) ως την εποχή του ωδείου, όπου ο δάσκαλός του τον χτυπούσε για να μην παίζει Μάνο Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη, μα και τα πανεπιστημιακά χρόνια, όταν «νέοι ήχοι και νέες μουσικές εμπλούτιζαν την καθημερινότητά μου».
Ηχογραφημένα το 1976, με ερμηνεία της Μαρίας Δημητριάδη, τα έργα «Καντάτα για τη Μακρόνησο» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και «Σπουδή σε ποιήματα Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη» (με ποιήματα του Μαγιακόβσκη μεταφρασμένα από τον Γ. Ρίτσο) είναι μεν κλασικά, χωρίς όμως να έχουν παιχτεί πολύ.

Νέα ηχογράφηση

Η νέα ηχογράφησή τους ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2018, με ερμηνευτές αυτή τη φορά τη Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Κώστα Θωμαΐδη. Φροντίζοντας να διατηρήσει τη φόρμα τής αρχικής εκδοχής, ο μουσικοσυνθέτης ενορχήστρωσε εκ νέου πολλά μέρη, είτε με την πρόσθεση στοιχείων και οργάνων είτε με την αφαίρεση οργάνων. Ο ίδιος αποκαλεί τη νέα αυτή δουλειά «επαναδημιουργία, με όλο το προηγούμενο υλικό να είναι παρόν». Ας σημειωθεί ότι το CD συνοδεύεται από 64σέλιδο βιβλίο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό (εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή).
Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους πραγματοποιήθηκαν τρεις συναυλίες της «Καντάτας για τη Μακρόνησο», τις οποίες ο Θ. Μικρούτσικος αποκάλεσε «πιο ευτυχισμένες στιγμές της καριέρας μου», επισημαίνοντας την «απόλυτη σιωπή και συγκίνηση» παρά τη δυσκολία των κλειστών χώρων των συναυλιών. «Ποτέ στη ζωή μου δεν το έχω συναντήσει, ούτε ως μουσικός συναυλιών ούτε ως θεατής» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Τέλος, για την «Καντάτα για τη Μακρόνησο» ο μουσικοσυνθέτης είπε ότι «ανήκει σε όσους αγωνίστηκαν και πάλεψαν μέσα από τις γραμμές του Κόμματος αλλά και δίπλα σ’ αυτό σε χρόνους ζοφερούς. Σε όσους εκτελέστηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν και αντιστάθηκαν. Σε όσους πάλεψαν για μια δίκαιη κοινωνία».
Και ο Θάνος Μικρούτσικος έκλεισε τον λόγο του λέγοντας: «Θέλουμε την κοινωνία στην οποία ο άνθρωπος θα αυτοπραγματωθεί. Δεν θέλουμε βάρβαρο πλανήτη. Θέλουμε μια κοινωνία όπου ο ψαράς θα γράφει ποιήματα και ο ποιητής θα ψαρεύει».