Τον περασμένο Οκτώβριο ο πρόεδρος Τραμπ αποδέχθηκε πρόσκληση του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες η τιμώμενη χώρα στην 83η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Το Περίπτερο των ΗΠΑ και η εκτεταμένη εμπορική, αμυντική και πολιτιστική εκπροσώπησή μας στην Εκθεση συμβολίζουν την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της μακράς οικονομικής κρίσης και τη δέσμευσή μας να συνεχιστεί αυτή η υποστήριξη.
Εχω την τιμή να εκπροσωπώ τον πρόεδρο Τραμπ ως επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας, η οποία περιλαμβάνει πολλούς από τους συναδέλφους μας στα υπουργεία Εξωτερικών και Ενέργειας, στον Λευκό Οίκο και στο Κογκρέσο.
Εχουμε επίσης πάνω από 50 αμερικανικές εταιρείες ενός ευρέος φάσματος δραστηριοτήτων που εκπροσωπούνται εδώ. Δραστηριοποιούνται στην ιατρική φροντίδα, στην αεροδιαστημική, στην άμυνα, στην τεχνολογία των πληροφοριών, στα καταναλωτικά αγαθά, στην ενέργεια, στην εκπαίδευση και σε πολλούς ακόμα τομείς –οι αμερικανικές επωνυμίες που μετέχουν στην Εκθεση αυτή αντιπροσωπεύουν πράγματι την καινοτόμα και επιχειρηματική φύση των αμερικανικών εταιρειών.
Συλλογικά, η απόφασή μας να έχουμε τόσο μεγάλη παρουσία εδώ στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης δείχνει την εμπιστοσύνη μας στο οικονομικό μέλλον της Ελλάδας, όπως επίσης και την επιθυμία του αμερικανικού επιχειρηματικού κόσμου να συνεργαστεί στην προώθηση αυτού του μέλλοντος.
Ιδιαίτερα η εφετινή ΔΕΘ συμπίπτει με την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από μια δύσκολη περίοδο και την επίσημη επάνοδό της στις διεθνείς αγορές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται δίπλα στους έλληνες συμμάχους τους καθώς γύρισαν σελίδα και ανοικοδομούν την οικονομία τους. Η διακυβέρνηση Τραμπ αξιολογεί τις στενές σχέσεις συνεργασίας που έχουμε και προσβλέπει στην περαιτέρω ενίσχυση του εμπορίου και των επενδυτικών δεσμών μας.
Το διμερές εμπόριο ΗΠΑ – Ελλάδας ξεπερνά σε αξία τα 2 δισ. δολάρια και εξακολουθεί να αυξάνεται, ενώ ενισχύονται και οι ροές των επενδύσεων. Οι αμερικανικές επενδύσεις έχουν διαδραματίσει και θα συνεχίσουν να παίζουν έναν καθοριστικό ρόλο στην ελληνική οικονομία.
Με χαρά βλέπω την ExxonMobil να συνεργάζεται με τα Ελληνικά Πετρέλαια στις έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου δυτικά της Κρήτης. Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν ευκαιρίες για αμερικανικές επενδύσεις στα φιλόδοξα σχέδια της Ελλάδας που αφορούν τους αγωγούς, στην επέκταση των τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου, στην Πλωτή Αποθηκευτική Μονάδα Επαναεριοποίησης (FSRU). Ολα τα έργα αυτά θα βοηθήσουν την Ελλάδα να ενισχύσει τον ρόλο της ως ενεργειακού κόμβου για την ευρύτερη περιοχή. Διαπιστώνουμε επίσης μείζον επενδυτικό ενδιαφέρον σε προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων, όπως στο πρόγραμμα του Ελληνικού και σε ναυτιλιακά περιουσιακά στοιχεία, όπως είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Η Lockheed Martin συνεργάζεται με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία για την αναβάθμιση του ελληνικού στόλου των αεροσκαφών F-16, ένα συμβόλαιο με αξία που φτάνει το 1,5 δισ. δολάρια και με μεγάλα οικονομικά οφέλη για αμφότερες τις χώρες μας.
Βλέπουμε επίσης δυναμικές στην ανάπτυξη της αγοράς Πληροφοριών, Επικοινωνιών και Τεχνολογίας (ICT), με καινοτόμες αμερικανικές εταιρείες να βοηθούν στην επέκταση των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και στη βελτίωση της ευρυζωνικής διείσδυσης, του 5G, των ηλεκτρονικών συναλλαγών, των υπηρεσιών cloud-computing και της κυβερνοασφάλειας.
Κορυφαίες αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έχουν σημαντική συνεισφορά σε Επιχειρηματικά Προγράμματα Κοινωνικής Ευθύνης. Η Coca-Cola εργάζεται από κοινού με την πόλη της Θεσσαλονίκης στο σχέδιο Εξυπνες Πόλεις, που θα φέρει επαναστατικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι κάτοικοι της πόλης αντιμετωπίζουν την ανακύκλωση και άλλα περιβαλλοντικά θέματα. Η Cisco παρέχει υπηρεσίες τηλεϊατρικής σε πρόσφυγες, βοηθώντας την Ελλάδα να αντιμετωπίσει μια από τις δυσκολότερες μεταναστευτικές κρίσεις στην παγκόσμια ιστορία.
Το 2017 η Ελλάδα αναδείχθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή Αμεσων Ξένων Επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον Ιούνιο καλωσορίσαμε μια ισχυρή 22μελή αντιπροσωπεία ελληνικών επιχειρήσεων στη SelectUSA Investment Summit στην Ουάσιγκτον, όπου αντιλήφθηκαν γιατί οι ΗΠΑ αποτελούν ένα σπουδαίο τόπο για να επενδύσουν οι επιχειρήσεις και να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους.
Δεν είμαστε όμως παρά μόνο στην αρχή. Μπορούμε και θα κάνουμε πολλά περισσότερα. Ο πρόεδρος Τραμπ με διόρισε ως συμπρόεδρο της Διμερούς Ελληνο-Αμερικανικής Εμπορικής και Επενδυτικής Ομάδας Εργασίας (U.S.-Greece Bilateral Trade and Investment Working Group), μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Δραγασάκη. Η Ομάδα Εργασίας δημιουργήθηκε κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Τσίπρα και του προέδρου Τραμπ τον περασμένο Οκτώβριο.
Συζητούμε σημαντικά θέματα, όπως είναι η προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και η ρυθμιστική διαφάνεια, ώστε να μπορέσουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις να έχουν επιτυχία εδώ στην Ελλάδα με αμοιβαίως ωφέλιμα αποτελέσματα για τις οικονομίες μας. Αυτή η ομάδα εργασίας συνιστά ουσιώδες μέρος του στρατηγικού διακυβερνητικού διαλόγου, τον οποίο θα επιταχύνουμε τους αμέσως προσεχείς μήνες για να εξεύρουμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεών μας στους τομείς της ασφάλειας, της άμυνας και της οικονομίας.
Πιστεύω ότι αυτή η 83η ΔΕΘ θα αποτελέσει την αφετηρία για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και για περαιτέρω ισχυροποίηση των εμπορικών, αμυντικών και πολιτιστικών δεσμών μας.
O κ. Wilbur Ross είναι υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ.