«Ν’ αφήσουν πλέον τους εξορκισμούς και να περάσουν στη δράση, για μια κοινωνία χωρίς άνθρακα» είναι η κραυγή- κάλεσμα προς την πολιτική ηγεσία, μέσω της εφημερίδας Libération, 700 Γάλλων επιστημόνων.

Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Κλιματική έκτακτη ανάγκη, το SOS 700 επιστημόνων» η εφημερίδα δημοσιεύει το εκτενές κείμενο όπου οι συντάκτες του εξηγούν:

«Μόνο οι άμεσες αλλαγές και οι βραχυπρόθεσμες δεσμεύσεις, στο πλαίσιο ξεκάθαρων και φιλόδοξων στόχων έως το 2030, θα μας επιτρέψουν να ανταποκριθούμε στην κλιματική πρόκληση».

« Έχουμε ήδη περάσει στο «κλιματικό μέλλον»» τονίζουν. «Έχουμε άνοδο των μέσων θερμοκρασιών, επανεμφάνιση ακραίας υποτροπής της θερμότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού ακόμα και στο βόρειο ημισφαίριο, τήξη παγετώνων και θαλάσσιων πάγων, ξηρασία, τροποποίηση των περιοχών διανομής για ορισμένα ζώα και φυτά, καταστροφή σπάνιων και πολύτιμων οικοσυστημάτων, αύξηση της στάθμης της θάλασσας, αποξυγόνωση και οξύνιση των ωκεανών κ.α είναι οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις της αλλαγής του κλίματος που συνεχίζουν να συσσωρεύονται».

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στη Συμφωνία των Παρισίων τον Δεκέμβριο του 2015 που κατέληξε στο στόχο να περιορισθεί παγκοσμίως η αύξηση των θερμοκρασιών κάτω των 2ο C . Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν επίσης πως δεν λείπουν μεγαλόστομες διακηρύξεις, όπως η διάσημη φράση του Εμανουέλ Μακρόν «make our planet great again» (να ξανακάνουμε μεγάλο τον πλανήτη μας), ως απάντηση στην απόφασή του Ντόναλντ Τράμπ να αποσυρθεί από τη Συμφωνία των Παρισίων.

Οι ομιλίες όμως και οι υπογραφές διεθνών συνθηκών δεν αρκούν, τονίζεται στο δημοσίευμα, όπου δίνονται στοιχεία για τις «ανησυχητικές τάσεις» συνεχούς αύξησης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Οι συντάκτες του καλούν τις αρχές να προχωρήσουν «σε δυνατές πολιτικές επιλογές με στόχο έναν βαθύ κοινωνικό μετασχηματισμό».

Αναγνωρίζουν τη δυσκολία ενός τέτοιου μετασχηματισμού, υποστηρίζουν όμως ότι «για να υπάρχει συνέπεια, θα πρέπει η μετάβαση αυτή να μεταγραφεί στις πολιτικές σε όλους τους τομείς και σε όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα, επιλέγοντας λύσεις που επιτρέπουν συγχρόνως την κλιματική αποδοτικότητα και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας».

« Ως εκ τούτου απευθύνουμε έκκληση προς αυτούς που χαράσσουν την πολιτική (…) θα πρέπει άμεσα και δυναμικά να αναθεωρήσουν τον οδικό χάρτη για το κλίμα και να τον καταστήσουν πιο μεταρρυθμιστικό και πιο λειτουργικό. Θα πρέπει να αποδεχτούν τη λήψη μέτρων που θα δράσουν μακροπρόθεσμα», υπογραμμίζουν οι υπογράφοντες.

Προστασία του κλίματος: κοινή ευθύνη όλων

Σε ότι αφορά στο διεθνές επίπεδο οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες για την ανάπτυξη μιας δυναμικής, όπως το επικείμενο Global Action Summit στην Καλιφόρνια, η συνάντηση COP24 στην Πολωνία τον Δεκέμβριο, ή ακόμα μέσα στο 2019 κατά τη συνάντηση κορυφής για το κλίμα στον ΟΗΕ.

Παράλληλα, σημαντική μπορεί να αποβεί και η δράση των ίδιων πολιτών, φέροντας ως παράδειγμα την προσφυγή μιας ΜΚΟ σε ολλανδικό δικαστήριο, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί η χώρα σε μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 25% έως το 2020.

Στη Γαλλία, η παραίτηση του πρώην υπουργού περιβάλλοντος Νικόλα Ιλό, επίσης αφύπνισε συνειδήσεις.

Ένας «απλός πολίτης», ονόματι Μαξίμ Λελόνγκ, κάλεσε μέσω facebook σε μια «πορεία υπέρ του κλίματος», ώστε να ασκηθεί πίεση στους πολιτικούς. Το κάλεσμα αναρτήθηκε στις 28 Αυγούστου αμέσως μετά την παραίτηση του Ιλό. Μέσα σε λίγες ώρες καταγράφηκαν 22.000 συμμετοχές, ενώ σήμερα υπολογίζεται ότι πλησιάζουν τις 100.000.

Το ραντεβού έχει δοθεί για σήμερα το απόγευμα στις 16.00 ώρα Ελλάδας στο Παρίσι, στο μεγάλο προαύλιο του Δημαρχείου.