Καθώς η μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό ρίχνει σήμερα τη δημοτικότητα του Βλαντίμιρ Πούτιν στο 67%, από 79% που ήταν τον Μάιο, το Κρεμλίνο επιχειρεί να θυμίσει στη ρωσική κοινή γνώμη πόσο καλός και στιβαρός είναι ο πρόεδρος της χώρας.
Η εβδομαδιαία εκπομπή του πρώτου κρατικού καναλιού της Ρωσίας «Rossiya 1», υπό τον τίτλο «Μόσχα. Κρεμλίνο. Πούτιν», ξεκίνησε με το πρώτο επεισόδιο να προβάλλει τις δραστηριότητες, τα κατορθώματα και βέβαια τη φυσική κατάσταση του ρώσου προέδρου.
Η εκπομπή είναι διαθέσιμη στο YouTube και περιλαμβάνει πλούσιο υλικό από τις πρόσφατες διακοπές του στη Σιβηρία, όπου τον ακολουθεί κατά πόδας ένα επιτελείο δημοσιογράφων και τεχνικών προκειμένου να βγάλει ένα άρτιο αποτέλεσμα, παρεμβαίνοντας ενίοτε με μικρές ενέσεις τόνωσης του προφίλ του. Οι θεατές βλέπουν σε αυτό το αφιέρωμα έναν ακούραστο Πούτιν να γυμνάζεται, να συλλέγει άγρια μούρα, να παρακολουθεί τη φύση, να περπατά για ώρες ολόκληρες μέσα στις αφιλόξενες ρωσικές στέπες και άλλοτε διασχίζοντας ολόκληρα βουνά στη Σιβηρία.
Η περιοχή, ως γνωστόν, έχει πολλές αρκούδες οι οποίες μπορεί να αποδειχτούν πολύ επικίνδυνες. Οχι όμως για τον Πούτιν! Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ως καλεσμένος του δημοσιογράφου με τον οποίο προβάλλουν μαζί τα κατορθώματα του ρώσου προέδρου, ενημερώνει το τηλεοπτικό κοινό πως «οι αρκούδες δεν είναι χαζές… εάν δουν τον Πούτιν, θα συμπεριφερθούν κατάλληλα»!

Η ανθρώπινη πλευρά

Ο Πεσκόφ φροντίζει να τονίσει και την άλλη πλευρά του ισχυρού ανδρός… την πιο ανθρώπινη και ευαίσθητη, λέγοντας ότι ο ρώσος πρόεδρος «δεν αγαπά μόνο τα παιδιά, αγαπά τους ανθρώπους γενικά και είναι πολύ ανθρώπινος».
Σε άλλο σημείο του προγράμματος, ο Πούτιν μιλάει σε ταλαντούχους εφήβους για θέματα διπλωματίας και πώς αυτή λειτουργεί ενώ σε ένα άλλο παρακολουθεί την κηδεία του τραγουδιστή ερωτικών μπαλάντων Ιωσήφ Κομπζόν, του Ρώσου Φρανκ Σινάτρα δηλαδή –αγαπημένου του Πούτιν -, ο οποίος πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 80 ετών.
Ο Πεσκόφ τόνισε ότι το σόου ήταν εξ ολοκλήρου μια πρωτοβουλία του κρατικού καναλιού και πως βγάζει προς τα έξω μια ισορροπημένη άποψη. Η αντιπολίτευση ωστόσο έκανε λόγο για άλλη μια απόπειρα προπαγάνδας παρομοιάζοντάς το με τις εκπομπές λατρείας που προβάλλονταν επί σοβιετικής εποχής γύρω από τον Βλαντίμιρ Λένιν.
Διόλου τυχαία, το σόου προβλήθηκε λίγες ημέρες προτού δεκάδες χιλιάδες ρώσοι πολίτες δώσουν το «παρών» στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα από τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη ως το Εκατερίνμπουργκ στα Ουράλια, τον Καύκασο και το Βλαδιβοστόκ, ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, ένα διόλου δημοφιλές μέτρο που ο ίδιος ο Πούτιν είχε υποσχεθεί ότι θα μετριάσει.

Αύξηση ορίων ηλικίας

Το σχέδιο που παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιούνιο προβλέπει αύξηση στο όριο συνταξιοδότησης στα 65 έτη από τα 60 για τους άνδρες και στα 63 από τα 55 έτη για τις γυναίκες. Εν τούτοις υπό το βάρος σφοδρών αντιδράσεων και των δημοσκοπήσεων που έδειχναν τη δημοτικότητά του ρώσου προέδρου να έχει πέσει δέκα μονάδες, ο Πούτιν με τηλεοπτικό διάγγελμα ανακοίνωσε ότι για τις γυναίκες το όριο θα αυξηθεί στα 60 έτη, ενώ ζήτησε την κατανόηση του ρωσικού λαού, μιλώντας για δημοσιονομική ανάγκη.

HeliosPlus