Ο Αύγουστος ήταν ένας μήνας με πολύ ενδιαφέρον. Εστω και αν είχες το βλέμμα στραμμένο προς τα όσα συμβαίνουν αρκετά μακριά από την Ελλάδα. Και όχι μόνον για τις φωτιές, τους μετανάστες ή τη γέφυρα στη Γένοβα, αλλά και για θέματα που δημιούργησαν πολύ πιο χαμηλούς κυματισμούς. Ανάμεσα στα άλλα, και οι αναστεναγμοί από τη μακρινή κοιλάδα του πυριτίου, που έφθασαν και έως εδώ.

Δεν ξέρω πόσους τους άγγιξαν κιόλας, αλλά είναι αλήθεια πως είχαμε υλικό για διάβασμα και για σκέψεις γύρω από κάποιες διασημότητες της Σίλικον Βάλεϊ (ραδιόφωνα και TV προτιμούν να αφήνουν για ατελείωτες ώρες τους εγχώριους πολιτικούς να φλυαρούν και ο υπόλοιπος χρόνος να ροκανίζεται από τα πιο ασήμαντα θεματάκια του εσωτερικού).
Λίζα (κόρη Στιβ Τζομπς), Google, Ελον Μασκ. Μπήκαν από τον προηγούμενο μήνα τελικά στο μυαλό μου στον ίδιο φάκελο. Η Λίζα είναι σήμερα 40 ετών, κόρη του δημιουργού της Apple, η οποία όταν γεννήθηκε ο πατέρας της αρνήθηκε πως ήταν κόρη του και βέβαια ουδέποτε παντρεύτηκε τη μητέρα της. Εγραψε ένα βιβλίο, με τίτλο «Small Fry», για τη σχέση της με τον Τζομπς από τότε που γεννήθηκε έως την ημέρα που εκείνος έφυγε από τη ζωή, το 2011, χτυπημένος από τον καρκίνο. Πεθαίνοντας της άφησε, είναι η αλήθεια, μερικά εκατομμύρια (όχι πάντως τα 21 δισεκατομμύρια που άφησε στη δεύτερη σύζυγό του και τα παιδιά του με εκείνην). Οπως φαίνεται όμως από τα αποσπάσματα που έχουν ήδη δημοσιευθεί, της δημιούργησε και μια τόσο βαθιά πληγή που χρειάστηκε ένα βιβλίο 400 σελίδων (γραμμένο όπως φαίνεται σε εξαιρετική γλώσσα) για να απαλύνει κάπως τον πόνο από αυτήν. Μεταφέροντάς τον εν μέρει και στον αναγνώστη, θα έλεγα. Διότι πιάνεται η ψυχή σου από τις περιγραφές για τις προσπάθειες αυτού του «ασήμαντου κόσμου» (είναι μία από τις σημασίες της έκφρασης «small fry» του τίτλου) που αν και αίμα του μεγάλου Τζομπς, συχνά δεν ήταν γι’ αυτόν παρά η ενοχλητική «μαρίδα» που προσπαθούσε να πλησιάσει το υπερωκεάνιο, όποτε αυτό σταματούσε δίπλα της για λίγο το υπεροπτικό ταξίδι του.
Ο άνθρωπος που μπορούσε για χρόνια να βρίσκει τον σφυγμό δισεκατομμυρίων ανθρώπων, που τους έκανε να κοιμούνται ημέρες έξω από τα μαγαζιά για να αποκτήσουν τα προϊόντα της επιχείρησής του και όταν έκανε δημόσιες εμφανίσεις στις τεράστιες εκδηλώσεις της εταιρείας με τον κόσμο στην πλατεία να κρέμεται από τα χείλη του, ο χορτοφάγος και μυημένος στον Βουδισμό Καλιφορνέζος, στο βιογραφικό του στον επίσημο ιστότοπο της εταιρείας για χρόνια ανέφερε ότι είχε τρία παιδιά, παραλείποντας εντελώς τη Λίζα, ενώ δεν ήταν σε θέση όταν εκείνη έμενε στο σπίτι τους να της λέει προτού κοιμηθούν «καληνύχτα». Κάτι για το οποίο παραπονέθηκε κλαίγοντας η μικρή στον ψυχοθεραπευτή της οικογένειας και ανάγκασε τη δεύτερη σύζυγο να απαντήσει άμεσα: «Τι να κάνουμε, είμαστε ψυχροί άνθρωποι».
Επειτα από ψυχρή σκέψη, όπως φαίνεται, και η Google ετοιμάζεται να αλλάξει μια απόφαση που πήρε εν θερμώ. Οταν αποφάσισε να αποσυρθεί από την Κίνα εξαιτίας της εισβολής του κράτους στους λογαριασμούς και στη συνέχεια το κυνηγητό αντιφρονούντων με αφορμή τα όσα έψαχναν μέσω της δικής της μηχανής αναζήτησης. Τότε ο ένας εκ των ιδρυτών της Google, ο Ρώσος Σεργκέι Μπριν, είπε ότι αυτό του θύμιζε τα όσα έκανε το παλαιό σοβιετικό καθεστώς, όταν αυτός ήταν εκεί. Τώρα, όπως γράφτηκε σε έγκυρα αμερικανικά μέσα, μάλλον έχει ήδη ετοιμαστεί μια έκδοση της μηχανής αναζήτησης που θα αρέσει στο κινεζικό καθεστώς αφού δεν θα βρίσκεις εκεί κριτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για το Θιβέτ, για την πλατεία Τιανανμέν. Είναι πολλά τα λεφτά, Σεργκέι…
Και έχουμε βέβαια και τον Ελον Μασκ, υπεύθυνο εκτός από την Τέσλα και για τις ιδιωτικές διαστημικές πτήσεις της SpaceX, με τρεις γάμους και πέντε παιδιά (δίδυμα και τρίδυμα), που παραδέχεται και αυτός από το Λος Αντζελες ότι εργάζεται περίπου 17 ώρες την ημέρα και τουιτάρει ότι αναγκάζεται να παίρνει ηρεμιστικά πίνοντας το κρασί του! Να δούμε τι βιβλίο θα γράψει και γι’ αυτόν κάποιο από τα παιδιά του κάποτε.

Ολων αυτών όμως των «ψυχρών» τύπων εν τω μεταξύ οι αποφάσεις αγγίζουν τις ζωές χιλιάδων άλλων ανθρώπων.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ