Ισως ορισμένοι να απόρησαν γιατί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) πήγε νύχτα στη Θεσσαλονίκη με πρωθυπουργικό αεροσκάφος και γιατί φθάνοντας στη συμπρωτεύουσα τον συνόδευε μια αυτοκινητοπομπή 11 οχημάτων και ενός ασθενοφόρου. Ολοι αυτοί που απόρησαν μάλλον δεν είδαν ποτέ την πρωθυπουργική πομπή πώς κινείται, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά παντού. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά…
nnn
Πήγε με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, αλλά πώς θα πήγαινε σε μια θεσμική εκδήλωση όπως είναι τα εγκαίνια της ΔΕΘ; Πήγε νύχτα, σχεδόν μεσάνυχτα της Πέμπτης, μάλλον για να μπορέσει να φθάσει χωρίς καθυστερήσεις και… απρόοπτα στο ξενοδοχείο του, αφού από το πρωί της Παρασκευής (και κυρίως του Σαββάτου) οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης θα είναι αδιάβατοι λόγω συγκεντρώσεων, επεισοδίων κ.τ.λ. Συνεπώς, αν και ασυνήθιστο για τον κ. Τσίπρα να πηγαίνει μεσάνυχτα και δύο ημέρες πριν από την ομιλία στις παραγωγικές τάξεις, λογικό μου φάνηκε…
nnn
Οσον αφορά τα συνοδευτικά που τον ακολουθούσαν, και αυτά περιλαμβάνονται στα συνηθισμένα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνει ο κ. Τσίπρας. Ισως υπερβολικά έναντι των προκατόχων του, αλλά αναγκαία. Μέτρα τα οποία λαμβάνονται από την εποχή που ο Νίκος Τόσκας ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη και δεν είχε καμία εντολή να τα αλλάξει η νέα υπουργός Ολγα Γεροβασίλη. Πάντως για ενημέρωσή σας το πρωθυπουργικό Audi και τα άλλα αυτοκίνητα της συνοδείας του κινούνται με υπερβολική ταχύτητα (και αλίμονο αν κάποιο αυτοκίνητο εισχωρήσει στο πρωθυπουργικό κομβόι), όπως κάνουν συνήθως οι περισσότεροι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων ανά τον κόσμο.
nnn
Το ότι ανάμεσα στην αυτοκινητοπομπή υπήρξε και ένα ασθενοφόρο, πάλι λογικό το βρίσκω, αφού προβλέπεται από το πρωτόκολλο στις επίσημες επισκέψεις ή εκδηλώσεις πάντοτε το ΕΚΑΒ να διαθέτει ασθενοφόρο. Αλλωστε στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται και ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου, ο οποίος ήρθε επειδή οι ΗΠΑ είναι τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ και θα είχε συνάντηση και με τον κ. Τσίπρα.
nnn
Εκείνο που είδα και το χαρακτήρισα «ασυνήθιστο» (νομίζω πως έτσι θα το χαρακτηρίζετε και εσείς) είναι ότι τις τελευταίες ημέρες μάς ζάλισαν για τα μέτρα ασφαλείας στη Θεσσαλονίκη εν όψει της ΔΕΘ. Μας είπαν ότι είναι σε θέσεις μάχης 5.000 αστυνομικοί, ότι θα υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές, ότι θα επιτηρείται η πόλη (και ο Πρωθυπουργός) από τον αέρα με drones, ότι βρίσκονται εκεί το FBI και η CIA και δεν ξέρω ποιος άλλος, κι όμως ο Ρουβίκωνας κατάφερε ανενόχλητος να κινηθεί στην πόλη και να κάνει «ντου» στον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος, που υποτίθεται ότι φυλάσσεται απ’ όλους αυτούς τους παραπάνω.

Οι Αμερικανοί πάνε κι έρχονται
Δεν είναι μόνο οι σχεδόν καθημερινές δηλώσεις του αμερικανού πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ που κάνουν λόγο για ταύτιση των συμφερόντων Ελλάδας – ΗΠΑ. Ούτε βεβαίως η πρόσφατη επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εμπορίου στη Θεσσαλονίκη εν όψει της ΔΕΘ, ούτε τέλος τα συχνά ταξίδια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και βεβαίως οι συναντήσεις του με πλανητάρχες (Ομπάμα και Τραμπ). Είναι και οι εντατικές συνομιλίες που διεξάγονται, εδώ και μερικούς μήνες, ανάμεσα στις δύο χώρες (ακόμα και σε στρατιωτικό επίπεδο), χωρίς να δοθεί σε αυτές δημοσιότητα. Στόχος τους είναι η αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών. Ετσι, ας μην παραξενευθούν ορισμένοι όταν δουν τον αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ να έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα για την υπογραφή αυτής της συμφωνίας.


Οταν ξηλώνεται το σύστημα Κοντονή
Δεν ξέρω τις προθέσεις του νέου υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου περί τα δικαστικά μέτωπα της χρονιάς, ξέρω όμως ότι είναι διατεθειμένος να «ξηλώσει» όλο το σύστημα του επονομαζόμενου και «κόντε» Σταύρου Κοντονή από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Μετά την απόσυρση του νομοσχεδίου για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών, ήλθε και η σειρά των προσώπων, καθώς επανέρχεται στο προσκήνιο ως γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης ο Γιώργος Σάρλης, ο οποίος ήταν στην ίδια θέση και επί θητείας Νίκου Παρασκευόπουλου. Ο κ. Σάρλης είχε φύγει πικραμένος από το υπουργείο, καθώς ο «κόντε» Σταύρος δεν του είχε επιφυλάξει και την καλύτερη αντιμετώπιση (θα σας τα πω άλλη ώρα αυτά), προτιμώντας τον παλαιό συνεργάτη του, από τον καιρό της θητείας στον θώκο του Αθλητισμού, Δημήτρη Παπασπύρου.
nnn
Στο ΦΕΚ της 5ης Σεπτεμβρίου, με αριθμό φύλλου 497, δημοσιοποιήθηκε η αποδοχή της παραίτησης του Γιώργου Σάρλη από τη Γενική Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης, και τον ρόλο του ειδικού συνεργάτη της Μαρίας Παπασπύρου, όπου είχε μετακινηθεί. Οι κεραίες μου τον έπιασαν να τριγυρνά, και να ενημερώνεται, στο παλαιό του γραφείο στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στη Μεσογείων. Και τελικά, μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση, οι κεραίες μου καλά έπιασαν.

Ο Κύκλος Ιδεών του Βενιζέλου
Μετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ, ο Κύκλος Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου διοργανώνει την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου, στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «King George» ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Στον απόηχο της ΔΕΘ – Η πορεία της χώρας μέχρι τις εκλογές». Ομιλητές θα είναι οι Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής στο ΙΟΒΕ, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μιλτιάδης Νεκτάριος, καθηγητής της Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Γιώργος Προκοπάκης, σύμβουλος επιχειρήσεων, Γιώργος Στρατόπουλος, αναλυτής, Γκίκας Χαρδούβελης, πρώην υπουργός Οικονομικών, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, και Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Νίκη Λυμπεράκη.

HeliosPlus