Mε μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση γιορτάζει εφέτος τα 75α χρόνια λειτουργίας της ως φεστιβάλ η κινηματογραφική Μόστρα και ίσως το σημαντικότερο όλων που σχετίζονται με αυτή την έκθεση είναι ότι πραγματοποιείται στο θρυλικό ξενοδοχείο «De Bains» στο Λίντο. Ο χώρος είναι ιστορικός διότι εκεί ο Τόμας Μαν εμπνεύστηκε και έγραψε το αριστούργημά του «Θάνατος στη Βενετία» και εκεί ο Λουκίνο Βισκόντι κινηματογράφησε την ομότιτλη ταινία του 1971.
Το «Des Bains» κτίστηκε στην αυγή του 20ού αιώνα και έγινε αμέσως πόλος έλξης πλουσίων τουριστών από όλον τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια ενός αιώνα και μιας δεκαετίας φιλοξένησε χιλιάδες επωνύμους –αρκεί να σκεφτεί κανείς πόσους αστέρες του φεστιβάλ Βενετίας πέρασαν από τα δωμάτιά του κατά τη διάρκεια των φεστιβάλ. Δυστυχώς, το 2010 το ξενοδοχείο έκλεισε και παρέμεινε κλειστό για πολλά χρόνια προτού αλλάξει διεύθυνση, μορφή και μετατραπεί σε «Residenze des Bains». Ακόμα και σήμερα περιστοιχίζεται από έναν άσχημο αλουμινένιο φράχτη καθώς δεν έχει προς το παρόν αρχίσει να επαναλειτουργεί.
Η έκθεση προσφέρει στον επισκέπτη υλικό από τα 75 κινηματογραφικά φεστιβάλ που έχουν γίνει σε μια διάρκεια 86 ετών, καθώς ενώ το φεστιβάλ ιδρύθηκε στις 6 Αυγούστου 1932 από τον κόμη Βόλπι Ντι Μιζουράτα, κατά καιρούς διακόπηκε λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, του Μάη του 1968 ή άλλων παραγόντων. Tαινίες όπως ο «Ανθρωπος του Αράν» του Ρόμπερτ Φλάερτι, η «Αννα Καρένινα» του Κλάρενς Μπράουν και το πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ «Ολυμπία» της Λένι Ρίφενσταλ είναι μερικές από εκείνες που στην πρώτη δεκαετία από την ίδρυσή του κέρδισαν το βραβείο Μουσολίνι, όπως λεγόταν εκείνη την εποχή ο Χρυσός Λέων.

HeliosPlus